| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2004 21:40 Заглавие: |
|
|
| Това тв. не беше ли със mc44002. За неговите захранвания има доста изисквания или ще те направи на луд.Щом ефекта със времето се е усилвал смени кондензаторите за проба във всички захранвания това ме е спасявало неведнъж от побеляване. Успех |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2004 23:04 Заглавие: |
|
|
tvpetrov, kakto kazah ekrana izbledniava a spored men tova zna4i zavi6ena yarkost
2. kak da izmeria uskoritelnoto naprejenie
3. dopiram sondata direktno na elektroda na koito se podavat gasia6tite impulsi a drugata sonda e na masa vzeta ot sy6tata platka - na kineskopa i videousilvatelite.
bamze, tv naistina e s MC44002 i 6te poslu6am saveta ti dano pomogne:)
10x _________________ home studio |
|
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 31, 2004 15:35 Заглавие: |
|
|
Честно казано изглежда, че като въртиш тримера, за да махнеш обратния ход, ти не увеличаваш,както си мислиш, А напротив - намаляваш напрежението подавано от ТХО към кинескопа. ТОВА НЕ Е извод за подаване на гасящи импулси, а е ускоряващия електрод . Затова като *бучнеш* с ниско омовия си уред там, чертите изчезват. ---Точно там е дефекта .
(най-вероятно филтриращ високоволтов кондензатор - 4,7нФ на 2000в) . (При СОНИтата това напрежение, най-често се взима от *НОТ* - извода на ТХО, и се изправя чрез диод , - не е зле да провериш цялата верига). Обърни особенно внимание на долния (към масата)извод на тримера.
В интерес на точноста - като се каже картината избледнява- се разбира намаляване на контраста , а не увеличаване на - яркоста.Иначе става объркване.
Надявам се че сега проблема ще се отстрани. Успех.
Р.С. Ако и това не доведе до успех - остават елементите свързани с извод 20 на *chroma processor-a* MC44002p. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 31, 2004 18:41 Заглавие: |
|
|
PLM 4esno kazano uveli4avam naprejenieto za gasene na obratnia hod _________________ home studio |
|
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 31, 2004 19:19 Заглавие: |
|
|
Добре , тогава чесно ми кажи точно на кой номер извод на кинескопа се подават тизи гасящи импулси, чието напрежение ти променяш, въртейки тример на платката ? ?
Поне аз не виждам такъв, но пък всички грешим . |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 31, 2004 19:54 Заглавие: |
|
|
На платката на кинескопа / ако говорим за тримера който се намира на нея / има един или два тримера в зависимост от модела на телевизора.Фокус и скрин.В твоя случай предполагам че има един а другия е на ТХО-то.Нито единия , нито другия служат за гасене на лъча.Колегите които писаха по горе са прави.Когато увеличиш ускоряващото напражение идва момент в който кинескопа започва да "прозира " и най напред излиза обратния ход на лъча.В съвремените телевизори няма тример с който можеш да регулираш неговата продължителност.Такъв има в Електрон-ите.Така че послушай ги . Този тример който е на кинескопа / по спомени / е подпрян с резисто към 200 в на видеоусилвателите.Ако картината избледнява, и излиза обратния ход причините са две.Ниско напражение на видеоусилвателите или тримера за ускоряващото прекъсва към долния край. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Сеп 01, 2004 5:28 Заглавие: |
|
|
| Виж какво ти е написал колегата PLM и NOEL и преосмисли нещата.Може дане съм разбрал правилно,но от това което е написано аз разбрах,че става въпрос за постепенно повишаване на яркоста с което се появяват наклонени бели линии на обратния ход по кадри.Не знам как увеличаваш "напрежението за гасене на обратнияход",както Ти се изразяващ от ТХО и къде измерваш това напрежение.Тук по скоро ми прилича на високо ускоряващо и при допира на твоя уред то пада така че провери си веригите на УСКОРЯВАЩОТО .А гасенето на обр.ход по кадри не идва от ТХО,така че не е възможно да го променяш от там. |
|
|
 |
tvpetrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 01, 2004 5:52 Заглавие: |
|
|
Госта бях АЗ пропуснах да се регистрирам.
П.Петров |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 01, 2004 16:56 Заглавие: прави сте но.... |
|
|
след като видях толкова много отзиви по повод напрежението което измервам, помислих че съм луд и реших да проверя. оказа се че съм луд тъй като наистина напреженито съм го намалявал, а не увеличавал и сега е на минималната си стойност - 600V и екрана "прозира". някой ще каже ли нещо по въпроса? _________________ home studio |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 01, 2004 17:04 Заглавие: Re: прави сте но.... |
|
|
| guitman написа: | | след като видях толкова много отзиви по повод напрежението което измервам, помислих че съм луд и реших да проверя. оказа се че съм луд тъй като наистина напреженито съм го намалявал, а не увеличавал и сега е на минималната си стойност - 600V и екрана "прозира". някой ще каже ли нещо по въпроса? |
Прочети по нагоре .Написах ти за това напражение.В единия край на тримера , / долния /трябва да премериш около 200 в.Ако там имаш 200 в значи тримера е лош.Ако там нямаш 200 в тръгни по веригата и виж къде се губят    _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
|