| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Chelsea_69 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 18:43 Заглавие: |
|
|
| elektronchika написа: | на кондезнатора пише 5,6микроФ 350В
ще пробвам с обикновена луминисцентна лампа 18 Вата, но след време, сега имам друга работа. а ако пробвам например с 8 Ватова какво ще стана? Те май се палят на по-ниско напрежение |
В зависимост от производителя този С варира от 2,2 до 10 мкф на 350 или 400в,впрочем платката пали и тръби с по-малка мощност,а куриозното е ,че пали и 40Вт,но естествено светлината е по-слаба-няма как!За справка платките на Осрам дават следните напрежения под товар:между електродите,захранващи отоплението около 2-3 V,а между двете двойки електроди е 127-130V.Мерено е с цифров мултимер менте тип830на променливо напрежение,та имай едно на ум,де Успех в експериментите! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 23:33 Заглавие: |
|
|
| От подгряващите електроди е почти гаранция.При мен работят 3 такива свалени платки които съм закачил на обикновенни пури но и те изгарят след 5-6-12 месеца.(пурите де ). |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 23:40 Заглавие: |
|
|
| а аз с осцилоскоп и което ми беше по интересното че ако е вързана лампата правоъгълника става почти сунусоида |
|
|
 |
harleybg Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 20, 2005 13:36 Заглавие: |
|
|
Можете ли да ми дадете схемата на платката в тези лампи?
В МК имаше една схема http://www.mladkonstruktor.bg/lumi.htm. Направих я и я тествах на 18Вт. пура. Работи. Но светлината беше по-слаба. Включих последователно на лампата и дросела. Сега свети много добре.  |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 01, 2005 19:21 Заглавие: |
|
|
Струва си да се ползват електронни захранвания за всички такива лампи, защото нискочестотното мигане от 100Hz разваля очите.
Схемата от млад конструктор е пълна мизерия, а еднополярното захранване отвратително бързо скапва луминисцентните лампи, като още преди това от двете им страни се образуват тъмни ленти - черна и кафява. За правилното им захранване е необходимо променливо напрежение със симетрична форма на импулсите, което може да се получи, например с гореспоменатите мултивибратори състоящи се от 2 транзистора, трансформатор за обратна връзка и дросел. Проблемите с лампите за 1 лв. са основно в некачествените кондензатори (сменяйте ги всичките, не само входния филтров кондензатор) и лошите спойки.
Всички от по-елементарните мултивибратори се проектират за определен тип лампа и деиствието им зависи от нейните параметри. В повечето случаи успешно могат да се използват за захранване и на нормални луминисцентни лампи. Видимо обаче силата на светене зависи не само от мощността на свързаната към тях лампа. Може да си поиграете с въздушната междина на дросела.
Една от най-добрите такива захранващи схеми съм виждал в българските "енергоспестяващи" лампи, но в нея има не малко части, и никога не съм се опитвал да свалям принципната схема от платката.. някой има ли схемата им? |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 01, 2005 20:15 Заглавие: |
|
|
| В Приморско има един кей на южния плаж, там сам се гмуркал и на дъното има над 1000 строшени такива енергоспестяващи лампи и ако имаш възможност отиди си земи само че снимавай да не оглушееш от налягането. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Апр 02, 2005 8:52 Заглавие: |
|
|
Тази вест иде тъкмо на време на 1 април ,иначе би била идеална за екологичните движения и за хората от туристическия бизнес.... На Приморско пълно морето с боклуци.....нема що! Чудно.....  |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 02, 2005 13:56 Заглавие: |
|
|
| Е прав си че е 1ви април но лампите са си факт. Пълно е цокли на дъното и са с тия транзистори в корпус ТО-220. Из нас имам 6-7 но ако ще ги оправям по хубу да си зема нова лампочка |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Апр 02, 2005 14:10 Заглавие: |
|
|
| TIReX написа: | | Е прав си че е 1ви април но лампите са си факт. Пълно е цокли на дъното и са с тия транзистори в корпус ТО-220. Из нас имам 6-7 но ако ще ги оправям по хубу да си зема нова лампочка |
Е не сме читави и това е ....Не са ги раздали или подарили или бог знае що,че не може да се оформи документално :но да оцапаш едно от най-ценните си неща от бога дадени- е това не се побира в нормалния разум,но нейсе... Съжалявам за спама ,но не се сдържах ... |
|
|
 |
|