Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

енегроспестяваща крушка 18W свети като 100W
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Chelsea_69
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 19, 2005 18:43    Заглавие: Отговорете с цитат

elektronchika написа:
на кондезнатора пише 5,6микроФ 350В

ще пробвам с обикновена луминисцентна лампа 18 Вата, но след време, сега имам друга работа. а ако пробвам например с 8 Ватова какво ще стана? Те май се палят на по-ниско напрежение

В зависимост от производителя този С варира от 2,2 до 10 мкф на 350 или 400в,впрочем платката пали и тръби с по-малка мощност,а куриозното е ,че пали и 40Вт,но естествено светлината е по-слаба-няма как!За справка платките на Осрам дават следните напрежения под товар:между електродите,захранващи отоплението около 2-3 V,а между двете двойки електроди е 127-130V.Мерено е с цифров мултимер менте тип830на променливо напрежение,та имай едно на ум,де Embarassed Успех в експериментите!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dalgia
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 19, 2005 23:33    Заглавие: Отговорете с цитат

От подгряващите електроди е почти гаранция.При мен работят 3 такива свалени платки които съм закачил на обикновенни пури но и те изгарят след 5-6-12 месеца.(пурите де ).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 19, 2005 23:40    Заглавие: Отговорете с цитат

а аз с осцилоскоп и което ми беше по интересното че ако е вързана лампата правоъгълника става почти сунусоида
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 20, 2005 13:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Можете ли да ми дадете схемата на платката в тези лампи?

В МК имаше една схема http://www.mladkonstruktor.bg/lumi.htm. Направих я и я тествах на 18Вт. пура. Работи. Но светлината беше по-слаба. Включих последователно на лампата и дросела. Сега свети много добре. Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Апр 01, 2005 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Струва си да се ползват електронни захранвания за всички такива лампи, защото нискочестотното мигане от 100Hz разваля очите.

Схемата от млад конструктор е пълна мизерия, а еднополярното захранване отвратително бързо скапва луминисцентните лампи, като още преди това от двете им страни се образуват тъмни ленти - черна и кафява. За правилното им захранване е необходимо променливо напрежение със симетрична форма на импулсите, което може да се получи, например с гореспоменатите мултивибратори състоящи се от 2 транзистора, трансформатор за обратна връзка и дросел. Проблемите с лампите за 1 лв. са основно в некачествените кондензатори (сменяйте ги всичките, не само входния филтров кондензатор) и лошите спойки.

Всички от по-елементарните мултивибратори се проектират за определен тип лампа и деиствието им зависи от нейните параметри. В повечето случаи успешно могат да се използват за захранване и на нормални луминисцентни лампи. Видимо обаче силата на светене зависи не само от мощността на свързаната към тях лампа. Може да си поиграете с въздушната междина на дросела.

Една от най-добрите такива захранващи схеми съм виждал в българските "енергоспестяващи" лампи, но в нея има не малко части, и никога не съм се опитвал да свалям принципната схема от платката.. някой има ли схемата им?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 01, 2005 20:15    Заглавие: Отговорете с цитат

В Приморско има един кей на южния плаж, там сам се гмуркал и на дъното има над 1000 строшени такива енергоспестяващи лампи и ако имаш възможност отиди си земи само че снимавай да не оглушееш от налягането.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Chelsea_69
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 02, 2005 8:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази вест иде тъкмо на време на 1 април Very Happy ,иначе би била идеална за екологичните движения Embarassed и за хората от туристическия бизнес.... Twisted Evil На Приморско пълно морето с боклуци.....нема що! Чудно..... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 02, 2005 13:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Е прав си че е 1ви април но лампите са си факт. Пълно е цокли на дъното и са с тия транзистори в корпус ТО-220. Из нас имам 6-7 но ако ще ги оправям по хубу да си зема нова лампочка
Върнете се в началото
Chelsea_69
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 02, 2005 14:10    Заглавие: Отговорете с цитат

TIReX написа:
Е прав си че е 1ви април но лампите са си факт. Пълно е цокли на дъното и са с тия транзистори в корпус ТО-220. Из нас имам 6-7 но ако ще ги оправям по хубу да си зема нова лампочка

Е не сме читави и това е ....Не са ги раздали или подарили или бог знае що,че не може да се оформи документално Confused:но да оцапаш едно от най-ценните си неща от бога дадени- е това не се побира в нормалния разум,но нейсе... Crying or Very sad Съжалявам за спама ,но не се сдържах Twisted Evil ...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети