Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ОС за стар компютър ?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
grishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 7:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Тиликс.Зарежда се от диск,на български е и прави почти всичко.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 8:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Windows me Very Happy Това за мен е по добрият за слаби машини , с 128 рам работи отлично горедолу е като 98 ,но много по-стабилен и предлага част от кирите на XP , който 98 не ги е чувал. 98 се "разваля "прекалено бързо и забива на поразия.Гарантирам че с Win Me ще си по доволен от win 98 било то и se.
П.с Сега се сетих че един приятел имаше к-6-ца ако имаш възможност за лек или умерен клок и настроика на таймингите тази машина ще литне и дори може и XP да и хареса , гаранция Smile
Върнете се в началото
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 10:53    Заглавие: Отговорете с цитат

kd 503 написа:
Windows me Very Happy

И аз така мисла че за слаби машини това е най-доброто.Колкото до изказванията за пасианса те са от хора,който така или иначе за друго не ползват компутър освен за пасианси. На 400Мхц могат доста неща да се прават Wink. Да не забравяме ,че само преди 5-6 години това беше върха Smile.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
freelancer_bg
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 11:20    Заглавие: Отговорете с цитат

По други форуми ми казаха, че на такава машинка графичните среди на линукс GNOME и KDE няма да вървят добре. Така че за сега отават вариантите win 98 , win xp lite . Ако сложа 98 доста програмки няма да тръгват защото не е NT, нали така ?? Следователно ще трябва да търся някоя много стара антивирусна. (Сега пък проблема с антивирусната излезе).
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 12:11    Заглавие: Отговорете с цитат

grishan написа:
Тиликс.Зарежда се от диск,на български е и прави почти всичко.

Иска 128 МБ рам а при мен с 96 не може без суап да пусне графичната среда КДЕ. И работи изключително бавно. Може би 50-60 пъти по-бавно от XP. Laughing Мисля че не е за слаби компютри.
Иначе аз съм целерон 300 А работи в момента на 375 МХз 96 МБ рам имам ДВД писалка и като гледам дивидита става накъсан звука. Съвсем малко не му достига да върви гладко. А филми вървят. Сега съм WinXP и не мисля да го сменям. На 300 Мхз като го пусна пак не забелязвам разлоика.
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 16:25    Заглавие: Отговорете с цитат

За Гномето и КДЕ-то - право са ти казали - тежички са си.

Уидоус Ме - недей! Това е най-голямата издънка на Майкрософт, не случайно се продаваше на пазара за не повече от половин година.

95 вече е много архаичен и не си струва за машина на над 166МХц.

Моят съвет е 98SE за оптимална работа, може и ХР, но ще се тутка малко...

Ако няма да е за мултимедия - игри, видео (то не че с това ЦПУ може много...) и трябва да е NT даже препоръчвам Уин2003. Може да ти се стори странно, но е доста по-оптимизиран от ХР-то, и ако се настрои правилно върви доста по-добре от него (за сметка на мултимедията естествено).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
chwr
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 17:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Някоя по стара версия на Тиликс или Suse Linux ще вървят доста прилично. Аз съм със К6-2 500 и 96MB със Suse8.2(с KDE) и нямам грижи.
С по стария ми процесор Cyrix-300 не работеше по зле(само филмите). Освен това използвам BEDOS(модификация на Windows98SE от руснаци). По-бърз и по-стабилен Windows не съм виждал. Не се налага преинсталация с години(освен ако не те удари някой вирус), а постоянно инсталирам и деинсталирам програми. Има и версия BEDOS2, но е на руски и е много бъглива. Имат и още една версия OS X(прилича по име на МАС OS X, ама не е) не ми е попадала и не съм я пробвал.
Най-важното, за да вървят Windows операционните системи е да си направиш настройки в autoexec.bat за оптимизация на процесора К6-2 иначе ще работи като 386-ица. Трябват ти следните редове в autoexec.bat:
c:\tools\setk6v3\mxk6opt
c:\tools\setk6v3\k6waon 96
c:\tools\setk6v3\k6wc1 fe000000 32
c:\tools\setk6v3\setewb
Което означава, че трябва да си намериш тези програмки.
Освен това как ще работи компютъра ти зависи много от чипсета. С чипсет на Intel филмите вървяха при мен най добре, въпреки че честотата на [ината беше най-малка(само 83MHz).
Колкото до ХР-ползвам лайв дистрибуция(от пакетите за repair) и върви учудващо бързо. Там разбира се не могат да се инсталират програми и драйверите за звук и други мултимедии са орязани, но ми върши работа.
Ако решиш да инсталираш ХР или 2000 има един трик при инсталацията, натиска се F5 по време на началното зареждане на драйверите и ти излиза скрито меню за типа на процесора. Избира се "486" и става оптимизация на инсталацията. След това на слаби машини се усеща. За мощни компютри няма голям ефект.
За повече инфо потърси из форумите на SETCOM.BG.
Успех!
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 17:28    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper написа:
За Гномето и КДЕ-то - право са ти казали - тежички са си.

Уидоус Ме - недей! Това е най-голямата издънка на Майкрософт, не случайно се продаваше на пазара за не повече от половин година.

.

Ще станеме на кълбета Rolling Eyes Wink Милениум е най стабилния уиндоус Exclamation Много ясно ,че като изключим xp и още нещо милениум е ужасно стабилен и без никакви сървис паци и повечето програми (май всички)
който не са съвместими с 95,98 вървят на Ме гаранция давам.През 2000 година си вземах селерон на 950 мхз(най бързия за за сокет 370) с нечуваните тогава 128 рам вин 98 го преинсталирах за половин година 2 пъти и след това сложих милениум който докато беше живо pc-то (октомври 2005) е преинсталиран 3 пъти общо Idea Very Happy Вин ме е твоя уиндовс слагай Exclamation Very Happy
Върнете се в началото
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 18:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Windows ME наистина е много лош избор в конкретния случай! Има множество проблеми именно със управлението на паметта, която а) е кът на такава машина и б) по принцип не се уползотворява добре от Windows 98.

Иначе XP е доста бутнат в това направление, а и в много други. На такава машина, разбира се, бих спрял излишните Services и бих намалил разни визуални ефекти до минимум. Също може да се направи компромис и да не се инсталира антивирусна програма. Риска си струва ако на компютъра не се държи важна информация (то и с този 8 годишен диск...), а няма да спъва компютъра.

От там нататък ОС няма да е съществена спънка. За офис работа и леки приложения компютъра си е напълно използваем.

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Юни 12, 2006 20:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Най добре ще върви Windows 3.1 или Windows 3.11. Най малко ядове ще имаш. Работи под DOS, няма вграден browser но ако решиш до си го слагаш щи ти пратя browser-а и TCP/IP протоколите. Мога да ти пратя и целия Win. Wink
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети