|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Комбинатор Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 23:17 Заглавие: |
|
|
Я опитай да смениш чипсет на произволно дъно,
При разпояване, огромно количество флюс, проба на 320 градуса,
при 350 градуса не ще, при 380 вече полвината пъпки остават
на дъното другата полвина по чипа, под чипа се появява текстолит заприличал на яйце , единствено успешни опити след
сваляне на всякакви накрайници бързо нагряване на 350,
като гледам пъпките да останат на платката.
А някои специалисти тука сменят чипсети като че ли е BU,
направо си е за завист.
Аз от 5-6 години се мъча.
А паста ползвам само когато правя пъпки , и при положение че имам маска |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 8:59 Заглавие: |
|
|
Не грей платката! Грей чипа и всико ще е ОК! За какво ти е да ти останат топчетата на платката??? _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 10:03 Заглавие: |
|
|
Абе той човека каза защо я ползва-за естетика.Стават много красиви спойки.Запояват се лесно елементи на труднодостъпни места-по вертикални монтажи,там където няма място да се бръкне хубаво и т.н.Защото с пастата ги фиксираш предварително.Недостатък-безоловен тинол,изисква по-висока температура.380-390 градуса за двустранно фолирани платки с горещия въздух.Като концентрираш топлина само в/у елемента рискуваш да го повредиш.Така че температурата трябва да е разпределена по платката(preheat).Има много информация в нета за BGA монтажи,част от нея е много полезна въобще за всякакви SMD монтажи. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 10:48 Заглавие: |
|
|
Малките станции на ERSA греят само чипа и то с инфрачервен лъч. Ама те от ERSA не ги разбрат нещата.
Вдигам ръце и минавам в read only mode. То не бяха тесни места в международните електропроводи, то не бяха почти синхронни енергийни системи, то не беше софтуер за платки който няма отношение към платкаджийницата, то не беше нула, фаза и нам к'во си ...
Някой ако иска да си гукаме на ухо, само на лично съобщение. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 10:51 Заглавие: |
|
|
Позволяваш си да се отнасяш надменно,не знам защо.Аз работя с BGA станция от същата марка.И съм бил принуден да чета.Направи го и ти. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
Комбинатор Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 15:48 Заглавие: |
|
|
БААААСИИИИ МАААМАТА,
направо ще ходя да копам царевица на село.
Аз съм си виновен вместо да нагрявам чипа дето разпоявам нагрявам кутията с захранването и се чудя що не става.
А е трябвало да имам лазерна станция, и сигурно за по чисти спойки ще трябва да излизам в космоса в безтегловност и вакум.
А бе аз в България ли съм или в силиконовата долина,
Имам духалка за 600 лева и от 5-6 години ползвам тенолови пасти
флиюсове и кви ли не още боклуци, правил съм десетки опити
за смяна на чипсети, и успехите се броят на пръсти.
А тука ми казват че ставало без проблеми,
Абе как да не искам пъпките на дъното, ако се прецакат как ще направя нови без маска.
До сега в явно безмислените си лутания съм ползвал маски,
Е аджаба кажете ми как се сменят чипсети, щото аз съм дигнал ръце,
но без лазерни станции и други такива.
И накрая да знаете че викам на себе си а не на друг,
а и още не съм стигнал до саморазправа. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 15:50 Заглавие: |
|
|
| Vaklin написа: | | Полза няма. Или почти няма. Сега група телевизионери (хора които ремотират унифицирани ТВ приемници трето поколоение '3УСЦТ') ще скочат да обясняват как не съм прав. |
Мдаа,още караме със ония поялници дето се греят на въглени,основното с което се препитаваме е смяна на бушони в "Пирин" и "Осогово",щото така и така ние телевизионерите знанията ни опират до тука и освен смяна на бушон до повече не разбираме.
Даже един път бях обърнал посоката на телта в бушона та телевизора не щя да тръгне.
А пък когато дойде Рубин-714дъ за ремонт случайно от някой социално-слаб циганин направо паля огън около сервиза от кеф и почвам да играя казачок около него. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 16:38 Заглавие: |
|
|
Комбинатор съжалявам,без апаратура-около 20% успеваемост.Само със знания и сръчност не става.Общо-взето късмет е.Много са капризни към температура.Малко прегрееш-чипа излита,задържиш малко повече-флюса изсъхва,попкорн ефект-отдолу всичко на г*з,много флюс-започва да плува,съхраняваш чипа на открито-заминава си от парово налягане при загряване.90% от успешната замяна на BGA чип е една-PREHEAT,или предварително загряване на част от платката около чипа за определен период от време с определена температура(зависи от типа и размера на чипа).Температурата на предварителното загряване трябва да се покачва бавно,докато самото загряване на чипа преди да го дръпнеш е бързо.Можеш да си направиш стенд с две духалки-една отгоре-една отдолу.Иначе-мършава BGA станцийка за около 5000 евра Хубава-10-15000 С тея BGA монтажи искат да ни накарат да спрем да ремонтираме,тяхната мама.
Мдаа Божилов,прав си,всъщност всеки си знае за себе си.С тази фирмена политика на големите производители,който не иска или не може да чете и да се учи скоро няма да има какво да ремонтира Ама то е по желание..... _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 18:42 Заглавие: |
|
|
| мармот написа: | Мдаа Божилов,прав си,всъщност всеки си знае за себе си.С тази фирмена политика на големите производители,който не иска или не може да чете и да се учи скоро няма да има какво да ремонтира Ама то е по желание..... |
Мармоте,съгласен съм-и аз се уча и аз чета и аз смятам че в тоя бранш ако човек спре да се развива и да се учи е наполвина умрял НО.
Има едно голямо "НО" поставянето по тоя начин на всички хора и колеги от дадения бранш под някакъв общ знаменател на "правячи на Електрон-380" е пълна "ганювщина".
Още повече ако това поставяне под общ знаменател го прави човек дето от наблюденията ми тук във форума-познанията му конкретно в областта на "телевизионната техника" клонят там някъде към абсолютната нула (там някъде -273градуса мисля беше)...
Леко браузване даже на този потребител във "Всички постове пуснати от него" ще ти покаже че той не е пуснал досега сигурно и един пост в раздел "Ремонти на битова електроника".
Елементарната етика изисква,когато човек не разбира даден дял от електрониката,не участва в него,стои далеч от него или квото и да било поне да не слага етикети на съответната гилдия техници...
Както аз примерно не знам откъде се отваря един GSM-апарат,нито кво има вътре и как изглежда извътре.
Но не смятам колегите телефонни техници за "сменячи на батерии" или "преинсталвачи на софт".Нал така? _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2008 10:15 Заглавие: |
|
|
Божилов аз много добре ти разбрах поста и съм абсолютно съгласен.За въпросния-повярвай ми надали е единствен в този форум.Аз все си мисля,че човек трябва да говори за това от което разбира,но няма лошо да пита за това което не знае.Ама то дървената философия си е национална черта. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|