Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да си зашитим антенния вход TV от мълния?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
GSt
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах случай на телевизор включен в стабилизатор на напрежение който беше с изгоряло импулсно захранване и е бил изклчен от ключът на стабилизатора, а имах и друг при който ремонт не можеше да се направи бяха останали само краката на активните компоненти и липсваше метализация на платката в областта на захранването. При по подробен оглед се оказа и прекъснал реотан на кинескопа. Преди месец имаше пак бури о от тогава около 6 броя 4 от тях с изгорели процесори.. Аз изглежда съм най зле от едно извецно време все гръмотевични правя Crying or Very sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 16:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Да прав си Дима. Идвали си са и при мен предпазителя му вътре се е натрошил почерняло и прехвърлило между клемите му. Но това е при пряко попадение на светкавицата в къщата . А в 99% от случаите гори захранването
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 16:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Това което е написано за подстанциите не е вярно.Тези разрядници изпълняват същата роля която има разрядника на фокусиращия електрод в цокъла на кинескопа.Разединителите от "1912г" имат за цел видимо разкъсване на ел. верига с оглед на безопасноста.Също така в подстанциите има устройства наречени вентилни отводители,които имат ролята на два противоположно свързани ценерови диоди, и когато напрежението се повиши над номиналното и те се отпушват и през тях може да протече ток 10кА което е нормално за тях. Лошото е че тези устройства ги няма в мрежите 220/380 V.А изключването в подстанциите се прави с прекъсвачи при които цикъла на изключването е1-5 милисекунди.
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 16:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Само изваждането на щепсела от контакта спасява положението!

Ето един действителен случай от преди 4 години:
На една улица в отдалечен квартал (имам предвид, че енергото не си дава зор там) на горките хорица им беше изгоряла цялата домашна техника. И то не поради пряко попадение на мълния, а точно от захранващата мрежа. Просто някой беше шунтирал защитата на трафопоста, та да му е по-спокойно.
Съответните "компетентни органи" от енергото не си мръднаха пръста да направят нещо по въпроса! Поне да вземат мерки, за да не се случва повече. Само казаха - "ами защо не сте си изключили захранването на телевизорите"? За TV добре, ама можеш ли да си изключиш хладилника и фризера?

Аз като колегата също си изключвам техниката, когато няма никой в къщи! Никога не знам кога ще ме изненада енергото с две фази, вместо една, например!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 16:59    Заглавие: Отговорете с цитат

fikret написа:
Това което е написано за подстанциите не е вярно.Тези разрядници изпълняват същата роля която има разрядника на фокусиращия електрод в цокъла на кинескопа.Разединителите от "1912г" имат за цел видимо разкъсване на ел. верига с оглед на безопасноста.Също така в подстанциите има устройства наречени вентилни отводители,които имат ролята на два противоположно свързани ценерови диоди, и когато напрежението се повиши над номиналното и те се отпушват и през тях може да протече ток 10кА което е нормално за тях. Лошото е че тези устройства ги няма в мрежите 220/380 V.А изключването в подстанциите се прави с прекъсвачи при които цикъла на изключването е1-5 милисекунди.

АНДЖЪК се казва в такива случаи Very Happy !Така,от1912 година първо няма нищо ,което да се използва дори и в подстанциите от 1960година! Второ не са " Вентилни отводители ,а катодни отводители.За цикъла на изключване не схванах идеята ,изключването в една санция е много сложен процес изискващ много Внимание и познание.Токовият удар пречинен от мълния поразяващ телевизорите най-често е някъде по кабелното трасе,в билозост до него ,изключването на напрежението от подстанцията става най-често при късо сиединение при голям консуматор(да не дава господ) ,незнам дали сте виждали волтовата дъга и течащият метал Shocked ,а катодните отводители ги няма навсякъде + това са стари и бавнодеистващи за съжаление .На пазара има вече катодни отводители за промишлена апаратура ,също и родно производство ,най добри са обаче на фирмата DEHN&SOEHNE ,скъпички са ,но ефективни ,сложил съм си на къщатата и да не чуе дявола съм адски доволен .Стойчо надявам се не съм те обидил ,извинявам се ,ако съм го сторил Sad
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 21:46    Заглавие: офтопик Отговорете с цитат

какво става с първичната на трансформатор когато се подадат две фази и двете дефазирани ли с помежду си Rolling Eyes демек може ли да ми се скапа хаифито Crying or Very sad ,че отивам с ножа в енергото Twisted Evil Twisted Evil
Въпроса е когато енергото пусне две фази фактически и в двете дупки на контакта ли е една и съща фаза или имам двуфазен ток(едната е на 120 от другата) и (какво става с първичната на трафа в този случай)

Последната промяна е направена от kd 503 на Чет Юни 09, 2005 10:17; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Boiko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426

МнениеПуснато на: Чет Юни 09, 2005 4:57    Заглавие: Re: офтопик Отговорете с цитат

kd 503 написа:
какво става с първичната на трансформатор когато се подадат две фази и двете дефазирани ли с помежду си Rolling Eyes демек може ли да ми се скапа хаифито Crying or Very sad ,че отивам с ножа в енергото Twisted Evil Twisted Evil

Нещо трябва да си поизчистиш въпроса, относно дефазирането не е ясно какво питаш.При трифазната мрежа в БГ напрежението м/у ФАЗА и НУЛА се нарича фазово и е 220в/230в/.Между ФАЗА и ФАЗА се нарича линейно и е 380в.Изводите за трансформатора ще си ги направиш сам Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 09, 2005 9:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Бойко ти каза какво е фазно и какво линейно напрежение ,само да допълня ,тези стйности означават свързване в звезда.На енергото не може да се разчита ,затова взимайте сами мерки ,няма кои друг ,срещу мълнии -катоден отводител,ако сте в къща е най-удобно +гръмоотвод ,не е бог знае колко скъпо,сложете и дефектнотокова защита за банята (помните случая с фонтана на площад Славейков) точно поради липса на такава си отиде невинен човечец.Пак ако сте в къща забиите си едно ново земно ,направено като хората ,Всичко това ,което казах ще Ви спести много главоболия и проблеми ,които на никои не пожелавам.Не на последно място сложете си у дома хубави автоматични прекъсвачи ,добре оразмерени и по визможност с крива на сработване "В" ,което ще рече сработване 3-5 пъти номиналният ток.
Върнете се в началото
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 09, 2005 9:23    Заглавие: Отговорете с цитат

госта бях аз
Boiko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426

МнениеПуснато на: Чет Юни 09, 2005 11:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
...ако сте в къща е най-удобно +гръмоотвод ,не е бог знае колко скъпо...

Тук искам да внеса едно уточнение.Правилното наименование е мълниеотвод но това не е най-важното в случая.Предназначението на това съоръжение е не да отведе мълнията или гръма в земята а да намали предпоставките за попадане на мълния в защитавания обект.При гръмотевична обстановка йонизираната среда се изпразва непрекъснато през мълниеотвода в земята.В зависимост от качеството на мълниеотвода /метален прът,розетка,благородни метали,заземяване,височина/ защитаваната зона достига до 300-400 м. радиус.Това означава че вероятноста за попадане на мълния в тази зона е по-малка.При силно йонизирана среда и бог не знае къде ще удари мълния.По добро решение от изключване и от мрежата и от антенен вход няма.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети