|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 01, 2004 11:48 Заглавие: |
|
|
RC, точно за него пиша. Този процесор управлява синтезатора SDA3002 по такава шина (clock, data, enable). На процесора захранването е на 20 и 21 крак. Въпросният сигнал, който го блокира е на 19 и се изработва от VT21 и преди него VT19, VT20, VT22. Има и ценери.
Този дефект с това състояние на телевизора и шините съм го имал преди 3 месеца. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 01, 2004 17:19 Заглавие: |
|
|
Само за любознателните:
Шината която използва ITT e InterMetall (IM Bus), тя също е трипроводна, но протокола на обмен и сигналите (активните им състояния) са други. При IM шината сигналите са Ident (ID), Clock (CL) и Data (D). Когато няма общуване по шината всичките три сигнала са във високо състояние (лог. единица). Началото на обмен се инициира от процесора към всички подчинени устройства с преминаването на сигнала ID в лог.нула което от своя страна означава, че ще се предава адрес, след установяването на CL в ниско ниво започва предаването на най-младшия бит от адреса синхронно с CL. На всеки период от CL се предава по един бит от адреса. На осмия период от Clock-a сигнала ID минава в лог.1 с което се индицира предаването на данни (по същия алгоритъм). Когато приключи операцията по предаване/приемане това се индицира от процесора с кратък импулс на сигнала ID към лог.0 и всичките три сигнала остават в състояние на лог.1 до следващия трансфер на данни.
Шината на въпросния процесор работи по друг алгоритъм, описания от Филипов. |
|
|
 |
Tisho Гост
|
Пуснато на: Пет Окт 01, 2004 19:42 Заглавие: Re: Един въпрос относно TV "Кристал" |
|
|
| Иво написа: | | Колеги, бих искал да разбера вашите мнения - как постъпвате, ако ви дойде за ремонт TV "Кристал" с дефектирал процесор HD44840? Струва ли си според вас да се губи време и средства и въобще дали това HD може да се открие на пазара някъде? Досега аз в такива случаи съм се спирал на варианта "ново управление" - така на ТВ-то може да се сложи и хипербанд тунер. |
Кофти....
Монтажа на друг блок за управление си е голям багер...
Бая ще се копа.
Преди доста години правих един такъв ударен от гръмотевица.
Процесора жив ама по шините за комуникация с тунера нямаше никой.
Бяха си залепнали убедително на 0 и не помръдваха...
Монтирах му 90канално руско ДУ от тези с графиката...
Става ама е голямо копане.... |
|
|
 |
Иво Гост
|
Пуснато на: Пет Окт 01, 2004 21:52 Заглавие: Re:един въпрос... |
|
|
Относно батерията - да, зле беше оригиналната, но си държеше 3 -е волта; разбира се, първо към нея се насочих, тя ми беше и последната надежда да мина по тънката лайсна, да, ама не; беше пълна с бяла сол, но добре опакована в пластмаса, за да не подействат тия вещества в/у пистите въобще - всичките писти са здрави и чудесно проводими, няма нищо разтекло се. Напреженията към модула са: +10V , +13V и +7V; /по схема/ ; от 10-е волта чрез транзисторен стабилизатор се добиват +5волта, там всичко е наред, преди две години или повече съм сменял ценера на този стабилизатор на същия телевизор. Както е известно, в заводската схема модул управление не е даден като принципна схема, а само функционално. На едното краче на кварца имаше около 3 волта, което ме обнадеждаваше до един момент, осцилоскоп нямах под ръка, за да видя има ли генерации в/у него. Шината е двупроводна, но не знам И-кварат ли е, затова там съм я написал с въпросителна и, както се оказва, не е. |
|
|
 |
Иво Гост
|
Пуснато на: Пет Окт 01, 2004 22:19 Заглавие: малка корекция: |
|
|
Пардон, колеги, сгреших, шината не е двупроводна, но не знаех за този тип, и аз си задавах въпроса, какво значи думата: "enable" по единия от изводите на модула. Просто не съм се сблъсквал с тоя тип процесори до момента. ) |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 02, 2004 9:44 Заглавие: |
|
|
| Иво, означава разрешение. Това е една от шините за комуникация. Искаш ли да ти пратя фрагмент на такъв процесор (от друг телевизор), където е дадено как изглеждат нещата по въпросната шина (по принцип)? |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 02, 2004 10:03 Заглавие: |
|
|
| На "1" - 5V. |
|
|
 |
Иво Гост
|
Пуснато на: Съб Окт 02, 2004 13:18 Заглавие: Re: Един въпрос... |
|
|
| Благодаря, колеги. Ще опитам това с 19 крак на процесора. RC, ako не е проблем за теб - изпрати ми фрагмента за този тип шина на [email protected], за да се запозная по-обстойно с нещата. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 02, 2004 13:42 Заглавие: |
|
|
| Иво, в пощата ти е! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|