|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
GSt Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:56 Заглавие: |
|
|
Имах случай на телевизор включен в стабилизатор на напрежение който беше с изгоряло импулсно захранване и е бил изклчен от ключът на стабилизатора, а имах и друг при който ремонт не можеше да се направи бяха останали само краката на активните компоненти и липсваше метализация на платката в областта на захранването. При по подробен оглед се оказа и прекъснал реотан на кинескопа. Преди месец имаше пак бури о от тогава около 6 броя 4 от тях с изгорели процесори.. Аз изглежда съм най зле от едно извецно време все гръмотевични правя  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 16:00 Заглавие: |
|
|
Да прав си Дима. Идвали си са и при мен предпазителя му вътре се е натрошил почерняло и прехвърлило между клемите му. Но това е при пряко попадение на светкавицата в къщата . А в 99% от случаите гори захранването _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 16:26 Заглавие: |
|
|
| Това което е написано за подстанциите не е вярно.Тези разрядници изпълняват същата роля която има разрядника на фокусиращия електрод в цокъла на кинескопа.Разединителите от "1912г" имат за цел видимо разкъсване на ел. верига с оглед на безопасноста.Също така в подстанциите има устройства наречени вентилни отводители,които имат ролята на два противоположно свързани ценерови диоди, и когато напрежението се повиши над номиналното и те се отпушват и през тях може да протече ток 10кА което е нормално за тях. Лошото е че тези устройства ги няма в мрежите 220/380 V.А изключването в подстанциите се прави с прекъсвачи при които цикъла на изключването е1-5 милисекунди. |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 16:29 Заглавие: |
|
|
Само изваждането на щепсела от контакта спасява положението!
Ето един действителен случай от преди 4 години:
На една улица в отдалечен квартал (имам предвид, че енергото не си дава зор там) на горките хорица им беше изгоряла цялата домашна техника. И то не поради пряко попадение на мълния, а точно от захранващата мрежа. Просто някой беше шунтирал защитата на трафопоста, та да му е по-спокойно.
Съответните "компетентни органи" от енергото не си мръднаха пръста да направят нещо по въпроса! Поне да вземат мерки, за да не се случва повече. Само казаха - "ами защо не сте си изключили захранването на телевизорите"? За TV добре, ама можеш ли да си изключиш хладилника и фризера?
Аз като колегата също си изключвам техниката, когато няма никой в къщи! Никога не знам кога ще ме изненада енергото с две фази, вместо една, например! |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 16:59 Заглавие: |
|
|
| fikret написа: | | Това което е написано за подстанциите не е вярно.Тези разрядници изпълняват същата роля която има разрядника на фокусиращия електрод в цокъла на кинескопа.Разединителите от "1912г" имат за цел видимо разкъсване на ел. верига с оглед на безопасноста.Също така в подстанциите има устройства наречени вентилни отводители,които имат ролята на два противоположно свързани ценерови диоди, и когато напрежението се повиши над номиналното и те се отпушват и през тях може да протече ток 10кА което е нормално за тях. Лошото е че тези устройства ги няма в мрежите 220/380 V.А изключването в подстанциите се прави с прекъсвачи при които цикъла на изключването е1-5 милисекунди. |
АНДЖЪК се казва в такива случаи !Така,от1912 година първо няма нищо ,което да се използва дори и в подстанциите от 1960година! Второ не са " Вентилни отводители ,а катодни отводители.За цикъла на изключване не схванах идеята ,изключването в една санция е много сложен процес изискващ много Внимание и познание.Токовият удар пречинен от мълния поразяващ телевизорите най-често е някъде по кабелното трасе,в билозост до него ,изключването на напрежението от подстанцията става най-често при късо сиединение при голям консуматор(да не дава господ) ,незнам дали сте виждали волтовата дъга и течащият метал ,а катодните отводители ги няма навсякъде + това са стари и бавнодеистващи за съжаление .На пазара има вече катодни отводители за промишлена апаратура ,също и родно производство ,най добри са обаче на фирмата DEHN&SOEHNE ,скъпички са ,но ефективни ,сложил съм си на къщатата и да не чуе дявола съм адски доволен .Стойчо надявам се не съм те обидил ,извинявам се ,ако съм го сторил  _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 21:46 Заглавие: офтопик |
|
|
какво става с първичната на трансформатор когато се подадат две фази и двете дефазирани ли с помежду си демек може ли да ми се скапа хаифито ,че отивам с ножа в енергото
Въпроса е когато енергото пусне две фази фактически и в двете дупки на контакта ли е една и съща фаза или имам двуфазен ток(едната е на 120 от другата) и (какво става с първичната на трафа в този случай) _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop !
Последната промяна е направена от kd 503 на Чет Юни 09, 2005 10:17; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Boiko Опитен потребител

Регистриран на: 01 Апр 2004 Мнения: 547 Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426
|
Пуснато на: Чет Юни 09, 2005 4:57 Заглавие: Re: офтопик |
|
|
| kd 503 написа: | какво става с първичната на трансформатор когато се подадат две фази и двете дефазирани ли с помежду си демек може ли да ми се скапа хаифито ,че отивам с ножа в енергото  |
Нещо трябва да си поизчистиш въпроса, относно дефазирането не е ясно какво питаш.При трифазната мрежа в БГ напрежението м/у ФАЗА и НУЛА се нарича фазово и е 220в/230в/.Между ФАЗА и ФАЗА се нарича линейно и е 380в.Изводите за трансформатора ще си ги направиш сам  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 09, 2005 9:21 Заглавие: |
|
|
| Бойко ти каза какво е фазно и какво линейно напрежение ,само да допълня ,тези стйности означават свързване в звезда.На енергото не може да се разчита ,затова взимайте сами мерки ,няма кои друг ,срещу мълнии -катоден отводител,ако сте в къща е най-удобно +гръмоотвод ,не е бог знае колко скъпо,сложете и дефектнотокова защита за банята (помните случая с фонтана на площад Славейков) точно поради липса на такава си отиде невинен човечец.Пак ако сте в къща забиите си едно ново земно ,направено като хората ,Всичко това ,което казах ще Ви спести много главоболия и проблеми ,които на никои не пожелавам.Не на последно място сложете си у дома хубави автоматични прекъсвачи ,добре оразмерени и по визможност с крива на сработване "В" ,което ще рече сработване 3-5 пъти номиналният ток. |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 09, 2005 9:23 Заглавие: |
|
|
госта бях аз _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
Boiko Опитен потребител

Регистриран на: 01 Апр 2004 Мнения: 547 Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426
|
Пуснато на: Чет Юни 09, 2005 11:31 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | ...ако сте в къща е най-удобно +гръмоотвод ,не е бог знае колко скъпо... |
Тук искам да внеса едно уточнение.Правилното наименование е мълниеотвод но това не е най-важното в случая.Предназначението на това съоръжение е не да отведе мълнията или гръма в земята а да намали предпоставките за попадане на мълния в защитавания обект.При гръмотевична обстановка йонизираната среда се изпразва непрекъснато през мълниеотвода в земята.В зависимост от качеството на мълниеотвода /метален прът,розетка,благородни метали,заземяване,височина/ защитаваната зона достига до 300-400 м. радиус.Това означава че вероятноста за попадане на мълния в тази зона е по-малка.При силно йонизирана среда и бог не знае къде ще удари мълния.По добро решение от изключване и от мрежата и от антенен вход няма. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|