Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Пожароопасен отоплителен уред - Кого да сезирам /София/?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
daniabc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2011 11:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря отново,

Поне ми спестихте ядове и ходене по институции.

Мислех, че проблема е видно какъв е, дори и за лаици. Ако печката беше ползвана в оригиналния си вид - то не ми се мисли! Настилката е дебел гумиран мокет и нека всеки сам си отговори, какво би станало, като потече тая горяща пластмаса върху него.
С този евтин уред се сдобихме, след като приятели ни поканиха през една люта зима /преди 3 г./, на вилата си. В стаята имаше печка на дърва, която се разпуши здраво и прескочме до най-близката верига /мисля, че беше Метро - Пловдив, но може и Техно"нещо си", да е било/ - не е от бакалията купена. Там я ползвахме 4 дни, до миналата зима, когато се преместихме в малка, стара къща /2 етажа х 50 м2/ .
Да уточня, че една от първите работи на мъжът ми беше, направи подово за детската стая /малка е, към 13-14 м2/, но понеже е с аналогов термуреголатор /дето се нагласят градусите/, големият ми син /почти на 8 г./, се оплакваше, че се изключва шумно и го буди /стряска. И за това монтира уреда "временно".

ELP написа:
Първо - пише се инженер,

Извинявам се, това е една от десетината грешно заучени думи, които знам как се пишат, но при леко невнимание, все изписвам грешно.

ELP написа:
второ никога не оставяйте печка без надзор ,особено монтирана под завеси ,това не е място за печка ! От това ,че вашата се е запалила - не следва ,че цялата партида е дефектна и опасна , даже учудващо дълго време е изкарала !

Надзор през деня има. Времетраенето на пожара, като гледам дима на записа от камерите над стаята, е около 3-4минути. Възможно е още толкова е горяло, докато избие пушека. Не знам. Пожарна не съм викала – тавана е на гредоред отгоре /има 2-ри етаж/ и би било лудост, да ги чакам. Реагирах инстинктивно - Първо изкарах бебето, изключих кабела и лиснах 3 кофи вода. Това е.

Реално печката е работила безупречно, при гореописаните условия, около 6-7 месеца, само на първа степен /750W/ и най-много на предпоследна точка /от общо 6 или 8 - не помня!/ на второто/горно копче - не знам термина. Поддържаше температури в стаята /две стени са външни/ 20-21 гр. С, при – /минус/ 15 гр. навън, но къщата е „древна” и стените са много дебели – 60 см.

В голямата стая, също сме с конвектор – този: http://technika.bg/airelecbasic3000w
Може да се каже, че при него вече има същинска намеса, понеже също му е сложен терморегулатор /идентичен с горния/, за да го нагласям по градуси.

Планът е, да се направи локално отопление на ток. Котлето е закупено още миналата година от български производител, с добро име и отзиви във вашите среди /което умишлено пропускам, да не излезе, че правя реклама и то без да имам впечатления от продукта/. Районът ни е газифициран, но изпитвам панически страх, да ползвам услугата /женска му работа Very Happy /. За котелно на дърва и въглища, което е най-евтино – лично аз, нямам сили, време и нерви да му хамалувам, понеже повечето време съм сама с децата, а и работа ми предстои да започна скоро.

ПП. При всички случаи, първата задачка на половинката, като се върне, ще е да сложи датчици за пожароизвестяване. За съжаление, трябваше по трудния начин да разбера, че това трябва да го има във всеки дом и дано се наложи, като задължителен стандарт.

Поздрави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2011 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Да се обадя ни в клин,ни в ръкав и аз,не се стърпявам! Колегата,дето в подписа му се мъдри К и К Сервиз обяснява,че при тези обстоятелства-някаква намеса,неподходящо място,липса на документи и не знам още какво- просто било ясно че няма място за претенции. Та аз като имах документи,3 години гаранция,монтаж от техния сервиз и никакви външни намеси пак се оказа че не мога да имам никакви претенции към тях,защото уредът работел.Работи,ама как? Компресорът на климатика щеше да събори терасата от вибрации,в стаите изобщо не можеше да се стои! Съседите горките ,сетих се за тях на третия ден-кошмар! А машината трябваше да осигури комфорта на майка ми,която беше на легло...... Няколко пъти дойдоха хората от сервиза,който извърши монтажа на машината,опитаха каквото можаха и накрая един ми пошушна:"Докато работи това нещо-няма оправия!Търси начин да го скопосаш!" Е това е с претенциите към големите търговци-не им пука от нищо,върви ги съди!Плащат си на адвокатите,това им минава за разход и пестят от данъците.А аз плащам от джоба си! Та докато е такова законодателството ни,винаги ще сме потърпевши! Дамата,която открехна тази тема от мен да знае нещо-не разчитайте на никакви регулатори и защити ,никога не поставяйте отоплителени уреди от каквато и порода да са под пердета!Опасно е и вече го знаете,добре е ,че се е разминало само с урока!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2011 16:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Пак да питам - не разбрах за какво е темата. Съчувствие ли търсите или какво? Имате ли някаква претенция и каква е?

