|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 16:30 Заглавие: |
|
|
| Ако контактора има НЗ и НО контакти , може да се реализира като се използва НЗ контакт да шунтира бутона ПУСК и се добавя един ключ , който заедно с бутона СТОП да изключва контактора ръчно |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 16:51 Заглавие: Re: За контактора |
|
|
| gigant написа: | | По същество това са два отделни контактора + механика, дето не им позволява да се включат едновременно. |
Не е съвсем така това е направено ако отпадне напрежението контактора да си остане включен на тези от телемеханик "отключващият" контактор няма контактни пластини, ползва се само да разблокира механизма. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 17:18 Заглавие: За контактора |
|
|
old4, тези контактори, за които говоря и съм ползвал, и които са показани на снимките, са за реверсиране на мотор. При телемеханик двойката контактори са вътрешно свързани, така че имат 2 тройки силови клеми -3 фази вход и 3 фази изход, но контактите са 6. И при отпадане на захранването изключват. Този, за който ти пишеш очевидно е друг тип. Аз лично никога не съм виждал контактор, дето да остава включен при отпадане на тока. Трудно се сещам и за някакво негово приложение. Обратното (ръчно включване, ел. изключване) го има, ама то е в графа шалтери и струва една тораба с пари.
Виждал съм подобна система за комутация на звезда-триъгълник, по спомени май беше с три контактора, но никога не съм ползвал такава и не искам да говоря наизуст. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 18:55 Заглавие: Re: За контактора |
|
|
| gigant написа: | | Аз лично никога не съм виждал контактор, дето да остава включен при отпадане на тока.. |
Модела съм го писал, утре ще го снимам и вечерта ще кача снимките, наистина имат много рядко приложение но Емо питаше за такова нещо, или аз съм разбрал нещо не както трябва. |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 21:18 Заглавие: Re: За контактора |
|
|
| old4 написа: | | ...Модела съм го писал... |
Модела CA2-DK122 e сдвоен реверсивен контактор.
Telemehanicue е под шапката на Shneider от 1988 г. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 21:36 Заглавие: |
|
|
| Двойката контактори които имат механична блокировка помежду си могат да имат и други приложения, но най често се ползват в АВР-и (автоматично включване на резерва), там където има двойно заяхранване и при отпадане на основното автоматично се включва резервното. По старите АВР-и се блокираха само електрически, но в съвременните се ползват точно тези, освн с електрическа и с механична блокировка. Пускатели с механична блокировка бях монтирал в големи зали където да включват едновременно няколко кръга осветление изпълнено с луминисцентни лампи, които преди това бяха на отделни ключове, но не бяха съобразени с товара и често се повреждаха от прегряване. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 21:51 Заглавие: |
|
|
Приятелчета, old4,
Това ,,,, реленце няма да се справи с номиналния ток.
В заглавието съм написал какво трябва или подробно преведено :
| todortv написа: | | контактора да включи електрически и да се блокира механично от изключване, независимо дали има подадено напрежение на бобината или не. Изключването да става само след ръчна манипулация |
Моторни задвижвания, както беше казано, се прилагат за големи токове. В случая няма да оправдае ни пари, ни идея ... видях и благодаря за линка по-нагоре. Ще го разглеждам допълнително.
Явно такова животно няма в световната употреба : нещо измислено съвсем просто -като задвижи котвата да пада резето след нея
Благодаря на всички, включително и за уроците по релейно-контакторни схеми и защити  |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 22:26 Заглавие: |
|
|
Днес в службата се сетих че преди години трябваше да измислим нещо подобно.
Идеята беше - с един бутон да се включи един 25А контактор, и докато не се натисне друг бутон - контактора да остава включен.
При отпадане и възстановяване на захранването контактора трябва да е в състоянието в което е бил преди отпадането на захранването. Т.е. - ако е бил включен - да се включи пак, ако е бил изключен - да не се включва.
Проблема го решихме като намерихме една двубутонна кнопка със взаимозависимост (не си спомням точно така ли се казваше, но като натиснеш едната, остава включена докато не се натиснеш другата). Схемата все още я ползваме, и до сега не сме имали проблеми (вече около 8 години). |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 02, 2012 9:03 Заглавие: За контактора |
|
|
| Никога не е късно да научиш нещо. Имало такива контактори. emoome, виж това, мисля че ще ти свърши работа |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 02, 2012 9:52 Заглавие: |
|
|
Независимо че не му върши работа на Емо, нека да се види какво прави този контактор, нищо не реверсира, писал съм по горе че едната част от него е без контактни пластини.Тук го ползваме за едни нареждачи , при стоп на машината , при пуск нареждането продължава от същото място ..... вижте как работи.
http://www.youtube.com/watch?v=UoY5dxQBvUQ
| Цитат: | | контактора да включи електрически и да се блокира механично от изключване, независимо дали има подадено напрежение на бобината или не. Изключването да става само след ръчна манипулация |
П.С. Към Емо, Тези изисквания са ок, преспокойно му удрявш един пръст на изключващия и си в джаза, единствено не отговаря на мошноста, но при добра воля може и да се намери .
Поздрави! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|