| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
krasiorocknroll Опитен потребител

|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 05, 2007 22:15 Заглавие: |
|
|
Мдаааа
Опитай с нещо по-не"елементарно", с това просто няма никакъв шанс да стане. |
|
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 06, 2007 0:37 Заглавие: |
|
|
| Това е една от най-елементарните и сравнително добре работещи схеми на инвертори, които съм правил.Даже мисля, че още пазя трафчето намотано на феритна пръчка. |
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 1:06 Заглавие: Инвертер |
|
|
ShaGratH^ аз направих схемата, която си дал но нещо не останах доволен от нея. Навих трафчето само кабелът, които използвах е малкопо дебел с 0,1 (което няма кой знае какво значение), иначе всичко е 1:1. Ами като змаерих с лампа 18W ми тегли около 2,1A на 13,4V, и транзисторът страшно грее. Същото се отнася и за феритният трансформатор и резисторът от 180R, иначе лампата свети ярко и много стабилно. Супер. Но незнам тази консумация защо е толкова висока. Трансформаторът е навит стегнато. Има и още една разлика там пише 450 навивки, аз съм сложил 500 на 4 слоя по 120(130) горе долу. Но едва ли е от това 50 навивки.
P.S. Твоят траф как се държи и колко ти черпи схемата . _________________ Skype: gigavolt_501
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 7:52 Заглавие: Re: Инвертер |
|
|
| ji4kajiata написа: | Ами като змаерих с лампа 18W ми тегли около 2,1A на 13,4V, и транзисторът страшно грее. Същото се отнася и за феритният трансформатор и резисторът от 180R, иначе лампата свети ярко и много стабилно. Супер. Но незнам тази консумация защо е толкова висока. |
Инвертора е предназначен за товар от 2 последователно свързани 18W (20W) или една 36W (40W)!
Ти само с една 18W ли го товариш? |
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 11:44 Заглавие: Инвертер |
|
|
Ами да с една лампа, аз това си го помослих и за това слагах 2 X 100nF / 5 kV, пак грее. Ще му вържа една дълга пура да видим тогава как ще се държи.  _________________ Skype: gigavolt_501
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 15:34 Заглавие: |
|
|
Лампата, включена към тази схема дето предложих определено свети по-добре отколкото от онази с таимера 555(и двете съм ги правил)При мене нещата са абсолютно същите като при теб-малко повече от 2А консумация,транзистора грее супер много!Моя траф беше навит от 3x150 навивки.За транзистор-2N3055.Пробвах и с 36 ватова пура,но не можеше да я "изпълни" нацяло, но предполагам че ако се намота още малко ще светне без проблем.Сега за голямата консумация нещо ме кара да мисля, че ще спадне ако се намалят навивките в намотката за обратната връзка.Вие как мислите  |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 15:55 Заглавие: |
|
|
За да грее значително транзистора при такъв товар има една единствена причина: ниско КПД. За да го повишите сменете транзистора с по-бърз ключов, който може да е значително по-маломощен от 2N3055 (но е важно да е импулсен). Друга причина за ниско КПД са загуби в феритната сърцевина, пробвайте с други ферити с различно AL (може и да не са във формата на пръчка). Мисля че с една половинка от сърцевина ТХО на София21/31 ще получите значително по високо КПД и отдадена полезна енергия (по-добро светене на лампата). _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
krasiorocknroll Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 18:38 Заглавие: |
|
|
С моето предложение съм постигал ток от 400 до 600 милиампера. :wink:Важното е генериращия режим на транзистора да е оптимален. _________________ http://www.bg-sonic.com/members.php?id=147 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 19:46 Заглавие: |
|
|
| При 600мА консумацията ти е 7.2Вата ,при 20 ватова лампа какво КПД очакваш от преобразувателя 250% !? 2А ми се вижда нормално ,ако не броим греенето на транзистора. |
|
|
 |
|