|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 03, 2009 8:31 Заглавие: |
|
|
| Нито ти трябва двупътно изправяне ,нито резистора трябва да е толкова малък -еднопътното е за да става десулфатизацията в другия полупериод ,а резистора си го тури поне 0.22 ома за 10-12А . И въобще не мога да разбера що за схема си дал -зарядно ли правиш или захранване за халогенни крушки ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tonkostz Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 03, 2009 14:17 Заглавие: |
|
|
Колеги,не знам защо всички се хванахте за нещата по схемата,които не съм начертал,за да изпълнява тя функцията на зарядно устройство.Може би не трябваше да кръстя темата си така.Взел съм предвид десулфатизацията,предвидил съм изключване при достигане на напрежение,при което акумулаторът е зареден и още някои неща,които умишлено не начертах,защото въпросът ми беше от съвсем друго естество.
Благодаря все пак на всички изказали се. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 03, 2009 16:00 Заглавие: |
|
|
Аз мисля,че грешката ти е много елементарна.Щом транзисторът ти пробива още докато не е загрял,според мен това е от началният ток на крушките.В първия момент,докато светнат те дърпат много по-голям ток от номиналният си.Това е така,защото докато спиралите им са студени,съпротивлението им е много по-малко от номиналното.Имах подобен проблем преди години с един терморегулатор за люпилня.Няколко пъти му горя триакът и когато замерих съпротивлението на крушките ползвани в него за нагреватели се шашнах.200W крушки в незпалено състояние имаха съпротивление колкото нагревател на бойлер Смених триакът с такъв за 25А и нещата заспаха.Или замени товара с друг,например няккъв нагревател,или слагай повече транзистори поне докато правиш пробите.Ако избереш втория начин,не пропускай да сложиш в емитерите по един резистор 0,1-0,12 Ома за изравняване на токовете. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 03, 2009 17:33 Заглавие: |
|
|
| Още с първия отговор е дадено вярното решение - резистор <10К между базата и "-". Потенциометър като се върти - прекъсва за момент и базата остава отворена. Шунтирай същия резистор с ел.конд 100uF за да избегнеш големите пускови токове. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 03, 2009 18:15 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Входното не е точно 60V.Написал съм го така просто за идеята.В действителност е по-малко като стойност. |
| Цитат: | | Колеги,не знам защо всички се хванахте за нещата по схемата,които не съм начертал,за да изпълнява тя функцията на зарядно устройство. |
Не мога да си обясня "колега" ,след като искаш отговор за дадена схема ,защо не я начертаеш както си е ,ами се и дразниш като ти се прави забележка ? Никой не ти е в главата за да знае какво мислиш ,и ако очакваш адекватен отговор -задай си въпроса правилно ,със точни данни! Иначе всичко се свежда до хвърляне на боб. Например -писал си по схемата 4 ома товар -но пишеш и че са халогенни крушки -а те не са твърдо съпротивление ,както бе отбелязано предишните постове. Иначе смятам че висенето на базата на дарлингтона при въртене на потенциометъра може да е причина ,но по скоро трябва да не спира тока ,защото крушките си намаляват съпротивлението ,демек резистор към маса няма да оправи нещата. Все пак ако това е зарядно ,вържи си акумулаторите вместо крушки и виж дали нещата няма да се уталожат!
Последно писал си | Цитат: | | Резистора R3 съм подбрал според едно изискване,което съм учил за паралелно свързване на биполярни транзистори:напрежението върху него при максимален ток през транзистора да е между 0.3 и 0.6V |
Да ама не -в тази схема (руската) R3 ограничава тока на 10А ,тоест спада върху него е към 5 волта плюс 2 та прехода -става към 8 колкото е ценера ,затова начина по който си го подбрал няма нищо общо с действието на зарядното ,е ще разсейва доста -но това е принципа на схемата ,иначе няма какво да ограничи тока ! |
|
|
 |
tonkostz Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 03, 2009 19:16 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички.Мисля,че ми се поизясниха нещата.Извинявам се за неточностите във въпросите ми.Важното е да си помагаме,кой с каквото може.  |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 04, 2009 1:33 Заглавие: |
|
|
Като го направиш с еднопътно изправяне го подари на ELР той може би има идея и как да се напряви и водно охлаждане на трафа.А за десулфатизация се препоръчва и прави сотошение 3-1 заряд разряд.Не ти препоръчвам да правиш и автоматично изключване на заряда и то по напрежение.Критерий за зареден акомулатор най сигурен е гъстотата на електролита. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 04, 2009 6:19 Заглавие: |
|
|
Да точно така,като акумулатора е на автомобила и никога не е мерен електролита,по какъв параметър се следи за неговото зареждане.Ти "bvgdzk"случайно да си виждал акумулатор в близките няколко години,та те изобщо не се доливат та камо ли електролита да им мериш. Та колегата ELР поне му дава насоки за да си реши проблема и това със загряването на трафа от къде ти дойде.
Коригирал съм ти поста И на теб ли изрично трябва да ти се обяснява с кой бутон се отговаря в този форум _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 04, 2009 7:19 Заглавие: |
|
|
| Той поне да си беше направил труда да прочете руската статия ,щеше да разбере защо изправянето е еднопътно ,точно за да може през единия полупериод да се зарежда ,а през другия да се разрежда ,ама Чукча не читател -Чукча писател ! Идеята с кондензатор паралелно на прехода БЕ е добра ,това ще намали опасността от рязко качване на колекторния ток при студени жички на лампите ,ако прекъсва потенциометъра. Странно ми е само при това базово съпротивление 15К ,ако не се лъжа и бета даже 10000 да е(дарлингтон транзистор) ,пада върху него дава (8V-1,2V)не повече от 0,5мА базов ток ,съответно 5А колекторен ,нещо не ми се връзва ,дали е така направено наистина ? |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 05, 2009 2:50 Заглавие: |
|
|
Чукча паддържал само 15год. ХАС-ове и торпеда .Он не увидел что есть там и как русские сделали ета.Надо его осветить для питающих трансформаторов.ELP т ъй можеш сделать ето.? Не се притеснявай че не си чувал какво е това ХАС ще ти подскажа че е кампютър изграден от СКВТ-та електромотори сеосини и др. такива тежащ само 10 тона и чукча не евиждал там нито един траф.А има и по лесен начин прочети един учебник по ТЗУ че на авторите белким повярваш за еднопериодното изправяне.Ако ти е трудно да четеш експериментирай без това българина се изпотява но не се уморявя.А като гледам някои май обичате да се потите.
Модерирано от RC
Това какво си поддържал изобщо не е гаранция за това как си го правил.
Дано възможностите ти са били значително по-големи от демонстрираните знания на писане на изреченията от 2 до 4 включително.
Какво демонстрираш с тези "познания" по езика и неграмотния му начин по който си го направил?
То и постовете ти написани на български са пълни с грешки. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|