| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 10, 2012 10:35 Заглавие: |
|
|
Въпроса ми бе риторичен.Имам разделителен трансформатор и кондензатори и асинхронен двигател с навит ротор.
По-скоро ми беше интересно да прочета и други мнения по въпроса. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 10, 2012 14:50 Заглавие: За електромера |
|
|
Електромера е като кантара в магазина. Той вярно ли мери? Ако се съмняваш - проверяваш и се оплакваш, евентуално съдиш мошеника.
По принцип енергоразпределителната компания малко се интересува от реактивната мощност на битовия потребител, защото тя е сравнително малък процент от енергията в бита, при това не всичката е с индуктивен характер. Все пак той трябва да осигури киловати на всяко домакинство, като мощните консуматори (бойлери, печки) са чисто активни. На всичко отгоре по закон всеки уред над 100W, одобрен за продажба в ЕС трябва да има PFC и да му е оправен фактора на мощността. Друг е въпроса дали се спазва у нас. По ги интересува да хванат дребната денонощна консумация на разните зарядни и стендбай консумации на домакинските прибори. Защото старите електромери имат долен праг, под който спират да отчитат. Затова сменят електромерите с електронни - те имат гадното свойство да мерят точно и дребните товари. А то капка по капка вир става. Това е основната причина да се дигне сметкта на потребителя като му сменят електромера с електронен. |
|
|
 |
ko-pach Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 11, 2012 1:36 Заглавие: |
|
|
Явно нещо някъде куца. От година и нагоре съм сменил всички крушки с енергоспестяващи, но не съм открил разлика в сметките за ток. Става въпрос за 100+ крушки.
Пресен пример от тези дни: преди 2 години си направих аварийно осветление с 4х60W крушки с нажежаема жичка (волфрамова) свързани към UPS. Като изгасне тока 4-те крушки светят постоянно, като изчерпват две акумулаторни батерии от по 17Ah за около 1.5 часа. Крушките вече са заменени (както написах и по-горе) с енергоспестяващи 4х23W с надеждата, че това аварийно ще изкара повече във времето. Уви - след около пак 1.5 часа всичко угасна.
И за да не каже някой, че акумулаторите са се скапали за тези 2 години - върнах обратно старите добри крушчици, дръпнах шалтера на UPS (при заредени батерии) и пак имаме около 1.5 часа светлина.
Да не ме еб***т извънземните нещо мен  _________________ Electronic circuits |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 11, 2012 10:14 Заглавие: За лампите |
|
|
| Първо провери лампите дали са вярно по 23W. Ако нямаш ватметър, захрани ги на 300Vdc (трябва ти един гретц и един кондензатор 220-470uF/400V), измери тока и на напрежението. Много е възможно да се окаже и два пъти повече. Причината е, че в много такива крушки слагат малки филтрови кондензатори и те работят реално на силно пулсиращо напрежение. На знам какъв ти е UPS-a, масовия случай е изход с правоъгълн импулси, където изправеното напреженние след гретца в лампата става доста по-различно спрямо случая със синусоидално захранване и оттам се сменя консумацията на лампата. Може да приложиш същия номер с правото напрежение при захранване от UPS-a и да видиш има ли разлика. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Яну 11, 2012 11:39 Заглавие: |
|
|
Във някои лампи наистина може да е малък кондензатора, и това нарочно е направено по този начин се консумира ток в по-голяма част на синусоидата и се повишава фактора на мощността. Трепкането на лампата се компенсира със модулация на широчината на импулса или не се компенсира както е при електронните трансформатори за халогенни лунички
И още нещо, ако захранвате лампата с 300 V DC тя ще работи, а там фактора на мощността е 1 ца (ако въобще може да се говори за такова нещо) което лесно може да се постигне ако UPS-a e с правоъгълни импулси на изхода |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 11, 2012 18:30 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Значимостта на фактора на мощността се обуславя от това, че по-ниският фактор на мощността води до увеличение на тока, с който се пренася активната енергия до консуматорите, а това увеличава загубите в електропреносните съоръжения |
И като си го прочел от викито значи бетон, дано не си инжинер щото ... |
|
|
 |
Kacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 11, 2012 22:07 Заглавие: |
|
|
Утре ще дам точен резултат с измерени токове и напрежения и показание на ел.мера и за двата вида консуматори .Един електромер съм подвързал на опитна установка.Механичен,10/40А.на Никопол производство.Нямам електронен подръка. _________________ [email protected] |
|
|
 |
ko-pach Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 12, 2012 6:11 Заглавие: |
|
|
В момента нямам достатъчно свободно време да експериментирам по дадените насоки от вас. Благодаря за което!
Исках да чуя (видя) и други мнения по въпроса: дали енергоспестяващите крушки са наистина такива. Явно от фактора на мощност не зависи всичко според вас.
UPS-a ми по книга се води със синусуидален изход. 1500 VA Compaq.
За мен си отсъждам кардинално, че от енерго-спестяващи-там-подобни крушки файда няма, освен бъркането в по-дълбог джоб за заплащането им. Ще пробваме с LED  _________________ Electronic circuits |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 12, 2012 10:33 Заглавие: |
|
|
Аз пък мисля, че ако включиш UPS-a съвсем без товар, пак едва ли ще изкара кой знае колко повече време. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Яну 12, 2012 11:47 Заглавие: |
|
|
Aз съм мерил енергоспестяваща лампа 20 W със стрелкови уред Ц4312 и показваше 78 мА като загрее при напрежение 230 V което си дава 18 вата. Активна енергия може би не са толкова мощни колкото трябва... |
|
|
 |
|