|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mitaka_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 8:03 Заглавие: |
|
|
Последната ми пратка от USA , един LCD контролер пристигна точно за 10 дена с най евтината им услуга по пощата без обявена стойност и доставката ми беше 10$. Ако имаш човек там работата става най лесно той да го купи и да ти го препрати до БГ с друга фактура на ниска стойност , както аз направих с контролера. После малко с превода на парите да му ги пратиш е сложно има минимална такса в зависимост от банката между 20-25 евро + процент от сумата и после той там като ги тегли също плаща някаква такса. _________________ "Живей така,че след време да те е срам да разказваш,но да ти е гот да си спомняш" |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 9:22 Заглавие: |
|
|
ОК. ДДС-то трябва да е стандартното. Само туризма беше на 9%, ама май и при тях го вдигнаха на 20%. А митото колко е? Казано иначе, ако взема нещо за 100 долара, с ДДС ще стане 120, а колко мито ще трябва да платя за въпросните 100 долара? Нека някой, който го е правил, да го напише. Моля.
Транспорта отделно ще си го смятам. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 9:59 Заглавие: |
|
|
Mитото зависи от това какво вкарваш - има едно дърво с много категории, избираш си в коя попада твоя продукт и го декларираш с този код. Естествено не можеш осцилоскоп да го пишеш за пясък. В митницата не ги ядат доматите с колците. Обикновено за електроника и прилежащи работи митото е от 0% до около 5%, освен ако не е нещо с двойна употреба или за авиация и т.н.
Също така има такса опаковка, която се начислява върху разликата между бруто и нето тегло. Ползването на митнически представиел е силно желателно (и струва пари) освен ако не искаш да прекараш два дена в обиколки от гише на гише.
Трябва ти и регистрация по ЕОРИ, която се заверява...
Ако вкарваш и батерии или химикали, нещата стоят още по-сложно... _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 11:13 Заглавие: |
|
|
Ако митото е до 5% нещата пак се връзват на сметка. Какво означава ползване на представител? Това официална услуга ли е или просто търсиш някой митничар, който да ти уреди нещата да не те мотат?
И как върви таксата на ръка за подобна услуга? _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 16:56 Заглавие: |
|
|
Занимавах се с митници за н-ти преди 2 седмици. Не го пожелавам на никого ...
1. За да "говориш" с митницата - изискват EORI номер - унифициран европейски код, който се вади от юридически отдел на митница по местожителство по лична карта за физически лица и по съдебна регистрация за фирми.
2. Независимо от цената която си платил (дори 0$), плащаш МИТО за "СТОЙНОСТ", мине ли ти пратката през FedEx или други големи... си блокиран веднага на митницата, защото към така наречените МИТНИ сборове влиза май и стойноста на карго услугата (поне ми обясниха за н-ти път че не мога да падна под 15 ЕВРА по никакъв начин).
3. Ако си от "село" като мене , д..е да ти е яко.
4. Мито 5% ура, ура,ура ... много баце много.
Ето последните ми сметчици, за 9 интегрални схеми- на стойност 61$
8лв. пълномощно на доставчика за да не ходя до София
2лв. за препоръчано
12лв. ДДС
14 лв. за освобождаването,
10 лв. магазинаж (не успях да се оправя за 4 дена?)
тва е без ДДС.
последния месец имам 1 доставка от Hong Kong за 24$, по пощата (супер), 1 от Тайланд 54$ по пощата (супер) и една от Щатите, там ми излезе най солено. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 17:36 Заглавие: |
|
|
| Jet написа: | ...Какво означава ползване на представител? Това официална услуга ли е или просто търсиш някой митничар, който да ти уреди нещата да не те мотат?
И как върви таксата на ръка за подобна услуга? |
Официална услуга е. Нарича се "митническо представителсво". Прави то го агент, който не е служител на митницата. Той ти подготвя и митническата декларация. Само декларация обикновено е 10-20лв. С представителство нещата отиват между 60 и 80 без ДДС. Ако отиде представителя обикновено оправя работата за 5 минути (естествено ако няма някакви проблеми с докментите на стоката). Ако ходиш ти - митничарите те разкатават за щяло и нещяло. Най-вече защото хич не им се обяснява. Така че ако нямаш опит си е живо самоубийство да ходиш сам... Аз горе казах за 2 дни мотане, RM каза за 4. Прави си сметката.
Въобще ако ценовата разлика за това, което си докарваш, спрямо тукашен магазин е по-малка от комисионната на банката за превода + някакво мито(5%), транспорта, ДДС-то (вкл. върху мито и транспорт) + примерно 100лв документални разходи... няма смисъл да се занимаваш. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 20:27 Заглавие: |
|
|
От моя опит (като юридическо лице, за физическо не знам дали има разлика):
ЕОРИ номер вече имам, но като го вадих се оправих сам (т.е. в митница Варна бяха любезни и ми обясниха с две-три думи и стана за час-два)
1. Вземам докумените от куриера (между другото, DHL искат да се плаща транзит от София до населеното място, в моя случай - Варна, независимо, че при поръчката съм указал адрес за доставка във Варна )
2. Митническа декларация изготвена от митническа агенция - 30 лв. Доколкото знам декларацията вече се подава само по електронен път, т.е. или трябва да имаш електронен подпис, или през агенция. Принципно не изглежда сложно сам да си я попълниш, но вероятността да се оплеска нещо не е малка - я тарифен номер, я входящ митнически пункт, я нещо друго ще се сбърка. В общи линии за единични случаи по-добре да се ползва митническа агенция. Само дето трябва и нотариално заверено пълномощно да те представляват и самото пълномощно да го завериш в митницата.
3. На гишето ти дават вече готовите документи с начислено мито(няколко процента), ДДС. Плащаш и си вземаш документите. После обратно при куриера, да си вземеш стоката.
Между другото, пусни търсачката, бяхме дискутирали няколко пъти подобни теми. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 21:53 Заглавие: |
|
|
Към Мармот:
Имам към 80 сделки само в ибей.Да от Англия около 7 дни, а от щатите 10.
Няма ЕОРИ,няма попълване на бланки (доставка на частно лице), няма мито до 300 лв. Платих само ДДС.
За справка темата "Fluke от Китай" |
|
|
 |
oziris66 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 22:30 Заглавие: |
|
|
| мармот написа: | | От Англия с обикновените пощи е 4-7 дни,а от Щатите 10,така ли? | получавал съм пратки от сащ и за по малко от седмица! |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2011 23:02 Заглавие: |
|
|
Супер си и невероятен.И аз като поръчам с DHL ги получавам за 3-4 дена
К810,явно всеки има разни наблюдения,на базата на личен опит.
Аз от Щатите просто спрях да поръчвам,заради безобразното забавяне и то нееднократно.Ама може такъв да ми е бил късмета.
Пък и дразнят-малко търгуват извън страната,много са мудни,за дребни суми ги мързи да си размърдат задниците.И декларират всичко до стотинка,което е ужасно  _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|