Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с механиката на Panasonic NV-HD635EE
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Дек 08, 2004 11:44    Заглавие: Отговорете с цитат

След като говорих с централен сервиз в София, занесох видеото на друг оторизиран сервиз.
Сега вместо да къдри лентата отгоре, го прави отдолу + трептене на картината на PAUSE в LP. Къдри САМО в началото на касетата - около 5 см и после е ОК.
Дъгичката я прави още при зареждането, на стъпалцето на P5 поста, което е с бялата пластмаса отгоре, отваряща защитното капаче на касетата.
Някакви мнения по въпроса за ремонта, не за компетентността на "майсторите"?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Дек 08, 2004 12:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Погледни "пинч" ролката,голямата гумена,която води лентата дори и да не се е втвърдила понякога си променя формата и издърпва лентата нагоре или надолу,от където става мазало с настройки и т.н.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Сря Дек 08, 2004 16:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Погледни "пинч" ролката,голямата гумена,която води лентата дори и да не се е втвърдила понякога си променя формата и издърпва лентата нагоре или надолу,от където става мазало с настройки и т.н.

И аз мисля, че мачкането на лентата в началото на касетата се дължи или на износена (втвърдена) пинчролка, или на прекомерно голям опън на предния куплунг, или на разхлабена спирачка на задния куплунг. Едно от трите е, но най-вероятно е от пинчролката. Смени я, няма да сбъркаш.
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 08, 2004 18:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Смяната на Pinch Roller-а беше първото, което направих.
Освен ако в магазина не са ми продали "възрастен" Roller. Със стария положението беше същото. Обаче мисля, че при режим STOP3 при самото зареждане и след това Pinch Roller-а не се притиска до лентата и Capstan оста.
По-вертоятното е да е нещо от другите причини или голям натиск при изтегляне на лентата от десния водач при зареждане.

Сега отивам за последен път до сервиза и ще ви напиша резултата в петък.

Благодаря ви!
Върнете се в началото
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Сря Дек 08, 2004 19:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Gena написа:
Смяната на Pinch Roller-а беше първото, което направих.
Освен ако в магазина не са ми продали "възрастен" Roller. Със стария положението беше същото. Обаче мисля, че при режим STOP3 при самото зареждане и след това Pinch Roller-а не се притиска до лентата и Capstan оста.
По-вертоятното е да е нещо от другите причини или голям натиск при изтегляне на лентата от десния водач при зареждане.

Сега отивам за последен път до сервиза и ще ви напиша резултата в петък.

Благодаря ви!

Сега се сетих, че ако е ползвано много видеото може да има нужда да се смени мехоконтрола. Имал съм два такива случаи. На него може да се дължат неправилно изпълняваните команди.....или на омекнала пружина на пинчролката. Не мога да ти отговоря със сигурност преди да съм видял видеото. Ако имаш счупена и лепена пластмасова част, може да бъде и от нея.
Върнете се в началото
Tsvetkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хитрино, Шуменско

МнениеПуснато на: Сря Дек 08, 2004 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Мачкането на лентата или неправилното водене в началото на касетката (ролката) е познато още от ерата на ролковите магнетофони.
Това се получава от неправилно съотношение между въртящия момент на приемащата ролка и нормалния натиск на притискащата ролка върху водещия вал, което е критично при малък радиус на рулона лента (тогава ъгловата скорост е най-голяма)(заб. : линейната е константа). Лентата е еластичен елемент и прекомерния и опън в началото я измества в равнитата и на преместване. В сервизното описание на всеки касетофон (магнетофон) тези два параметъра са упоменати и следва да се контролират при съмнения.
След дълга употреба триещия съединител към приемащата ролка си променя коефициента на триене към по-голям. Това се поправя с почистване, пране на кечето или с корекция на пружината.
Новите съединители се доставят също така нерегулирани (просто конструкцията на новите модели не позволява регулиране). Налагало ми се е дори да сменям пружината с по-мека, за да постигна успех.
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 16, 2004 9:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте отново!
Пак съм там, откъдето тръгнах.
И на другото място вдигнаха ръце и както се опасявах, се оплакват от предишния "майстор", че той е пипал не там, където трябва и други лакърдии от този сорт!

Имам три изхода - или да притесня Tokio някой ден, да изхвърля машината или да сменя механиката с нова. Ново видео не смятам да купувам, защото след обстоен преглед на механиките, Sony VCR се оказа с АБСОЛЮТНО еднаква със SAMSUNG, а LG, JVC и Toshiba ако не греша - с друга. За Panasonic пък въобще не ми се говори.

Искам да попитам дали механика от по-новите модели, например NV-FJ632, 628 може да се постави в NV-HD635 и без каквито и да било настройки да заработи НОРМАЛНО? Иначе пак се връщам в началото.
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2005 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги,

Наистина ли никой от вас не се е сборил с тази гадина - Z-Mechanism на Panasonic?
Вече машинката се намира при сервизен специалист (забележете не майстор), който настрои лентодвижещия механизъм и с един поглед локализира вероятния проблем за "хъркащия" звук при спиране.
Поръчал съм съответните части от ASWO, но докато не ги сменим, все пак съществува нищожна вероятност да има нужда да се сменя и друго.
Така че, ако някой има желание да обмени опит с мен и е отстранил такъв проблем, моля да напише коя част/части точно е сменил.

Благодаря ви предварително!
Ако всичко мине по мед и масло, ще напиша какъв точно е бил проблема и кой го е преборил, за да не урочасам работата!
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2005 16:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако дойдеш при мен,ще ти оправя видеото за 1 час.Но по интернет е мноооооооого трудно.Ти боравиш с термини от описание на механика,което аз не съм виждал.Всички механики се ремонтират като разбереш принципа им на работа.Това от чертежи трудно ще стане.Става със стотици часове мислене.На "панасоник" механиките са изключително сложни и малко хора ги разбират.Затова скачай в колата и отивай при колегата Токио аз вярвам в него Very Happy Very Happy
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 27, 2005 11:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако дадеш e-mail, ще ти го пратя!
Имай предвид, че е доста - около 6MB PDF некомпресирано.
Просто искам видя и твоето мнение, ако искаш да го споделиш, естествено.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети