| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 21:06 Заглавие: |
|
|
Задължително ли трябва да е на IR. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 21:31 Заглавие: |
|
|
danyguit2000, един от проблемите на тази схемичка която си показал е, че светодиода се клати директно от изхода на таймера!
При такъв номинал на резистора последователно на светодиода не би трябвало да е кой знае какъв проблем но мощността (разстоянието) ще е никаква. С едно буферно транзисторче в изхода нещата ще са далеч по-добре с много по-малък резистор.
Но нещо се отплеснахме от темата. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 22:18 Заглавие: |
|
|
Изхода на 'класическия' 555 поема 200 милиампера, което е над възможностите на повечето 'мънички' дискретни транзистори. В тоя случай и да се понамали (в пъти!) изходния резистор, пак ще работи схемата.
При CMOS вариантите на 555 ситуацията е далеч по-зле, и това което RC пише за допълнителния транзистор е вярно.
Накратко казано - трябва да се чете дейташийта и да се внимава в числата  |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 29, 2009 1:26 Заглавие: |
|
|
DJ69VN- да! за да може да се отваря вратата само от едната страна /говорим за непрозрчна врата/
danyguit2000- точно това ми трябва. да отварям без значение от предавателя /ще си харесам някой и с него ще действам/
Дали има някакви готови китове за абсолютно начинаещи с който да се постигне това нещо?
а иначе тези дни ще бробвам идеята с 1-ците на danyguit2000 _________________ Дървени щори |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 29, 2009 1:35 Заглавие: |
|
|
Извинявам се господине, обаче по-куцо нещо от IR управление не мога да си представя в наши дни. Имам такова на колата и отдавна съм го премахнал. В ерата на радиовръзката не мога да си представя че някой ще се върне 20 години назад. Към нещо което не функционира по рождение.
Поздрави и успех в начинанието.
---------
Все пак ако става въпрос за защитна система с близък обхват (примерно 1 метър) може да го произведем в дребна серия. Примерно 50 броя. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 29, 2009 8:30 Заглавие: |
|
|
| grizzly написа: | | ... обаче по-куцо нещо от IR управление не мога да си представя в наши дни.... В ерата на радиовръзката не мога да си представя че някой ще се върне 20 години назад. Към нещо което не функционира по рождение..... |
Я пак, но с някакви смислени обяснения и доводи за куцото.
Сравняваш и отричаш (категорично) неща които са малко различни всяко от които със своите предимства и недостатъци.
И помисли примерно какви са предимствата, приликите и разликите м/у радиото и IR-a.
Ако мислиш, че няма или не се сещаш - ще ти дам и жокер.
kalin, понеже май не четеш всичко достатъчно внимателно само имай впредвид и следното - не всички фотомодули от такъв сорт са с активно ниско ниво има и "обратните" така, че гледай на какво ще попаднеш за да не стане всичко с точност "до наоборот". |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 0:16 Заглавие: |
|
|
| RC написа: |
...Сравняваш и отричаш (категорично) неща които са малко различни всяко от които със своите предимства и недостатъци.
И помисли примерно какви са предимствата, приликите и разликите м/у радиото и IR-a.
Ако мислиш, че няма или не се сещаш - ще ти дам и жокер.
... |
Мене жокер ми не требе.
Сещам се само за две предимства на ИР управлението.
1. Гарантирано ограничения обхват - не минава през стени за да щракам телевизора на съседа.
2. Ниска цена.
Всичко друго са му недостатъци.
1. Не работи на слънце. При пряко осветяване приемника се запушва и край. Е, със сложни решения (механични) се избягва частично.
2. Няма обхват.
3. Насочено е.
Та така. |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 0:38 Заглавие: |
|
|
grizzly точно тези 2 предимства които си тал ме карат да избера този метод!
замисли се колко по-сложно и скъпо е да се предпочете радиото и реализира с него!
в този случай имам 3-5 лемента до 2-3 лева и изключително голяма отказо устойчивост! _________________ Дървени щори |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 2:27 Заглавие: |
|
|
Калински може и да те разочаровам но и на радио-канал може да я отваряш само от едно място :)Имам 78 помещения на който алармите са с радио канал т.е. дистанционните и действат само на едно място +-10см
Вярно си е ИР си е ИР от тая гледна точка но аз никога повече няма да го използвам за мой цели. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 9:51 Заглавие: |
|
|
ако приемем, че го направим с ир по метода описан от danyguit2000 и струва еденица колко еденици ще струва да се реализира радйо.
а и неможеш да ме убедиш, че мога да сложа приемника непосредствено до ел. насрещника и ще хваща само от 1ната страна на вратата! _________________ Дървени щори |
|
|
 |
|