| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 18, 2010 19:39 Заглавие: |
|
|
И аз да се намеся
Пробвай с по къси кабели
до 1см
Пробвай и на друг комп за всеки случай _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
newmember Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 18, 2010 20:45 Заглавие: |
|
|
Добре ... прочетох новите коментари. Аз действах пак по платката за изчистване на всякакви нередности, но ефект няма. Масата е свързана и горе и долу, съответно това към конектора. Четирите главни кабела са свързани точно и не опират в никакви огололени "кръгчета" по платката (говоря за малките кръгли отвори които за по цялата платкаи свързват двата слоя на места). Все пак има 6 спойки, не става въпрос за нещо сложно. Идеята ми да пиша по форуми е за да гледаме няколко човека и да видим нещо нередно или да помогнете с идея. Не да ми запоявате вие 6-те спойки.
Има вариант да съм окъсил преди едно от тези кръгчета с маса. Сега ще дам снимка и ще обясня:
http://img153.imageshack.us/img153/3259/krug4eta.jpg
С ярко зелено е изгледа отгоре където може да съм ги докоснал с масата на кондензатора посредством кабела. С ярко червено е изгледа отдолу на платката където излизат "кръгчетата" и имат контакт с чипа. Питам възможно ли е маса+тези крачета на чипа да докарат отказа? Друго не ми остава като опция. Това вече е отстранено, не казвам, че преди се докосваха, но има вариант. Сега няма никакви такива проблеми на теория. Всчики е точно но не тръгва!
ЕДИТ: По къси кабели защо? Друг комп няма ... Фотоапарата си включва на секундата от портовете.
ЕДИТ2: Не разбрах това за съпротивление между VCC и GND какво общо има. Дори не намерих информация кой от четирите крака основни за какво е. Само измерих, че белия кабел е маса. Зелен, оранжев и син не знам кои напрежения са, не съм ги мерил.
ЕДИТ3: Повредени елементи от моя страна при работа няма. Работех внимателно и не съм докосвал даже елемент Или да се е "спукал" сам освен ... Всички писти са здрави и механичната повреда е само на масите. На снимките е ясно. Ракия не пия ей така без повод Но някои хора по горе определено бяха на 1-2 вече ... Имаше безсмислени коментари водещи до повторения  |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 18, 2010 21:13 Заглавие: |
|
|
То ако всичко беше здраво, щеше да работи. 1. На втората снимка единия кондензатор, който е най-долу към маса почти се е отлепил. 2. На третата снимка втория кондензатор отдолу нагоре също ми се струва недобре запоен. Пресветва ли изобщо светодиода? 3. Пътечката която е между светодиода и съпротивлението май е спукана до спойката на светодиода. Възможно е и да има и други спукани писти под контролера, които не се виждат. Ей щом почнахме и по снимки да ремонтираме...  |
|
|
 |
newmember Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 18, 2010 21:29 Заглавие: |
|
|
Прилагам снимки побеже си играя малко повече и не снимам с GSM от 2см при 10см минимално фокусно разстояние ... И като се погледне снимката се виждат неща които с просто око не е трудно. Останалото за ремонта със снимки е пресилено. Просто съм приел на теория, че пистите са здрави и само онези "кратери" са повредите. Това е защото и с просто око се вижда зеления лак по платката и идеалното и състояние. Как може писта да се спука на 5 мм от изкъртеното. Та нали я виждам, че е добре ... Това с теориите. Останалото е изписано.
Сега да отговоря на последния човек:
-желязна логика-не тръгва=повредено. Съгласен съм и затова продължавам да търся
-1,2 кондензаторите едва ли са отпоени, плюс това единия е директно запоен после за кабел с маса. Светодиода изобщо не реагира. аз по него съдя дали тръгва. За спуканите писти нямам идея, особено за теи под микроконтролера Флашката е само с изкривен конектор, все пак не е удряна по голата електроника ...
-3 пътечката си е добре
Благодаря на всички. Важно е да има мнения повече. Може нещо да изкочи. Утре ще видя пак нещата, ще отпоя пак всичко и ще пробвам. Ще кача снимки пак при запоени неща да се види отблизо. |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 18, 2010 22:03 Заглавие: |
|
|
| Да прав си. Сега като се загледах на увеличената снимка видях, че това дето ми се стори спукано, било някаква сянка. Иначе няма смисъл да свързваш масите чак на буксата. По-добре ги свържи трите маси с едно кабелче на самата платка. |
|
|
 |
disela Опитен потребител

|
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 18, 2010 22:48 Заглавие: |
|
|
Най-добре вземи един уред и почни да мериш,щото със съчинение по картинка няма да стане.Искаш да я ремонтираш с Интернет и фотоапарат.Апаратурата на бъдещето. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
Private Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 10:50 Заглавие: |
|
|
| newmember написа: | | Просто съм приел на теория, че пистите са здрави и само онези "кратери" са повредите. |
Забрави теориите.
Един колега се бори с една счупена по същия начин флашка, която му занесох.
Не помня за писти, но имаше напукани SMD елементи. Човека свали поне половината
от частите, премери ги с уред и замени доста от тях, защото бяха заминали.
Играчката си е доста и без уред, само на око, няма смисъл да се захващаш. Снимки
Фотоапаратът ти се разпознава, но си е със изправен кабел, докато ремонтираната
флашка изглежда доста по-зле. На тази снимка се вижда парчето от USB кабел,
което ползвахме за протеза, за да няма твърда връзка и неекранираната част да е минимална.
Флашката от тогава не е правила проблеми.
Колкото до кабелите, дълги неекранирани или лошо екранирани кабели
са източник на несработване на флашки и частично детектиране.
Прилагам някои практически наблюдения. _________________ -= All our life, we are beta testers =- |
|
|
 |
newmember Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 12:34 Заглавие: |
|
|
Разпоих сега всичко. Проверих пак пистите които са около елементите до контактите под микроскоп даже От това което видях не намирам видимо нищо лошо. Светодиода го пробвах с батерия през неговия си резистор и свети идеално което ми върна ентусиазма Измерих единствените 3-4 резистора които са от двете страни в началото до контактите. Единия 2R2 не си дава съпротивлението, прекъснат е явно. Резисторчетата са толкова, останалото са кондензатори и то доста, но няма как да ги измеря. Този 2R2 мога да се опитам да сменя, но ще видя зор с обикновения ми поялник. Човката е купешка и откакто я сложих на мястото на "оригиналната" не се е променила и е хубава. Но все пак не е остра като игла и е за обикновени елементи ... Ако намеря накяква приставка като пинсети да го хвана от двете страни едновременно ще е добре. Та това окрих сутринта, след което запоих кабелите пак и нямаше ефект ... Под напукани елементи буквално ли да гледам за такива или вътрешно са прекъснати?
Ето го резистора:
http://img11.imageshack.us/img11/2581/img1600b.jpg
Измерих и съпротивлението между контактите VCC и GND както по-горе ми казахте - няма връзка. А напрежение има при включена към USB порта флашка, но явно не стига там където трябва. Скъсих и кабелите до към 2см и масите ги увивах около останалите кабели ...
ЕДИТ: И да не забравя да добавя за колегата по-горе - и един мармот ... (не се сдържах) |
|
|
 |
Private Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 14:54 Заглавие: |
|
|
| newmember написа: | | Единия 2R2 не си дава съпротивлението, прекъснат е явно. |
2R2 ми прилича на поставен да играе ролята на предпазител.
При натоварване да прекъсва и да пази чиповете и USB порта.
Допълнителна възможна функция - част от филтър.
За пълна яснота кое какво прави и примерни стойности, свали datasheet-s за чиповете и тогава търси захранвания и сигнали.
| newmember написа: | Под напукани елементи буквално ли да
гледам за такива или вътрешно са прекъснати? |
И двата варианта се срещат. Вторите се установяват със разпояване и измерване с омметър за резисторите и капацитетмер за кондензаторите. _________________ -= All our life, we are beta testers =- |
|
|
 |
|