|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ZTDMP Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 08, 2010 13:52 Заглавие: |
|
|
При мен се яви същия проблем преди време. Наивно се хванах първо в повишаващия траф. Пренавиване и т.н. и пак същото. Прерових целия нет за коментари по въпроса. Накрая в руски форум прочетох какво първо да се провери - откачва се отоплението на тръбата от изводите на захранващия траф и се подава отопление от външен източник. В моя случай това беше проблема. Сега работи с допълнителен траф за отоплението "набутан" в кутията. _________________ Това не е дим от колофон, това са душите на умиращите транзистори! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 08, 2010 15:27 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | ..Наивно се хванах първо в повишаващия траф |
Проверява се лесно като се отвият болтчетата на Д1, Д5 от платката (рис.5), при което извод 12 остава свободен и вв-намотката е разтоварена.
Може и целия вв-траф да се изпита на жички външно, преди да се пренавива .... Свързват се само 6-е извода от първичната. Осцилатора работи на 30-40 килохерца и консумира няколко милиампера ток.
| Цитат: | | Сега работи с допълнителен траф за отоплението "набутан" в кутията. |
"Високо" ако има, ще си има и без отопление /с разкачени изводи/
Можеш ли да покажеш снимка какъв е и как е "набутан" , че много място няма  |
|
|
 |
Радослав Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2010 16:13 Заглавие: |
|
|
До сега пробвах да сменям транзисторите T1,T2 /намерих едни такива германиеви неразопаковани още/ не помогна нищо. Снощи реших да му помогна да заосцилира и окъсих БЕ на Т2 с отверката и изведнъж излезе напрежението, и от тогава със всеки запуск си тръгва.
Как стана тоз номер нямам обяснение..... освен, че този конднезатор /който бях сменил/ явно трябва да стои с някакъв заряд за да започне да осцилира.
Май напразно пренавивах повишаващия траф ... но поне сега като знам, че навивките са навити на 4 секции и по 2 слоя и ням да пробие. Навит е на око, и лъчът не може да развие максималната яркост /така че луминифора по целия екран да светне като лампа/, но това е и предимство - луминифора ще живее по-дълго, а и със сегашната максимална стойност на високото напрежение вече се виждат "отражения"и не го ползвам на максимума.
Оригиналната вторична беше доста плътно навита, явно от там идва разликата.
/Един ден ако избелее луминифора и не ми стига напрежението ще съкратя 1-2 навивки от първичната/
Сега остана да видя кои други кондензатори са изсъхнали или ще ги сменям всички наред, че смущенията продължават.
Надявам се тази тема да е полезна и на други.
Благодаря за помощта! |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2010 17:19 Заглавие: |
|
|
Сменявай всички електролитни кондензатори. Те са десетина всичко на всичко. Има 3 аксиални кондензатора един до друг само тях може да не пипаш защото в повечето случай са си здрави. Но и тях ако смениш ще е още по-добре. Според мен виж спойките по платката. По това което описваш че си дал на късо пък тръгнало повече говори за студена спойка! Презапои елементите в тази част на схемата и виж да не пробива от някъде високото. На мен на няколко пъти ми се случва да пробива покрай високоволтовия изправител. Има едно картонче сложено, което братята руснаци са го отрязали много небрежно и се случва да заема кофти положение. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|