|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sms Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 7:28 Заглавие: |
|
|
За цената сигурно си прав.
-Да уточним, това което искаш е:
Чрез потенциометри 5 бр. да настроиш дадена позиция, да я запаметиш, след това отново следваща и т.н.
След това с натискане на бутон или нещо подобно да връщаш запаметените позиции. Аз поне това разбрах до тук!!!
Готова схема за такова у-во аз несъм срещал, може би някой колега???
Както ти беше писал по горе ELP "Май не ти е ясно колко сложна може да излезе такава схема !"
1. Най лесния и евтин начин е това у-во да се реализира с цифрови потециометри /подобна тема срещнах някъде в форума - като идея/
Единственното мое притеснение при реализация в този случай е как ще се държат цифровите потенциометри в лампов усилвател.
2. Сложно и скъпо у-во
- Съвсем грубо, какво трябва да има в подобно у-во.
Потенциометър
ротационен N кодер
стъпков мотор
датчици за начало край
драйвер стъпков мотор
механика
х5бр.
управление
процесор
памет
и т.н.
мисля да не продължавам защото ще се изпишат много страници, а както беше писал един колега /за една виртуална БИРА/
Последната промяна е направена от sms на Чет Апр 15, 2010 8:48; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 8:32 Заглавие: |
|
|
http://www.maxim-ic.com/products/digi_pot/
С електронни потенциометри няма ли да стане по-лесно (по-евтино)?
Ако прегледаш Amaterske Radio (има го в нета) има готови решения. На цифровите входове подаваш числа и задаваш коефициента на делене. По-лесно е запомняне на 10 числа, отколкото да се правят сметки в момента коя комбинация е и колко стъпки до другата (която може да не е съседна). |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 11:38 Заглавие: |
|
|
| Може да пробваш да пригодиш някоя качествена система за радиоуправление на модели ( коли, кораби, самолети). Крайните изпълнителни механизми са два вида - ротационни и линейни - избираш си крайните механизми според потенциометрите. Каналите на тези управления обикновено са 5 - 7, така че за твоя случай ще са подходящи. Остава да си измислиш предавателя как да управляваш. |
|
|
 |
Fender_str Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 15:33 Заглавие: |
|
|
| Правил съм на подобен принцип видео управление, но остава въпроса с паметта... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|