|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
YoggA Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 05, 2007 19:38 Заглавие: |
|
|
| mmanev написа: | Проверете това в прикачения файл, дали няма да свърши работа.
Пробвано е! Работи. |
То за работа - ще работи, ама колко добре ???
0.5-0.8 mS е голямо време, т.е. много дълго време ще свети ... т.е. става повече фенерче и по-малко стробоскоп ...
Особенно като вдигаш оборотите да провериш как се изменя ъгъла на запалването - мисията невъзможна.
За да няма спорове - ето проста сметка ... за 1000 об/мин и за 3000 об/мин.
При 3000 об/мин на коляновия вал - това е 3000 / 60 = 50 Hz => 20 mS
За да има разделителна способност от 1 градус => 20 / 360 = 0.05 mS
-------------------
Съответно при 1000 об/мин - импулса трябва да е 0.16 mS.
-------------------
От горното следва че при празен ход замазването ще е в рамките на 3-4 градуса, ... а при 3000 об/сек - 10 градуса ...
-------------------
Извод - ще светка и показва нещо, т.е. - нищо освен една занимателна играчка ...
--------------------------------------
Сега се замислям дали не може да се намали това време ... ???
Времето го слагат толкова голямо, защото ако е по-малко, диода сигурно съвсем няма да осветява белега.
Мисля че може да намали двойно това време и да стане от 0.5-0.8 mS на 0.2-0.3 mS, като се запази същата сила на светене ... ако се сложи втори кабел, който да пали диода и от 3-ти цилиндър (говорим за масовия случай - 4 цилиндров, 4-тактов двигател).
Така ще има двойно повече светкания при едни и същи обороти и ще се вижда добре и ще е по-точно ... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 9:57 Заглавие: |
|
|
Колеги, тотално се оплетохте във времената като пиле в калчища.
Някой задал ли си е въпроса колко време свети ИФК120 - 1,2 милисекунди. При 3000 об/мин = 21,6 градуса.
Мисля си че окото ще вижда състоянието на белезите винаги в момента на светването и времето от 5 мс е подбрано така, че ако се вдигнат 6000 об/мин 180 градуса да са осветени.
Може и да греша, но така си го обяснявам. |
|
|
 |
YoggA Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2007 11:52 Заглавие: |
|
|
| tchav написа: | | Мисля си че окото ще вижда състоянието на белезите винаги в момента на светването и времето от 5 мс е подбрано така, че ако се вдигнат 6000 об/мин 180 градуса да са осветени ... | Направи го, настрой времето на 5 мс и се опитай да видиш белега ...  |
|
|
 |
Некой Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2007 14:22 Заглавие: |
|
|
YoggA, ти май много философстваш, но нямаш пректически опит в работата със стробоскоп. От мен да знаеш че тая работа не става с медитация и други особени състояния на духа, а с практика. Отиди някъде където прявят диагностика, погледай как работи стробоскопа и пак си помисли колко продължително трябва да свети лампата/светодиодите и колко фатално е това време. |
|
|
 |
YoggA Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2007 23:18 Заглавие: |
|
|
| Некой написа: | YoggA, ти май много философстваш, но нямаш пректически опит в работата със стробоскоп. От мен да знаеш че тая работа не става с медитация и други особени състояния на духа, ... | Г-н Некой, много се кефя на анонимни мнения, в които има определения и категорични квалификации към непознати. И без никакви конкретни аргументи.
Кристална топка ли имаш, че си толкова категоричен?
Или като един друг, дето ми обяснява, че луминисцентната лампа светела непрекъснато, но нова не пречело да наблюдава стробоскопния диск за регулиране оборотите на касетофончето му?
Първия направен стробоскоп беше елементарен - грец, електролитен кондензатор, баластно съпротивление, втори елекртолитен кондензатор и паралелно на него ИФК-120 ... паленето на лампата - по хамалския начин от високоволтовия кабел за 1-ви цилиндър...
Направили сме поне десетина за приятели и познати, но с трансфертер заради безопасността ...
Също и варианти с предварително задаване на ъгъла ...
Но при малко по-съвременните автомобили стробоскопа става все по-малко приложим. При тези двигатели, на които все още може "да се върти делкото", същата информация (а и много друга такава), може да се вземе от ЕКУ-то посредством подходящ адапер и лаптоп (или РС). Непрофесионалните адаптери са съизмерими по цена със тая на стробоскопа, а ползата от тях е мнгократно повече.
Това за "медитация и други особени състояния на духа" го оставям на теб, може там да си специалист.  |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 10:49 Заглавие: |
|
|
След като си правил стробоскоп (защото и аз съм правил), как си обасняваш това, че както при 600, така и при 6000 об/мин белега винаги се вижда идеално без никакво замазване?
И понеже спомена стробоскопа на касетофона, искам да ти припомня че той също се вижда перфектно въпреки че в този случай лампата дори не гасне, само леко намалява интензитета си за пренебрежително малко време. |
|
|
 |
YoggA Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 14:07 Заглавие: |
|
|
| tchav написа: | След като си правил стробоскоп (защото и аз съм правил), как си обасняваш това, че както при 600, така и при 6000 об/мин белега винаги се вижда идеално без никакво замазване?
И понеже спомена стробоскопа на касетофона, искам да ти припомня че той също се вижда перфектно въпреки че в този случай лампата дори не гасне, само леко намалява интензитета си за пренебрежително малко време. |
Нашия стробоскоп до 3300-3400 работи ОК, но над тая честота вече не успява да зареди кондензатора (и почва да пропуска - заради трнсфертера ... за да държи на 6000 трябва да го правя двойно по мощен). А и кога ще се наложи да мериш на 6000 об/мин?
Но дали е 3300 или 6000 - няма голямо значение.
Защо се вижда добре на ниски и на високи обороти (?) - обяснявам си го с това, че лампата се захранва от кондензатор. При запалването - тя представлява почти късо съединение. Ако гледаш на осцилоскоп - трябва да се види процеса на разряд. В началото на разряда се отдава макс. енергия и после спада ... т.е. в началото на разряда има голямо светоизлъчване, което после намалява ... а ние виждаме най-добре това, което е било най-силно осветено ... и затова винаги се вижда белега ...
Същата работа е със стробоскопния диск на касетофона.
Луминисцентната лампа е практически безинертна.
И като свети - светлината пулсира със 100 Hz. Ние виждаме стробоскопа на двигателя на касетофончето през цялото време, но най-отчетливо в момента на най-голямото светоотдаване от лампата ...
За светодиодите - там се захранват през транзистрорен ключ. В опсанието на схемата, автора е указал времето да е 0.5-0.8 мс.
Писал си по-горе, че и с 5 мс пак ще работи добре ... за което мисля, че не си прав. Щото в рамките на тия 5мс светодиода ще излъчва с постояннен интензитет.
Нямах време да търся характеристиките на светодиодите ... при подаване на импулсно захранване с цикъл поне 1:10 (тогава допустимия ток през тях е по-голям), какво е светоизлъчването от момента на подаване на захранването ...
Е, поне аз така си го обяснявам ...
ПП/
Добре, няма да спорим. Макар че не виждам нищо лошо в спора ...
Последната промяна е направена от YoggA на Чет Мар 08, 2007 18:21; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
*tchav* Гост
|
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 17:16 Заглавие: |
|
|
Няма да отговарям, за да не продължава този спор.
Нека този който направи стробоскопа на светодиоди да каже какъв е резултата и дали белега се размазва. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|