Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

закон на регулиране : ПИД
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Нед Яну 30, 2005 14:27    Заглавие: Вече съм напреднал..... Отговорете с цитат

ПИД закон за регулиране ще рече, че отношението на изходния към входния сигнал (входен за теб е температурата) има пропорционална, интегрална и диференциална съставка. Пропорционалната е входа по коефициент, (кр както е писал колегата). Интегралната е входа по коефициент с натрупване (пример за интегриране е кондензатора- постоянен вход, изхода нараства). Диференциалната е зависима само от промяната на входа, т.е. ако има промяна на входния сигнал, тогава ще имаш изходен; типичен пример- трансформатора. Това е в най- общи линии и с много приравнявания и компромиси. В твоя случай е всичкото накуп Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emilio
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Яну 30, 2005 16:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за информацията Smile
Сега вече ми е доста по-ясно за какво става въпрос.Това,че казвате че ПИД се използва за програмирането на PIC-контролерите е много добре,тъй като нямам по задание да пиша програма(само оставаше и да го програмирам и щях да се побъркам..).Та поне ми се изясни за какво служи ПИД(поне в общи линии).Иначе по задание трябва да проектирам цялото устройство като спазвам изчисленията за елементите и принципно да свържа PIC-контролера с останалите блокове(поне така си го обяснявам щом не се изисква да инициализирам с програма кои ще са му входове/изходи ,управляващи портове и т.н.).
1andro1 ти ме попита по какъв начин ще се показват температурите на LCD-то. Както вече казах няма да програмирам и се предполага че след АЦП данните влизат в PIC и както ти спомена ще се изчисляват чрез таблици като на дадено напрежение трябва да отговаря дадена температура(мисля че освен програмирането на тези таблици и тук принципно трябва да се използва и ПИД(чрез асемблер)-дано да не греша).
Като цяло мисля ,че ще се справя докрай и мерси на всички ,които ми помогнаха Wink
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 30, 2005 16:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Emilio, ПИД е метод за регулиране на обекта в зависимост от неговите характеристики (обем, маса, инертност на реакцията, възможностите за бързо нагряване и/или охлаждане и др. подобни).

В случая
Цитат:
ще се изчисляват чрез таблици като на дадено напрежение трябва да отговаря дадена температура(мисля че освен програмирането на тези таблици и тук принципно трябва да се използва и ПИД
питането по-скоро беше как ще се интерпретират данните от термодвойката, вариантите са два:
- при положение, че се работи в сравнително малък температурен диапазон стойностите на напрежението от термодвойката могат да бъдат вкарани като таблица от съответстващите им температури с достатъчно добра точност, така че масива данни да не е прекалено голям.
- другия вариант е математическо моделиране на характеристиката на конкретната термодвойка при което в зависимост от измереното напрежение на термодвойката ще се смята температурата.

Всеки от двата метода си има своите плюсове и минуси.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Нед Яну 30, 2005 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Можеш да си спестиш АЦП-то, ако използваш PIC16C433 или подобен на него, защото той е с вградено АЦП и само се пише кратка програма на Асемблер. А щом на теб в заданието това не ти е необходимо... Сещай се... Колкото до Т на дискретизация, то си зависи от микроконтролера, който използваш и от точността, която искаш да постигнеш.
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 30, 2005 23:24    Заглавие: хе хе хе... Отговорете с цитат

Twisted Evil Искаш ли таблица за напреженията на термодвойка за различни температури Twisted Evil Question
Ще намеря само кажи за какъв тип термодвойка
Върнете се в началото
Emilio
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 31, 2005 13:06    Заглавие: Отговорете с цитат

bobykafe мерси, но съм си намерил таблица за моята термодвойка.Тя е желязо-копел(константан),като има сравнително високо изходно термо е.д.н.(около 5,2mV за 100 градуса).Що се отнася до АЦП-то тук някой написа,че мога да използвам PIC с вградено АЦП.Да и аз знам, че има такива контролери но те са с до 10 битови АЦП ,а на мен ми трябва 12 битов ,защото изискването ми за точност по условие е 0,5 %.

RC обясни ми ако обичаш малко повече за това математическо моделиране.Както разбирам това сигурно е апаратен метод за преобразуване на напреженията в температури.Аз казах че ще използвам таблица за напрежениета/температурите в PIC,но е ясно че това е софтуерния метод(и без това не ми е дадено по задание да програмирам).
Emilio
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 01, 2005 12:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Twisted Evil Това е!Всичко свърши! Twisted Evil
Днес бях на защита на проекта и направо още не мога да повярвам -писаха ми Отл.6 Very Happy
Мерси още веднъж на тези ,които ми помогнаха Cool
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 01, 2005 15:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy Честито Exclamation
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети