|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2008 12:55 Заглавие: |
|
|
Четейки всичко това, не разбирам как точно ще сътвориш нещо
".1) отворена_първа_дюза - от ЕКУ-то, защото то я отваря и затваря
2) дебита на помпата - константа, взима се от книжката на колата...".
1. Да, ЕКУ-то отваря и затваря дюзата (аз я наричам инжектор) но го прави с различна продължителност и ъгъл на отваряне, поради факта, че налягането в горивната система (след помпата) до инжекторите се поддържа константно. Т.е. там ти трябва информация за време на отваряне (респ. тока протичащ през намотката на ел магнита), за да се определи колко гориво е впръскано (ама как). Пък и ако е позамърсено леглото или иглата инжектора пръска по-малко или ако не затваря добре и т.н.
А освен първа има и още четири такива, ако например отчетеш само първа, то за трета, четвърта и втора може да си отпуснал газта вече.
2. Дебита на помпата като константа не ти говори нищо, помпата работи непрекъснато, в нея има два клапана предпазен клапан - който не позволява създаване на налягане над макс. предписаното (например ако е запушен частично горивния филтър и този клапан го няма помпата ще изгори), и обратен клапан, който при спиране на помпата не позволява на горивото да се върне обратно, т.е дори при спряла помпа (изгасен двигател) поддържа определено налягане в горивната магистрала, което е необходимо за моментен старт на двигателя при първо завъртане на стартера. Освен това в горивната магистрала след разпределителя за инжекторите има вакумен регулатор на налягането, който в зависимост от вакума в колекторите автоматично регулира налягането в горивната магистрала, Ако например натиснем газта се отваря дроселовата клапа, цилиндъра който в момента е във фаза всмукване създава вакум във всмукателните колектори, в този момент инжектора впръсква гориво, този вакум същевременно придърпва мебраната на регулатора и затваря клапана за връщане на горивото обратно в резервора. По този начин при различните режими на работа на двигателя (в зависимост от степента на отваряне на дроселовата клапа) се поддържа предписаното постоянно налягане към инжекторите, в противен случай те няма да впръскват ветрилообразно под налягане а ще пикаят горивото в цилиндъра.
Всичко това го пиша за Форд, но едва ли е по различно при всички пълни инжекциони, реализирано по един или друг технологичен начин.
Ето защо с такива косвени методи на измерване мисля няма да се получи нищо.
За да се измери количеството гориво разходвано за единица време е необходимо да се измерва дебита му към инжекторите и дебита му в тръбопровода, който връща излишното гориво обратно в резервоара.
Разликата пробразувана в подходящи единици е фактическия разход на гориво, независимо от това дали сме в движение или на място.
Колегата, който писа за дизеловия двигател имаше предвид турбинки в магистралите, който да преобразуват въртящия момент в импулси. Считам за недопустимо да се слагат каквито и да е препятствия по пътя на горивото. Трябва да се търсят други методи (датчици) които да отчитат дебит във входната и изходната магистрали.
Може би колеги тук с голям опит в подобни датчици ще се произнесат.
(Да кажем ултразвук предавател -приемник или ...... ??????) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Synthy Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2008 13:06 Заглавие: |
|
|
по 1) времето ще се взима с таймер: отваря се инжектора, започва да брои, и при прекъсване на сигнала брояча спира - резултат - колко време е била отворена дюзата. За останалите инжектори... ако искам да е 100% точно, ок, има значение и те колко време са отворени, но чак такава точност мисля че не ми е нужна. не вярвам да е чак толкова фрапиращо че при първа дюза педала е натиснат, а при 4-та вече е отпуснт - грешката ще е минимална, и според мен пренебрежимо малка.
по 2) нямам какво да кажа. прав си. ще трябва да потърся логика и спрямо вакуума на дроселната клапа - там имам датчик, който следи и спрямо него се определя горивната смес. Не бях отчел факта, че налягането върху инжекторите е различно според вакуума създавам във всмукателния колектор. А ако взема сигнала от демитомера, (налягането е пропорционално на въздуха, който минава от там), мисля че пак ще може да се сметне налягането. А как точно се смята... хъм. отивам да търся материал за четене по въпроса. _________________ За да чуеш, трябва да мълчиш. (Оджиън) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2008 13:54 Заглавие: |
|
|
По 2) Нещо бъркаш датчиците, дебитомера (MAF) мери дебита на всмуквания въздух и на базата на количеството въздух преминало там, определя количеството гориво което ще се впръска през инжекторите. Самият MAF има една платинена нишка която се подгрява от ток преминаваш през нея, при охлаждане се променя съпротивлението и за тока, с което контролера на ЕКУ-то получава напрежение от до (не ми се описва всичко). Но известен е факта, че при замърсяване на тази нишка стават проблеми и колата започва да не върви.
