Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Максимална температура на крайните транзистори
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rusin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Stara Zagora

МнениеПуснато на: Вто Сеп 21, 2004 15:48    Заглавие: Отговорете с цитат

тези ценери като ги гледам са само за да намалят захранването до +15В и -15В необходимо на 741 мисля да ги заменя със 7815 и 7915 така 741 щте работи по добре а от там и целият усилвател, тогава тока на покои може по лесно да се поддържа - каво мислиш ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Сеп 21, 2004 19:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо благодаря на azer за формулите, иначе мисля че идеята ти е интересна да се сложат стабилизатори за 15 V, но има една подробност, че сигнала се взема не от изхода на ОУ а по захранващите вериги и то преди ценерите, т.е. там където напрежението не е стабилизирано. Ако се поставят стабилизатори за 15 V те ще имат някакъв входен ток който аз поне не го знам и ще се наложи да се сменят стойностите на R1 и R3 , тъй като стабилизаторите ще увеличат пада на напрежение върху R1 и R3 => тока на покой ще нарастне. Пак и тогава тока няма много да се променя от консумацията на ОУ и ще имаме по-малко усилване. В някои руски схеми вместо ценери съм виждал транзистори включени. Даже се чудя дали няма да стане само с резистори Rolling Eyes Мисля,че със 7815 няма смисъл даже по-лошо (пък и по-скъпо Very Happy ). Опитай само с резистори или с частично отпушени транзисторчета. Трябва да се има и в предвид,че има много модификации на 741 и всяка има различно макс. захр. напр. Exclamation
за К140УД7 +-17 в. например. И аз ще правя проби сега Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 21, 2004 19:06    Заглавие: Допълнение Отговорете с цитат

Very Happy Токът на покой се увеличава от загряването на транзисторите което пък се увеличава от по-големия ток на покой. Нестабилизираното захранване не е причината за това. Idea Той трябва да се намалява дори при загряване. Таман при по голяма мощност (висока Т ) не е необходим голям ток на покой и няма да се чуват изкривявания.
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Сеп 21, 2004 20:08    Заглавие: смени транзисторите Отговорете с цитат

що не смениш транзисторите?
има мощтни руски транзистори, които в наситено състояние имат напрежение Uce около 4V - тома означава че в този момент разсейват огромна мощност. давам ти този пример за да ти намекна че руските транзистори загряват
Tisho
Гост

МнениеПуснато на: Вто Сеп 21, 2004 21:33    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Да в момента работи доволен съм, даже мога и чушки да си пека ако не сменя радиатора Laughing Smile нестабилното на схемата е тока на покой на крайнете транзистори, но аз успях да го стабилизирам.И при мен 741 е в пластмасов корпус, в една от платките и аз съм сложил 2х10мкф, иначе на другите сложих електролитни неполярни по 5мкф. Тъй като не е удобно да се монтират диоди на радиатора аз използвах два транзистора 2Т9136 и техните емитерни(може и колекторни) преходи като диоди. Те се монтират лесно на радиатора пък и не са скъпи по 25ст. Иначе съм пробвал с посочените транзистори 2Т7537 и 2Т7538 и все изгарят или се пробиват, ако не сложа ограничителни резистори 33 ома в базите им. Но тогава се получават изкривявания при по голяма мощност и ги смених с КТ819Г и К818Г които са 10 А а не 4 като посочените в схемата.Иначе съм сложил и по един резистор 150 ома между база и емитер да намалява началния им ток но това се препоръчва за 2N3055. Само не забравяй, диод между базата на Т1 и D1 (в права посока) за оеднаквяване на параметрите на двете рамена.
Иначе НЧУто е добро. Мисля че свири качествено, ле-е-кинко криви на по-високите честоти но съм доволен.

OT towa koeto prochetoh do tuk si mislq che trqbwa da filtrirash po dobre zahranwaneto na 741.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 22, 2004 13:50    Заглавие: Отговорете с цитат

В случая сам включил само едно крайно стъпало. Захранването е с
два 22 000 мкФ Exclamation . Ако са малки Very Happy ще сложа 68 000 мкФ Idea Ама проблема си май е от малкия радиатор. Просто си мислех дали няма да издържат транзисторите примерно до 100 градуса за да не слагам друг радиатор Cool
Върнете се в началото
rusin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Stara Zagora

МнениеПуснато на: Чет Сеп 23, 2004 7:46    Заглавие: Отговорете с цитат

фарадите са добре но 68 000 /предполагам шунтирани са с 220нфр/ са още по-добре ама проблема ти е в схемата -много топлина се отделя от краиното стъпал. Би трябвало да потърсиш друга схема или сложи вентилатор макар че тази схема е проста и най вече излиза ефтино.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 23, 2004 14:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами топлят бая ама това е от малкия радиатор и защото са в клас АВ иначе, когато тока на покой го наглася на около 1 mA и по-малко дори, токава транзистоите почти не загряват и ми се струва ,че тогава пак свири добре макар и да е клас В. Не се налага и термокомпенсация. Rolling Eyes Иначе съм правил и схема с транзистори, е вярно свиреше по-качествено при високите честоти, но тази е по-евтина и проста Smile . Пък и 60 W не са малко а излизат и повече. Това е реална мощност, мерил съм дори до 17-18 V променливо напрежение при товар 4 om.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 25, 2004 15:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Някой ако е правил тази схема какво мисли за нея?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети