|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 25, 2009 22:51 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | обяснението е, че 2SA1015 e 50V, 150mA, докато 2SA1013 е 160V, 1A |
ТОВА категорично НЕ Е вярно
Отделеното количество топлина зависи от други параметри...
А за това | Цитат: | | Замяната му с по-мощен решава проблема. | съм писал по-горе |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
GOSHO Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2004 Мнения: 1450 Местожителство: Варна - с.Тополи
|
Пуснато на: Пет Сеп 25, 2009 23:26 Заглавие: |
|
|
Ами аз съм слагал и BD140(1,5А) и пак си грее доста в дежурен режим ,не ми се е връщал ТВ с сложен BD140, но си грее.А с тази доработка с съпротивлението е студен.Според мен щом един транзистор грее много ,а може да се направи да не грее и да работи е грешно схемно решение.Най-малкото заради КПД-то .Все пак не е печка и целта не е да топли . |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
|
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 26, 2009 16:58 Заглавие: |
|
|
Ами тая тема не я ли разисквахме много пъти, и писах моето мнение по въпроса. Ще го напиша пак. С 2SA1015 добър- най малко грее. С 2SA1013 грее повече, ама заради по голямата повърхност на транзистора, може и повече да държи. Според мен, истината е една. Това е разработка на SANYO от преди 20г. Някой да е имал проблем с техните захранвания? Там не грее транзистора. Обаче! В дежурен режим има превключване на режима на работа на захранването. На китайските шасита е оставено място за частите, които да го правят това превключване, ама не са поставени. На един телевизор беше изпълнено между другото. Във Funai също. И там си грее тоя транзистор. В зависимост от изработката на импулсния траф, грее повече или по малко. Това с допълнително съпротивление го пробвах, според мен няма разлика. Решение на проблема имат колегите от Велико Търново. Не знам колко е правилен, не съм го пробвал. Надявам се че ще видят темата и ще споделят опит. На мен лично, не ми е връщан телевизор с поставен 2SA1015 от тия дето аз ползвам. Не всеки път, параметрите които гледате в данните за определен транзистор, означава че той ще работи добре на това место. Има и странни неща, които се установяват с проби. Особено когато транзистора работи в странен режим (нещо като импулсен, ама не съвсем) с определена честота. _________________ Не обръщайте голямо внимание, на това което съм писал след 22.00ч. |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 27, 2009 7:18 Заглавие: |
|
|
Пробвах на този екземпляр варианта с резистора 100 ом. Захранването се държи добра.Транзистора в дежурен режим не грее.Може би забелязах леко покачване на температурата на ключовия транзистор а може и да си внушавам. Ще гледам и в други екземпляри как ще е положението.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 28, 2009 13:18 Заглавие: |
|
|
Ето за шаси PX20025 - Там нарочно не съм довършил:
че когато се насити шасито с липсващите елементи, осигуряващи st.b. режима, всичко "заспива". Съжалявам, че не мога да покажа осцилограма, но на обхват на развивката 5-10ms се виждат само "пакети" от импулси на колектора на крайния и проблемите изчезват.
Тук искам да подчертая основно двете приложения на това "китайско" ли, какво ли, захранване.
1. Когато в st.b. се гаси +B (то намалява с няколко волта, но изчезва
тежкия режим за 2sa1015 след оптрона)
2. И когато управлението на оптрона има връзка само и единствено с +B, което означава, че Го поддържа и стабилизира, независимо от товара (режима) Просто някой учен-икономист е решил да спести от чаркове въпреки, че са предвидени за монтаж върху шасито.
Според мен проблемните шасита са изключително от втория случай. Шасита почернели, опушени от първия случай не съм виждал (освен, ако има повреда, но това подлежи на ремонт).
Във всички такива схеми "с трите транзистора) се вижда, че намотката за обратна връзка на импулсния трансформатор е натоварена с веригата: два последователно свързани диода, транзистора 1015, база-емитер прехода на 3807. И няма нито един линеен елемент, който да ограничава тока. Така, че варианта на jivko (не съм го тествал, но и според отзивите) е напълно уместен. Евала, ако той е автор на решението!
Ето и добре описан състав на това шаси: HD-36A-2-PCB
Много интерсно в случая е коя IC с 8крачета (N501) се използува в оригиналната схема на това шаси, където успешно е "насадена" схемата на NE14C05 ?
...
Ето няколко осцилограми от захранването на това шаси HD-36A-2-PCB:
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|