|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 02, 2010 16:32 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Techmaniac Нещо си се по объркал май | не съм се объркал нулевия сектор е достъпен за четене/запис/изтриване през ОС ,от където по команда на БИОС а започва зареждане на ОС /още от ДОС е така ,още DR DOS позволява форматиране на нулевия сектор,опитай изтрии данните в нулевия сектор - данните в BIOS a за хард диска ще останат същите непроменени /.Съхранението на данни необходими на БИОС ,които могат да се компрометират през ОС ,е все едно да пазиш ключовете в ключалката на сейфа Има много литература относно хард дискове ,но да не започваме спор ,който няма да е от полза на темата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 02, 2010 17:07 Заглавие: |
|
|
След изчитане на доста теми по въпроса и някои мои умозаключения съм стигнал до извода, че информация за диска има в ROM на платката - предполагам, че тая информация е така да се каже "основна: за да заработи диска. След това обаче се търси другата информация, която е на плочите на диска - не знам сектора нулев ли е или служебен, но на него е информацията за брой глави, цилиндри и.т.н. - като това за главите не е реален брой на физически съществуващи глави, а са "логически" глави. Затова показва всъщност много повече май в повечето случаи излизат 255. Та затова тук при тоя диск сега го показва като Maxtor Calypso (тая информация идва от ROM-a на платката - а и така пише на нея), а преди (понеже и миналата година се борих с тоя диск и тогава го пооправих, макар и с доста гигабайта BAD) преди го даваше в BIOS като Maxtor DiamondMax - това вече е информация от магнитния носител - и излиза и информацията за капацитета и другите данни. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
philipz Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 05, 2010 1:38 Заглавие: |
|
|
Първо да Ви подскажа нещо - главите на диска са от 2 до 16 (доколкото съм срещал), а биоса променя геометрията при разрешен LBA mode на 255 за да използва по-рационално думите/адресите които са минимум с 8 бита.
Изчетох цялата тема и не разбрах трябва ли Ви информацията от диска или не? Ако не Ви трябва и при положение че преди една година пак сте го поправяли и е имал няколко ГИГАБАЙТА с дефекти защо изобщо се занимавате с този диск? Освен това е 80Г, май PATA, еми нов 160GB PATA e 87 лв, а SATA 250 GB e 77 лв. Аз ли нещо съм сбъркан или клиентите ми са по-платежоспособни ама все си мисля, че диска и един повреден сектор да има отива в кофата или за смяна ако е в гаранция. Защо се занимавате с ремонт на боклуци? И като поправите диска и пак се скапе кой носи отговорност за изгубената информация? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 05, 2010 8:03 Заглавие: |
|
|
| philipz написа: | | Първо да Ви подскажа нещо - главите на диска са от 2 до 16... |
Благодаря, но не съм казал нещо, което да е в разрез с "подсказката"
Инфото от диска не трябва, просто не навсякъде клиентите имат подръка по 90 и няколко лева за диск - че е по- добре нов, няма спор. Просто опитвам да го подкарам по ненатоварващ финансово начин. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
jovani Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 18, 2010 23:37 Заглавие: |
|
|
Препоръчвам един тест с HDD regenerator за няколко часа сканира твърдия диск оправя каквото може ,каквото не следващия път...
ПС:Имам един проблемен хард от 3 години е с някакви релокеитнати сектори и всяка годината се появяват 2-3 бад и само с това го лекувам за сега ....харда е АТА хитачи 320 ГБ .. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 6:36 Заглавие: |
|
|
Теста няма как да стане, просто диска не съществува за никаква операционна система или програма, заредена самостоятелно през някой вариант на DOS. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|