Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

PHILIPS шаси GR1AX не стартира.Проблема е решен!
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Сря Юли 01, 2009 13:40    Заглавие: Отговорете с цитат

ivan dimitrov написа:
...

Суупер колега вие бяхте прав:-) наистина оттам е пускането и в случая ценера който зарежда кондензатора бе прекъснал.Схемата тук малко се различава от тази която масово върви за това шаси понеже има диод от 95 волта който подава на ценер за 12 волта ,оттам се зарежда кондензатора 2058 през дросел и после отива на 11 то краче на интегралката.Първо помислих че това е обикновен диод и сложих такъв ,при което телевизора си тръгна но когато го изгася от мрежовия ключ пак не тръгваше,едва когато разредя кондензатора 2058 при изключен мрежов ключ пак тръгва .После сложих ценеров диод Д814А и тогава телевизора се оправи и взе да се разрежда кондензатора през ценера.Но уви появи се друг проблем изгуби се говора .Мисля си че има връзка с пробите които правих там понеже ценеровия диод е PH-C12 а аз на намерих такъв и пробвах първо с обикновен диод после с ценеровия Д814А та това напрежение след кондензатора отива на 11 краче на TDA8305 ,а и на същото краче отива и регулировката за усилване и намаляване на звука от процесора.Когато меря при максмален и минимален звук на 11 краче напрежението се мени от 1.6 до 2.5 волта но ви звук пак няма.Май нещо се е получило с интегралката ама защо ли ,дали заради ценера или диода немога да си го обясня и ако сложа нова дали пак няма да се преебе с този ценер Д814А който е за 9 волта 6031?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivan dimitrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юли 01, 2009 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо не е наред тука.Оригиналният ценер "прекъснал" или "пробил" беше?Ако е бил "пробил"(късо) то нещата се подреждат.Замяната на ценерът с обикновен диод е довела до дефект на чипа.След подмяна на TDA-то и ценерът с такъв за 12в всичко трябва да се оправи.
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Сря Юли 01, 2009 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Полупроводника обикновено става "цял" проводник при дефектиране, така че е по- вероятно да е пробил ценера. А руските ценери си имат бая голям толеранс. Д814А го дават за 7-8.5 волта. А твоя е за 9... Сложи си нещо за 12Z.
Върнете се в началото
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Чет Юли 02, 2009 10:29    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
...

Колеги оказа се че при меренето без да искам съм чукнал входа на усилвателя TDA7052 към 95 волта и съм го изпукал след подмяната си тръгна и говора и всичко а руския ценер си се държи добре там и няма проблем. оригиналния ценер си беше прекъснал и затова не стартираше телевизора.Ценера играе само като разреждащ кондензатора след изключване в обратна посока аз като съм сложил диод кондензатора си стои зареден и при следващо пускане телевизора не сартира понеже зарядния ток на кондензатора е нула.Закривам темата.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети