| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 14, 2011 21:20 Заглавие: |
|
|
1. До сега казваше, че ще измерваш ток, а сега изведнъж го смени на напрежение! Какво все пак искаш?
2. Първият от линковете ти предлага уред за 35 лв, който ще ти свърши работа.
3. За чий ти е да мериш мощността на усилвателя? Тя винаги се мери при някакви допустими нелинейни изкривявания, които само с уред няма как да ги хванеш. От друга страна, според мен, тя няма особено значение и точност 20-30% е предостатъчна. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Авг 14, 2011 22:23 Заглавие: |
|
|
Явно не съм се изразил добре, моя грешка. Волтлетър ми трябва.
THD се мерят със спектрален анализатор, там е сложно. Освен това мощността се мери винаги при минимални изкривявания и стъпалото във никакъв случай не е клип. Ако говорите за някой производители, които дават нощност при THD=10% това е просто несериозно.
Целта на упражнението е да меря реално мощността на стъпалата които правя. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2011 1:04 Заглавие: |
|
|
| Fluke 27 има true RMS за разлика от някои по-нови модели, и е под 150 лв. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2011 2:13 Заглавие: |
|
|
Хм имаш осцилоскоп а търсиш уред.Ако осцилоскопа ти е малко по свестен можеш да разчиташ на него за напрежението ,пък ще може и да наблюдаваш формата на сигнала и да си правиш изводи какви изкривявания имаш _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2011 9:27 Заглавие: |
|
|
| bvgdzk написа: | | Хм имаш осцилоскоп а търсиш уред.... |
Точно така. Тая тема ми беше интересна преди повече от 30 години. Тогава си бях направил еталонни жични товари на 4 и 8 ома от кантал плюс вентилаторче да ги охлажда (защото при 50 и повече вата стават иначе червени). На осцилоскопа се вижда кога синусоидата на 1kHz (защото при тая честота се мери номинална мощност) започва да се ограничава и точно тогава мериш напрежението върху товара (мощността). |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2011 11:20 Заглавие: |
|
|
Само че зависи от осцилоскопа - обикновено се вижда ИЗКРИВЯВАНЕ ПРИ 5 -10%. И доколко "еталонният" товар е еталонен - божа работа Да не говорим и за калибриране на осцилоскопа. Всичко това означава не измерване, а приблизителна оценка, защото не може да се гарантира метрологична точност. Която не е и от особено значение. С музикален сигнал и в общия случай комплексен товар пък става съвсем различна картинката.
Темата е за пример как при некоректно зададен въпрос се пишат излишни неща.  _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2011 13:23 Заглавие: |
|
|
Мне, пример е за манталитета на българина - аз питам за съвет за измервателен уред. Навсякъде хората ще ти предложат нещо, освен в България където ще седнат да ти обясняват как уреда не ти трябва, да ти дават акъл за неща които хич не си ги питал.
Перфектно знам как се мери мощност. За информация на Tsvetkov коректно е да се мери мощността при 20Hz, 100Hz, 1KHz и 20KHz. Причината е, че обикновено в двата края на честотната лента пада мощността. Пресен пример - TDA7294 го мерих с 4 ома товар преди два дена. Мощността при 1KHz беше 65W, но на другите честоти при повече от 50W почваше да прави трапец от синусоидата. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2011 14:35 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Причината е, че обикновено в двата края на честотната лента пада мощността. |
Продължаваш да ръсиш бисери ,като този още във заглавието на темата. Не искаш да мериш ток ,а напрежение ,ама какво пък ,българина за него все е ток . Второ повечето съвременни усилватели ,включително и описания от тебе TDA7294 имат честотна лента доста по-широка от тази която искаш да мериш ,и ако мощността ти не отговаря -то е вследствие на слабо захранване и прехвърлящи капацитети в нискочестотната област ,също слабо захранване и паразитни капацитети във високочестотната . При добре оразмерено и филтрирано захранване ,не би трябвало да имаш спад на мощност в целия диапазон . Така че ,вместо да ни поучаваш , вземи попрочети още малко - ще ти е от полза ! |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2011 17:47 Заглавие: |
|
|
Хайде преди да коментираш манталитета на българина, се замисли за своя!
В първото ти съобщение искаш нещо, което после се оказва друго, не си дал нито точност, нито обхват, а трябваше десетина уточняващи съобщения за да разберем какво си си мислил. После ти дадоха линкове към уреди, които се оказа че са ти скъпи (въпреки че не беше споменал и бюджет в исканията си). После получи още линкове и накрая за благодарност коментираш "манталитета на българина"!
Е, ако аз трябва да коментирам твоя, ще ме изгонят от форума.
Повече от мен отговори няма да видиш! Питай си г..а  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2011 20:12 Заглавие: |
|
|
Извинявам се ststefanov ако съм го обидил, далеч не визирах него с предния си пост. Той единствен се опитваше да помогне.
Неправилно си зададох въпроса. Модератор моля да заключи темата, не виждам файда да продължаваме. |
|
|
 |
|