Не цитирате марка, модел, търговец, нямате никакъв документ. Ясно е че сте купили възможно най-евтиния уред, който дори си е изкарал +50% гаранционния срок въпреки ровене по конструкция и експлоатация по начин, непредвиден от производителя. Ами ако вашият съпруг чрез намесата си е предизвикал разхлабване на кабелни връзки, което е довело до локално прегряване и стапяне?

Каквото казах - казах. На всички уреди с ток над няколко ампера стегнете връзките, за да спестите бъдещи проблеми. И на соц. производството навремето по заводите не стягаха достатъчно - норми гонеха.

На колегата с проблем в климатика - всеки знае че това се получава от малко фреон (частично изпускане) и трябва да се допълни. Направи го и ще останеш учуден.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2011 19:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Колегата,дето в подписа му се мъдри К и К Сервиз обяснява,че при тези обстоятелства-някаква намеса,неподходящо място,липса на документи и не знам още какво- просто било ясно че няма място за претенции. .

Ditronix с цялото ми уважение към теб и всички които пишат по темата мисля че съм бил точен като писах че няма ШАНС за претенции защото КЗП и другите оторизирани органи боравят с факти и документи които в случая липсват. Very Happy Колкото до израза "МЪДРИ" ще си спестя коментара ти си направи извода сам Very Happy Very Happy Very Happy Колкото до твоя проблем при такива ситуации се вика ХЕИ или други оторизирани организации мери се нивото на шума и се предевява претенция към конкретния сервиз.Когато уреда превишава нормите за шум зададени от производителя и не може да се ремонтира се заменя Very Happy Това не е илюзия а действителност. Cool
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2011 20:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Луд късмет извадих/ме, че влязох овреме

Цитат:
Надзор през деня има. Времетраенето на пожара, като гледам дима на записа от камерите над стаята, е около 3-4минути. Възможно е още толкова е горяло, докато избие пушека.
Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
daniabc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 19, 2011 12:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Филипов написа:
Пак да питам - не разбрах за какво е темата. Съчувствие ли търсите или какво? Имате ли някаква претенция и каква е?

Ако търсех съчувствие, щях да пиша при „мамите”. Със сигурност, щяха да ме удавят от такова – Мерси!

Този път ще опитам, кратко и ясно /мислех, че е така и в първия ми пост/:

І. След инцидента, разгледах сайта на КЗП, понеже имат секция за опасни артикули, вече изтеглени от пазара. Изтеглих формуляра с шестте задължителни препоръки, за подаването на жалба. Видях, че не покривам изискванията на ТРИ от тях, а именно:
Цитат:
1. наименование на органа, до който се подава жалбата, сигналът или предложението;
3. срещу кого се подава жалбата, сигналът или предложението, като се посочи наименованието на фирмата или на търговския обект, както и неговото седалище или адрес на управление;
Без посочване на тези конкретни факти и обстоятелства КЗП не може да извърши целенасочени действия и да предприеме мерки
6. доказателства, с които жалбоподателят разполага (копие от касови бележки, фактури, договори и други, на които основава претенцията си).

ІІ. Реших, че след като в секцията за опасни уреди, има и такива без посочен производител/произход, поне мога да се обадя на горещия телефон, за консултация:
Изложих проблема, като изришно споменах, че не мога да представя документи за произход, търговец и пр. Споделих, че и в момента на пазара се предлага уред с идентичен външен вид, както и няколко със сходен такъв, което не значи ще са със същото вътрешно устройство, но донякъде е предпоставка...
Дамата каза, че проблемът наистина е сериозен и да се обърна към въпросната „Държавна агенция за метрология и измервания” /на която не намирам координати/. Ако откажат съдействие, да подам жалба при тях /по т.1 да попълня техните данни/ и въпреки липсата на документация, ще обърнат внимание.

Филипов написа:
Не цитирате марка, модел, търговец, нямате никакъв документ.

Да, за съжаление не мога да посоча твърдо марка, модел и търговец. Искам експертиза, която да установи дали причината е терморегулатора /стига, да може да се различи какъв е!/ Вероятно, не е невъзможно да се провери в какви уреди и бранд/ове се използва и да се тестват няколко такива.

Филипов написа:
Ясно е че сте купили възможно най-евтиния уред, който дори си е изкарал +50% гаранционния срок въпреки ровене по конструкция и експлоатация по начин, непредвиден от производителя. Ами ако вашият съпруг чрез намесата си е предизвикал разхлабване на кабелни връзки, което е довело до локално прегряване и стапяне?

Отново разгледах печката подробно и познайте /е, голяма съм "УФСЪ"!/ – Отворите за закрепване на стена на задната част, са ФАБРИЧНИ /продълговати улеи, които няма как да се изрежет с дрелка в домашни условия/ - не ги е пробивал мъжа ми /както си мислех/, което явно допуска окачване на уреда за стена – само я е закрепил!

Разбирам, че целокупният китайски народ, ако не друго, поне трябва да яде. И вероятно, затова все по-често доста стоки дефектират, малко след изтичане на гаранцията. Но редно ли е това да се случва, по животозастрашаващ начин – не може ли да си „умира” техниката мирно, тихо и спокойно, както е при електрониката им? И ако е допустимо, то защо не слагат предупреждение, че уреда е потенциално опасен след изтичане на гаранцията и следва да се изхвърли незабавно?

Филипов написа:
Каквото казах - казах. На всички уреди с ток над няколко ампера стегнете връзките, за да спестите бъдещи проблеми. И на соц. производството навремето по заводите не стягаха достатъчно - норми гонеха. .

А това няма ли да доведе до отпадане на гаранцията? В случай, че има „нишани”, които доказват отваряне на корпуса и намеса?

ELP написа:
Цитат:
Луд късмет извадих/ме, че влязох овреме

Цитат:
Надзор през деня има. Времетраенето на пожара, като гледам дима на записа от камерите над стаята, е около 3-4минути. Възможно е още толкова е горяло, докато избие пушека.
Rolling Eyes

Е, хайде и тук да поясня, щом ще се издребнява. Пожарът съвпадна със следобедния сън на бебето, когато не влизам в стаята, понеже се буди лесно. Обикновено ползвам тези часове за себе си - да се изкъпя, да изгледам някой филм или клип на слушалки, готвене, чистене, или просто да почета, било то книга или форум. Не съм робот - имам право, като човешко същество, на лично време и пространство и ако не го използвах, досега да съм тотално превъртяла /а не само частично Laughing /.

ПП. Оооо, сервиз Q & Q - Ако човек, с инициали Б.Б./фамилията е производна на собственото име/, още работи на висока позиция там /Сф./ - хич не ми ги хвалете! 3 /три!/ месеца чаках 2 батерии за нов фотоапарат, поръчани и предплатени /3-цифрена сума/, в момента на покупката. Когато в крайна сметка, ме препратиха до Н.В./негово величество!/, г-н Б.Б., човекът си редеше пасианси и отговаряше двусрично и нечленоразделно - ..."Когато, дойдат - тогава штИ Ви сЪ обадим, мъ що Сти така нервна?"... Но беше отдавна /2003 г./ и нямаше КЗП тогава.

ПП.1 Извинявам се за личният ми флуд в темата, може би реагирам една идея по емоционално. Нямам против, да изтриете или коригирате ненужното.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Ное 19, 2011 14:05    Заглавие: Отговорете с цитат

На втора страница сме и все още не разбирам за какво е темата. Единственото е че благодарение на щастлива случайност не се е стигнало до най-лошото, и то за най-малките и беззащитни - бебето.

Полезна техническа, юридическа и каквато и да е информация във връзка със случая няма.

До метрологията може да се разходите - на Г.М. Димитров (бивша Насър) над следствието, отпред има спирка на автобус 280 към студентски град. С ЦИНТИ в една сграда. Също и метростанция Г.М. Димитров - на 150м по диагонала на кръстовището.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
daniabc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 19, 2011 14:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря - точно това ми трябваше.

Съжалявам, че не Сте ме разбрали...

Може да заключите темата, да не флудим излишно /аз или други потребители - не е от значение/.
Ако има развитие, ще Ви пиша на РМ, по Ваша преценка да я отключите и/или допълните.

Поздрави!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети