Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Флашка - изкривена леко и спря
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rolling_heads
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Апр 18, 2010 19:39    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз да се намеся
Пробвай с по къси кабели
до 1см
Пробвай и на друг комп за всеки случай
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
newmember
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 18, 2010 20:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре ... прочетох новите коментари. Аз действах пак по платката за изчистване на всякакви нередности, но ефект няма. Масата е свързана и горе и долу, съответно това към конектора. Четирите главни кабела са свързани точно и не опират в никакви огололени "кръгчета" по платката (говоря за малките кръгли отвори които за по цялата платкаи свързват двата слоя на места). Все пак има 6 спойки, не става въпрос за нещо сложно. Идеята ми да пиша по форуми е за да гледаме няколко човека и да видим нещо нередно или да помогнете с идея. Не да ми запоявате вие 6-те спойки.

Има вариант да съм окъсил преди едно от тези кръгчета с маса. Сега ще дам снимка и ще обясня:
http://img153.imageshack.us/img153/3259/krug4eta.jpg

С ярко зелено е изгледа отгоре където може да съм ги докоснал с масата на кондензатора посредством кабела. С ярко червено е изгледа отдолу на платката където излизат "кръгчетата" и имат контакт с чипа. Питам възможно ли е маса+тези крачета на чипа да докарат отказа? Друго не ми остава като опция. Това вече е отстранено, не казвам, че преди се докосваха, но има вариант. Сега няма никакви такива проблеми на теория. Всчики е точно но не тръгва!

ЕДИТ: По къси кабели защо? Друг комп няма ... Фотоапарата си включва на секундата от портовете.

ЕДИТ2: Не разбрах това за съпротивление между VCC и GND какво общо има. Дори не намерих информация кой от четирите крака основни за какво е. Само измерих, че белия кабел е маса. Зелен, оранжев и син не знам кои напрежения са, не съм ги мерил.

ЕДИТ3: Повредени елементи от моя страна при работа няма. Работех внимателно и не съм докосвал даже елемент Smile Или да се е "спукал" сам освен ... Всички писти са здрави и механичната повреда е само на масите. На снимките е ясно. Ракия не пия ей така без повод Smile Но някои хора по горе определено бяха на 1-2 вече ... Smile Имаше безсмислени коментари водещи до повторения Smile
Върнете се в началото
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 18, 2010 21:13    Заглавие: Отговорете с цитат

То ако всичко беше здраво, щеше да работи. 1. На втората снимка единия кондензатор, който е най-долу към маса почти се е отлепил. 2. На третата снимка втория кондензатор отдолу нагоре също ми се струва недобре запоен. Пресветва ли изобщо светодиода? 3. Пътечката която е между светодиода и съпротивлението май е спукана до спойката на светодиода. Възможно е и да има и други спукани писти под контролера, които не се виждат. Ей щом почнахме и по снимки да ремонтираме... Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
newmember
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 18, 2010 21:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Прилагам снимки побеже си играя малко повече и не снимам с GSM от 2см при 10см минимално фокусно разстояние ... И като се погледне снимката се виждат неща които с просто око не е трудно. Останалото за ремонта със снимки е пресилено. Просто съм приел на теория, че пистите са здрави и само онези "кратери" са повредите. Това е защото и с просто око се вижда зеления лак по платката и идеалното и състояние. Как може писта да се спука на 5 мм от изкъртеното. Та нали я виждам, че е добре ... Това с теориите. Останалото е изписано.

Сега да отговоря на последния човек:
-желязна логика-не тръгва=повредено. Съгласен съм и затова продължавам да търся Smile
-1,2 кондензаторите едва ли са отпоени, плюс това единия е директно запоен после за кабел с маса. Светодиода изобщо не реагира. аз по него съдя дали тръгва. За спуканите писти нямам идея, особено за теи под микроконтролера Neutral Флашката е само с изкривен конектор, все пак не е удряна по голата електроника ...
-3 пътечката си е добре

Благодаря на всички. Важно е да има мнения повече. Може нещо да изкочи. Утре ще видя пак нещата, ще отпоя пак всичко и ще пробвам. Ще кача снимки пак при запоени неща да се види отблизо.
Върнете се в началото
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 18, 2010 22:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Да прав си. Сега като се загледах на увеличената снимка видях, че това дето ми се стори спукано, било някаква сянка. Иначе няма смисъл да свързваш масите чак на буксата. По-добре ги свържи трите маси с едно кабелче на самата платка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
disela
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 18, 2010 22:43    Заглавие: Отговорете с цитат

http://pinouts.ru/Slots/USB_pinout.shtml

В твоят случай, мериш между син и бял кабел какво е съпротивлението.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 18, 2010 22:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-добре вземи един уред и почни да мериш,щото със съчинение по картинка няма да стане.Искаш да я ремонтираш с Интернет и фотоапарат.Апаратурата на бъдещето.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Private
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 19, 2010 10:50    Заглавие: Отговорете с цитат

newmember написа:
Просто съм приел на теория, че пистите са здрави и само онези "кратери" са повредите.

Забрави теориите. Very Happy

Един колега се бори с една счупена по същия начин флашка, която му занесох.
Не помня за писти, но имаше напукани SMD елементи. Човека свали поне половината
от частите, премери ги с уред и замени доста от тях, защото бяха заминали.
Играчката си е доста и без уред, само на око, няма смисъл да се захващаш. Снимки

Фотоапаратът ти се разпознава, но си е със изправен кабел, докато ремонтираната
флашка изглежда доста по-зле. На тази снимка се вижда парчето от USB кабел,
което ползвахме за протеза, за да няма твърда връзка и неекранираната част да е минимална.
Флашката от тогава не е правила проблеми.

Колкото до кабелите, дълги неекранирани или лошо екранирани кабели
са източник на несработване на флашки и частично детектиране.
Прилагам някои практически наблюдения.
newmember
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 19, 2010 12:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Разпоих сега всичко. Проверих пак пистите които са около елементите до контактите под микроскоп даже Smile От това което видях не намирам видимо нищо лошо. Светодиода го пробвах с батерия през неговия си резистор и свети идеално което ми върна ентусиазма Smile Измерих единствените 3-4 резистора които са от двете страни в началото до контактите. Единия 2R2 не си дава съпротивлението, прекъснат е явно. Резисторчетата са толкова, останалото са кондензатори и то доста, но няма как да ги измеря. Този 2R2 мога да се опитам да сменя, но ще видя зор с обикновения ми поялник. Човката е купешка и откакто я сложих на мястото на "оригиналната" не се е променила и е хубава. Но все пак не е остра като игла и е за обикновени елементи ... Ако намеря накяква приставка като пинсети да го хвана от двете страни едновременно ще е добре. Та това окрих сутринта, след което запоих кабелите пак и нямаше ефект ... Под напукани елементи буквално ли да гледам за такива или вътрешно са прекъснати?

Ето го резистора:
http://img11.imageshack.us/img11/2581/img1600b.jpg

Измерих и съпротивлението между контактите VCC и GND както по-горе ми казахте - няма връзка. А напрежение има при включена към USB порта флашка, но явно не стига там където трябва. Скъсих и кабелите до към 2см и масите ги увивах около останалите кабели ...

ЕДИТ: И да не забравя да добавя за колегата по-горе - и един мармот ... Laughing (не се сдържах)
Върнете се в началото
Private
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 19, 2010 14:54    Заглавие: Отговорете с цитат

newmember написа:
Единия 2R2 не си дава съпротивлението, прекъснат е явно.

2R2 ми прилича на поставен да играе ролята на предпазител.
При натоварване да прекъсва и да пази чиповете и USB порта.
Допълнителна възможна функция - част от филтър.
За пълна яснота кое какво прави и примерни стойности, свали datasheet-s за чиповете и тогава търси захранвания и сигнали.
newmember написа:
Под напукани елементи буквално ли да
гледам за такива или вътрешно са прекъснати?

И двата варианта се срещат. Вторите се установяват със разпояване и измерване с омметър за резисторите и капацитетмер за кондензаторите.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети