Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Усилвател на 2.4 Ghz и антена.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Юни 20, 2009 23:31    Заглавие: Отговорете с цитат

За това е темата, за да се обсъди кое ще е най-оптиммално решение.
Ситуацията се променя. Замислих се, че наистина Open source ще е най-добре. Нямам предрасъдаци, как аз плащам нещо, а някой си ще го ползва в малки граници.
Замислих се сериозно над Фон. Ако някой ще плаща, това ще е на местен доставчик. И то 20 лева за цял месец, а не 6 лева на ден.
Просто ще лъча малко нет без пари, ей така. Нека народа си цъка. Някой може да си провери пощата Razz
Понеже отпадна сапунерчето на Фон, се насочих към Microtik. Имам една сводобна машинка тука, само ми събира прах. Ще и инсталирам RouteOs. Ще и купя една безжична мрежова карта и това е. Малко ще ми е зор да го конфигурирам. Имам лоши спомени от Microtik, когато се чудех какво да сложа на рутера. Но има мануали, ще чета, превеждам и питам. Все ще се получи нещо. Имам и един UPS Repotec 800 A мисля, че беше. Няма батерии, но ще му взема. В една метална кутия за компчето-рутер ще ги командировам на покрива.
Значи според Вас усилвател не ми трябва ...
Та да уточним каква антена да търся. Покритието да е някъде от 8-10 км.
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Юни 20, 2009 23:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Усилвател мисля че не ти е необходим.Има карти който са над 100мW така че няма проблеми със една 17дБ антенка.Микротика е една от малкото OS за който с удоволствие си платих!Не че не ползвам и хакнати версии но е въпрос на време и те да се махнат.При правилна настройка и читав хардуер възможността да се издъни клони към 0!Имам микротици с UPtime над 3 години както искаш така го разбирай Smile Мисля че е повече от добра за размерите си и цената си.Има и бг форум за него така че дерзай Smile
п.п. И да добавя за покритието .... не давам гаранция има мноого особености който са спецефични за дадения терен!Имам трасета на 60Км с 200мW това не означава че с тая мощност може да не успееш да прехвърлиш на 10М Shocked Както аз имах подобен случай 2 тухлени стени разстояние под 10М..антена 5дБ, АП 100mW - сигнал 0% ! Сменях всичко 10 пъти и нищо накрая смених мястото на АП то Smile
п.п.2 Имай в предвид че някой карти не се "харесват" с някой дънни платки за жалост но факт!Минималните параметри на PC то според мен трябва да са 600MHz процесор, 128MB рам, 200МB хард, фортронско захранване,atheros базирана карта,Lan -Intel/3com...Желателно е да си ограничиш в някакви граници или изцяло P2P трафика все пак е FREE нет!
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Нед Юни 21, 2009 0:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Като гледам какво е начинанието, ще е най-добре да си купиш 2-3 RouterBoards ( Пример Mikrotik RB411AH- Level 4) заедно с R52H dual band 802.11a/b/g 350mW-Mikrotik и това цялото се слага в една малка кутия близо до антената. От там се захванва по POE. След това влиза в някакъв linux сървър, които има пуснат RADIUS сървър. И съответно вече, както предпочетеш можеш да пуснеш RADIUS сървъра ( mysql, postgres, ) и си пишеш нещо просто на PHP, което може да ги генерира юзър и парола за hotspot-а и това е ..
От самия mikrotik можеш да пуснеш "free trial", които можеш да зададеш колко време да е(но, ако някои се изхитри и започне да си сменя мак адрес през времето X, което си задал, ще може да си ползва постоянно интернет. Това го казвам от личен опит... На едно място го бях направил така, но ме принудиха да го спра. )
И така ... единен RADIUS сървър и това е.
А вече заплащането ти си решаваш как... Mikrotik има възможност да разрешиш достъпа до определини УЕБ сайтове т.е, ако го направиш през epay,ebg,paypal и тн ..
Също така можеш да пуснеш ROAMING, на Mikrotik-ците, така че всичките ще работят с едно и също SSID и клиентите няма да им е нужно да се връзват на различно(SSID), ако се намират в периметър, които един от X hotspoti има по-хубав сигнал.
Сега за антените ... Правилно си се насочил към elcostar. Там има едно 120 градусови антени 16dbm DAN ... с вертикална поляризация...
Работят добре и цената е прилична (По спомен бяха към ~160лв някъде) .
Както е казал колегата DJ69VN след пускане е хубаво да филтрираш всичкия P2P трафик, както и всички microsoft netbios ...
т.е от 135-139 (TCP и UDP)
И така цялата тази идея е осъществима и работи и консумира МНОГО МАЛКО електроенергия, което си е за предпочитане за разлика от цял сървър с куп консуматори ...
Ако ти трябва помощ казвай Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Юни 21, 2009 8:20    Заглавие: Отговорете с цитат

А.....мислил ли си как ще качват "твоите потребители",като не разполагат със същата (поне) мощност????То затова wireless е ограничен до определен радиус-кафенета,заведения.... Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Юни 21, 2009 9:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря да съветите още веднъж! Всичко ще ми е от полза.
За сега финансите ми са 150 лeва. От които, 60 съм обещал на майка. Остават ми 90 лева. С тази част от тях ще купя една безжична карта за рутера с Миктротика (отхвърлям варианта с купуването на готов, поради наличие на тази моя машинка и най-вече поради липса на парици), ще купя кабела от рутера към суича и ако останат пари ще видя какво друго ще е необходимо. До една две седмици ще имам пари и за антената.
Ето сайта на Елко стар с антените. http://www.elcostar.com/index.php?p=products&cat=1#stayhere
Гледам, че не са посочили разстоянията на обхвата на антените си, нито и цени. За коя точно антена говорите ?
За Микротика и конфигурирането му определено ще ми е нужна помощ. Гледам им мануалите, малко ми е китайско писмо. Very Happy
Отначало ще е безплатен достъпа до нета. Ако се навъдят много "консуматори" Laughing ще помисля и за някой левец но това е на по-късен етап.
Компчето и UPS-а ще са в метална кутия в най-високата част на покрива, откъдето ще тръгва стойката за антената. Днес сутринта се поразходих из наше село, за да видя видимостта. Ще трябва да я вдина по на високо антената за по-добър обхват и видимост към антената. Чудя се стойката каква да бъде, метална или дървена. Метална тръба с диаметър 5 6 см мисля, че ще свърши работа, само да е достатачно висока. В основата на покрива може да излея малко цимент и да я хвана с него. То има и греди де може и за тях да се захване. До тавана ще пусна ток.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юни 21, 2009 9:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е зле да помислиш и за гръмоотвод със добро заземяване ,че както е нависоко..... !
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 21, 2009 10:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Anteni.net имат 2 типа стойки малка и голяма като последната е с монтай посредством 8 анкерни болта/шпилки и отгоре има уши за проволка който в твоя случай едва ли ще се наложат..Около 2 метра е стойката прахово боядисана.В никакъв случай не слагай дървена.Също както ти казаха 100% заземявай!И стойка и металната кутия.Ако ще е за стандартния грамоотвод гледай дали долу ( някъде около входа на около 1 метър от замята ) не му е прекъсната "връзката" обикновено там е направена с 2болта и гайки.Антената има вертикален ъгъл на излъчване който е доста по-тесен от хоризонталния т.е. гледай вертикалния ъгъг при настройката на стойката да сочи антената към средната точка на района за покритие.Тоест ако радиуса ти е 5км антената е желателно като пуснеш мислена линия да сочи към средата на тия 5км но пак е много относително спрямо релефа.Имай в предвит, че ако много я вдигнеш на високо и не е насочена правилно под нея ще имаш мъртва зона това се проявява много силно при антените с кръгова диаграма и можеби е една от причините на един доставчик който се мъчеше да покрие по-голямата част от големите градове да не покрие нищо..Ако мислиш да е серииозна работата ще трябва да сложиш поне 2-3 точки някъде другаде из селото.
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 21, 2009 11:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Спри се и не купувай антени. Има един модел дето се монтира на метален поднос (нека тъпаците се смеят), от тестолит за платки се изрезват 4 квадратчета и става доста сносна антена за излъчване.
Имам 4 такива, но не съм ги правил аз, затова ще питам момчето дето ги делка Very Happy със сигурност метка на 1-2 км.
Намери дупнишкия форум той е само за тези неща Laughing
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 21, 2009 12:06    Заглавие: Отговорете с цитат

То тия антенки съм ги правил много но те не са секторни!И не са подходящи за p2mp решения.Иначе точно за него форум говорех.А елкостарските антени са едни от най-добрите в БГ да не казвам, че са най-добрите.Разгледай и anteni.Biz
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 21, 2009 12:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Има и други решения. Хардверни микротик рутъри с слотове за повечв карти, пренася до тях на 5 Ghz и разпръсква за потребителите, на 2,4.
но целта дали оправдава средствата.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети