Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стартер/Генератор вграден в маховика...
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Авг 21, 2010 15:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
Близо ... ама е друго. Значи, пропускайки, че ротора и статора са с разменени места, остава важното нещо. На този матурец като му пуснеш постоянен ток и той започва да се върти. Теоретично, до достигане на скоростта на светлината, практически, до крайна позиция на хистерезиса на ламарината с отчитане на триене и загуби. Тук няма никакво управление. Не е сихронен, не е нищо. В режим стартер даваш ток колкото поеме и той ако поеме, поеме. Липсата на сложна комутация поради удържащата съставка при намагнитване също попада в плюсовете му.

Ако съм те разбрал правилно подаваш постоянен ток, следователно на полюсите на статора имаме постоянно магнитно поле? Ако е така то вече си е двигател с КПД >1 заменяйки намотките в статора с постоянни магнити. Моля те дай малко повече инфо че не мога да схвана как може да работи такава концепция?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 21, 2010 15:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Влязъл съм във връзка с човека. Ще споделя математическата обосновка на процеса, след като си я изясня в детайли. С картинки, това, онова ...

Switched reluctance machine.

Там трябва да четем... Ама ще пада четене нещо...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Авг 22, 2010 3:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Чакам с голямо нетърпение. Дано не е някой кьор фишек.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 24, 2010 8:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи, ония, помагачите малко позачезнаха от хоризонта, но то беше очаквано. Кой помага на днешно време, ебаси?

Сега по темата. Имаме 44 полюса на ротора и 48 на статора. Това прави 12 на 11. Роторът май е с полюси от обикновена мека стомана, ама киеците ме хлъзнаха, че са магнити. Или аз съм се хлъзнал по стоманата, ама това е друг въпрос. Или аз ги попитах за магнитите и те това и чакаха ... нали се хлъзгаме.

Намотките са леви и десни на полюсите, с идеята да се получава магнитна верига през ротора.

На мен много ми хареса идеята да имам 4 полюса за една намотка. Ама трябва да се нарисува пак.

Ако вържем всички намотки паралелно и подадем постоянен ток, то през всяка от тях, при фиксирано положение на ротора спрямо статора ще тече различен ток. Това е заради различното магнитно съпротивление. Тези с малък ток ще са склонни към освобождаване поради магнитната мекост на материала, а тези с голям, ще отиват на насищане и ще се стремят да станат с малък.

Съответно, ако го пуснем в свободно движение, матракуцията би следвало да тръгне сама и да се кротне до положението в което всички недостатъци на намотки, ламарина, стругар и т.н. се компенсират.

Тук хората са измислили хитро решение. Един полюс е без намотка. Демек, винаги е нестабилна системата.

Това за работата като стартер. За генератор ще го мисля. Може една от намотките да подмагнити някои полюси на статора, а натам вече схемата ще се самозахранва.

До момента това е на хартия.

В цялата история няма нищо авангардно. Едно, че това е измислено преди 100 години, друго, че в момента ползват подобна конструкция в хибридните автомобили.

Ако някой има работилница под ръка, по тези записки да пробва малко и да сподели резултатите, добре. Ако не, ще мисля как да го пробвам като си го разпиша в подробности. Или като хвана някой да го разпише Wink

Щото съм стар и уморен.

..............................
Да се самодобавя...

Ако намотките се комутират външно, нещата са елементарни. На въпроса за КПД'то. Над едно трудно, но 0.9 и отгоре, напълно възможно. Далаверата е, че можа да му се бута напрежение и ток "колкото поеме".

В случая, ако го измисля как да го лъжа да влиза в зона на насищане, даже може и да се самоподхранва ... ама трябва да се рисува, да се сънува и да се пробва...

Лошото е, че и последните човешки индивиди оскотяха покрай термина "пари" и пробите станаха пределно усложнени.
kabel
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Павел бяня

МнениеПуснато на: Вто Авг 24, 2010 12:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Не сме се скрили.Харесва ми ентусиазма ти.Както споменах имам чешки двигател така направен около 300 кубика мисля че е по спомен.На вилата е и ако не са го откраднали ще ти го подаря.На въртящата част има и перки които охлаждат намотките и двигателя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 24, 2010 12:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Направо съм склонен и пари да дам. Все пак си е прототип!

Ще съм изключително задължен ако провериш за наличието му и кажеш как да компенсирам. Било финансово, било ангария. Нещо бетонец ако има да се бърка Wink
kabel
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Павел бяня

МнениеПуснато на: Вто Авг 24, 2010 12:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Не искам нищо уважавам хора които се интересуват и експерементират.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети