|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 03, 2006 14:25 Заглавие: |
|
|
| huiamu написа: | значи искате да ми кажете , че трите чертички са сложени там само за обозначение и пояснение/фаца/, че там сигланът е заземен и всъщност там не трябва да се поставят допълнителни елементи /според схемата / за да бъде заземено електричеството и следователно не трябва да използвам медна бубина за да зеземя и т.н.
Аз пък си мислях че "земя" е мястото от което излишното ел. бива изведено от веригите.п.с. Темата не е приключена |
Абе човек, ти с какво се занимаваш .
Само не ми казвай, че учиш нещо в тази област и това е някакъв проект (картинката).
Ужас!
Не знам дали темата е приключена, но със сигурност заминава в друг раздел. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 03, 2006 14:58 Заглавие: |
|
|
| Bojilov написа: | Понеже RC каза всичко необходимо на човека и темата е преключена,
моля да ме извините за офтопика...
/off
Въпросната тема ми навя едни много дърти спомени когато правехме,като лапета земно съединение,антена тип long ware,трептящ кръг,детекторен диод и 2,2килоома слушалки-т.нар.детекторен приемник-ей кви времена бяха-виеш бобини,търсиш променлив кондензатор-от ония едрите въздушните,че те ония другите с твърдия диелектрик трудно се намираха,копаеш във двора дупка,заравяш кофа със запоен на нея проводник ,поливаш почвата с вода и сол.Ееех кви времена бяха....А сега днешната младеж кво-отваря пакета с пуканките или чипса и отвътре изскача подарък радио-със УКВ и фул екстри. |
А пък като му направих на детекторния приемник и еднотранзисторен усилвател......малей, каква радост беше!!! |
|
|
 |
huiamu Нов потребител

Регистриран на: 02 Дек 2006 Мнения: 12 Местожителство: bulgaria soon Sofia
|
Пуснато на: Нед Дек 03, 2006 15:36 Заглавие: |
|
|
| ясно |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 03, 2006 19:01 Заглавие: |
|
|
Значи това което те е означено с 3те чертички е чисто и просто т.нар. "маса"-условното място което се счита че има нулев потенциал и спрямо което се измерват и отбелязват всички напрежения във дадената схема.
Нарисувано е така и е сложен този знак само за пригледност и с цел по-лесно чертане на схемата-да не се слагат допълнителни линии.
Значи няма "излишно електричество което да бъде източено от схемата" просто защото схемата не е варел,а тока не е нафта
"Земно съединение"за любителски цели или т.нар. заземяване се прави като запоиш на един метален едър предмет проводник и го закопаеш в земята на един метър дълбочина примерно.И проводника го свържеш към дадената точка която е означена със тоя знак с трите чертички.
Ползва се за съвсем други неща.
При тебе такова свързаване е абсолютно бедзполезно и ненужно.Така че прави си схемата и това е,а на тоя знак не му обръщай внимание.  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 03, 2006 22:29 Заглавие: |
|
|
| Абе с две думи: всички тия знаци ги свързваш заедно и си готов. |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 04, 2006 22:37 Заглавие: |
|
|
| huiamu написа: | значи искате да ми кажете , че трите чертички са сложени там само за обозначение и пояснение/фаца/, че там сигланът е заземен и всъщност там не трябва да се поставят допълнителни елементи /според схемата / за да бъде заземено електричеството и следователно не трябва да използвам медна бубина за да зеземя и т.н.
Аз пък си мислях че "земя" е мястото от което излишното ел. бива изведено от веригите.
п.с. Темата не е приключена |
Две от трите чертички са излишни - авторът на схемата само обърква някои читатели - достатъчно е да има една черта - това е знакът за "маса", не е необходимо да слага знак за заземяване, защото точно при тази схема такова не е необходимо за функциониране на схемата.
Сигналът не е "заземен".
Заземяването не става с медна бобина (пише се с "о"), а със заземител (проводник, заровен в земята). По-горе писаха за бобина в контекста на радиоприемниците, в които тази бобина е част от трептящия кръг.
Определението ти за земя е доста странно, но ще добиеш представа ако имаш желание да четеш. Препоръчвам ти книгите на Атанас Шишков (не гледай, че са стари и пише за германиеви транзистори - има ценни неща, които може да научиш):
* Транзисторни приемници
* Полупроводникова техника
* Курс по радио електроника (най-вече първата книжка - слаботокова електротехника)
Смятам, че може да намериш книгите в библиотеките.
Ако целта ти е просто да си направиш усилвател (а не усилвател по точно тази схема) може да ползваш някоя съвременна интегрална схема и да я закачиш към подходящ радиатор - така ще си спестиш доста запояване (просто питай в някой магазин за електронни елементи и виж схемата на свързване в Интернет (или хартиен справочник)). |
|
|
 |
^^IYI^^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 14, 2006 21:31 Заглавие: |
|
|
Най- вероятно си в девети или десети клас в някой техникум.
Ако на изпит по чертане представиш схемата в такъв вид,познай колко ще имаш?
И в схемата маса,означава "-",а заземяване е съвсем различно нещо.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|