Друг е въпроса с налягането в горивната магистрала, там действа вакумния регулатор за налягане на горивото към инжекторите, който описах и е съвсем друг възел.
"... Не бях отчел факта, че налягането върху инжекторите е различно според вакуума създавам във всмукателния колектор..."
Не съм писал това, налягането към инжекторите се поддържа константно при различните режими на работа на двигателя, а не различно.
Значи в магистралата от помпата до инжекторите това налягане е постоянно и за това се грижи именно вакумния регулатор, защото ако приемем че натиснем газта, ще се отвори дроселовата клапа, MAF-а ще измери по висок дебит на въздуха, когато дойде ред за отваряне на някой инжектор контролера дава команда за по продължително отваряне (и с по голям ъгъл), същевременно следствие на разреждането във всмукателния тракт, вакумния регулатор е притворил клапана за обратно връщане на горивото към резервоара, с което инжектора пръска под високо налягане. Този процес е динамичен в двете посоки, но винаги инжекторите пръскат под налягане, независимо от оборотите.
Но все пак можеш да извлечеш относително що годе точна информация от MAF за количеството гориво, ако имаш дигитален волтмер замери на куплунга, на едната клема трябва да замериш бордовото напрежетие, на другата от 0,34 до 1,96 волта при различно натоварване на двигателя (клемите са общо 4). Това последното е управляващото напрежение за контролера на инжекторите.
Друг въпрос е как ще го трансформираш в литри.
Прилагам ти една схемичка на MAF в атача
За нея обяснение
Включете на контакт, с дигитален уред измерете входното напрежение между точки А и В на конектора, трябва да е минимум 10,5 волта.
След това измерете управляващото напрежение между точки C и D, уреда трябва да отчете приблизително от 0,34 до 1,96 волта, която стойност зависи и от околната температура. Ако имате помпа и обдухвате нишките, би трябвало това напрежение да се променя.Всичко това означава, че MAF сензора работи.
Ако това не се случва има прекъсване на нишка или резистор.
Можеш да мериш и при стартиран двигател с разлимно натоварване, само внимавай да не направиш сакатлък |
|
|
 |
Synthy Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2008 14:13 Заглавие: |
|
|
съвсем ме обърка
последно - налягането, с което инжектора пръска е контанта, така ли? ако е така - значи то ми е нужно, и според времето на отваряне и затваряне може да се определи много точно колко гориво преминава докато е отворена въпросната дюза. Т.е. във формулата ми, която съм написал в първият пост за моментен разход, трябва да се сложи налягане_в_инжектора вместо налягане_на_помпата. _________________ За да чуеш, трябва да мълчиш. (Оджиън) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2008 14:36 Заглавие: |
|
|
ДА налягането, с което инжектора пръска е константно, но все пак се колебае от бързодействието на вакумния регулатор, от замърсяване на клапана му, от замърсяване на горивния филтър.
Ама нещо си усложняваш живота, достатъчно ти е управляващото напрежение от MAF, което ще ти даде също информация за количеството гориво, защото именно то заповядва на контролера колко да отвори инжектора.
Даже може да се реализира елементарна стрелкова системка която динамично да показва разхода.
За какво ти е това налягане |
|
|
 |
Synthy Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2008 14:47 Заглавие: |
|
|
налягането ми трябва, защото незнам алгоритъмчето, по което ЕКУ-то смята колко гориво да подаде. Затова искам да взема времето на впръскване, и според налягането ще се сметне колко гориво минава (налягането е константа, няма сметки - просто едно число). Ако знаех как го смята - да, така ще е най-просто, както казваш. _________________ За да чуеш, трябва да мълчиш. (Оджиън) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2008 15:03 Заглавие: |
|
|
В софтуера на ЕКУ-то има таблица от която в зависимост от напрежението подавано от MAF взема стойност (време, може би и напрежение тук не знам) за отваряне на инжектора.
Но имай предвид, че за различните марки автомобили (пък и модели, кубатура) това налягане е различно.
В сервизите ги знаят и мерят
Но имай предвид че това са най елементарни сметки и нещата са доста по сложни , ЕКУ-то следи и оборотите на двигателя и прави корекции на количеството гориво (например при натоварване от климатик, хидравлика), освен това следи и VSS датчика за скорост и при движение на скорост например по наклон без газ спира подаването на гориво. И т.н.
Ето защо аз считам категорично, че трябва да се мери дебита на горивото по тръбопровода преди инжекторите и след тях по тръбопровода към резервоара, разликата си е реален разход независимо стоиш ли вървиш ли, на каква скорост си и пр.
И когато отчитаме изминатия път от VSS и време по часовнк, то имаме и моментен и на 100 км разход. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|