| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2012 17:05 Заглавие: |
|
|
Преди малко пак се появи поредното мнение написано без изобщо да се мисли.
Да внесем малко яснота.
Когато става дума за "оловни", съотношението Калай(Sn) - Олово(Pb) в припоя (тинола) е около 60% към 40% в полза на калая!
Това съотношение може да варира около тези проценти но в никакъв случай не може да бъде обратното когато става дума за припой за такива цели!
С допълнителните примеси (до няколко %) като Сu(мед), Ag(сребро), Ni(никел) и др. се цели регулиране на температурата и по-доброто омокряне на съединяваните различни метали. _________________ RemoteControls |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2012 17:58 Заглавие: |
|
|
Подобни примеси не се ли добавят за "якост" и хомогенност на спойката?И увеличаване температурата на топене. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2012 20:28 Заглавие: |
|
|
Доколкото знам, мед се е добавяла, за да се насити до някъде разтвора с мед и по този начин да се намали износването на медните човки на поялниците, преди години в болшинството си поялниците бяха с медни човки и се скапваха много бързо при интензивна работа. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2012 20:55 Заглавие: |
|
|
| мармот написа: | | Подобни примеси не се ли добавят за "якост" и хомогенност на спойката?..... |
Подобни примеси придават различни свойства на цялата сплав по отношение на нейното използване.
За това са и различни добавките и тяхното % съдържание.
Ето една табличка за някои видове добавки - за какво (къде) се използват и параметрите на композицията.
И още една не много по-различна.
П.П. Обръщам внимание, че текста е на руски (да се надяваме достъпен за повечето читатели).
И в тази връзка олово на руски е калай на български
Да не почнат пак спорове и "разсъждения". _________________ RemoteControls |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2012 21:59 Заглавие: |
|
|
Да,оказва се едно от предназначенията им е да способстват омокряне на сплавта при запояване,в зависимост от материала на контактната повърхност.
Ето и друга примерна статия,на английски,за сплав съдържаща конкретно мед.Абстрахираме се от рекламата на конкретният продукт,има интересни неща,както и разяснение за добавките.
Установих,че както винаги,може да се намери безобразно много информация по даден въпрос.Стига да му се чете на човек  _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 06, 2012 19:18 Заглавие: |
|
|
Аз напоследък гледам да ползвам предимно автоматичен монтаж на SMD в друга фирма и не ме вълнува толкова . Иначе предпочитам Cynel 60/40 , ползвали сме и други по стечение на обстоятелствата , но не се е случвал по-добър . |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 07, 2012 1:47 Заглавие: |
|
|
Относно калайдисването-не знам какво правят циганите, надявам се да не е както някои хора казват- олово, защото оловото е особено токсично и е недопустимо да се ползва за каквато и да е било посуда.
А безоловните припои-там не се ли слагаше нещо друго в сплавта, защото запояване с чист калай просто е много трудно, нито чистият калай притежава необходимите свойства...
| TIReX написа: | | Topnikiem e Cynel |
Това не го знаех, честно си казвам. То си пишело, ама кой да чете...
Значи поне съм случил на читав припой, имаше и някакъв германски, който го продаваха, но разфасовката беше голяма за нуждите ми... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 07, 2012 8:35 Заглавие: |
|
|
| jjjjjk написа: | | ...А безоловните припои-там не се ли слагаше нещо друго в сплавта, защото запояване... |
Добре де, два поста по-нагоре съм дал линкове.
В поста на мармот след моя има следващ.
Защо не ги отвориш и разгледаш какво пише точно по този въпрос, а се продължава с "рабоче-крестьянския" подход? _________________ RemoteControls |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 07, 2012 12:25 Заглавие: |
|
|
jjjjjk ,ако минаваш някой път през Провадия обади се да ти покажа една тава,"калайдисана" с олово! Имахме у дома пръчка калай,баща ми преди много години я взел за такива цели. Дошли мангалите и майка ми за по-евтино даля цялата пръчка,за да калайдисат една тава-за "без пари" Е,"калайдиса" я манго,свари майка ми някакво сладко и като почнахме след това да я мием-тя си посивя тавата. Разбрах какво става,всичко отиде на боклука, а тавата си е в мазата за спомен! Търсих го мангала,ама си беше обрал крушите гадът! А калайдисан съд си остава бял и блестящ докато покритието не се изтрие....Колкото до съотношението олово-калайкакво да кажа. Никога не е късно човек да се изложи! Може би точно руската думичка "олово" ме е подвеждала толкова години! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 07, 2012 15:08 Заглавие: |
|
|
За свои нужди в момента ползвам ASAHI оловен,ползвал съм и Cynel.На работа ползваме един безоловен PROJECT Sn97.3 Cu0.7RE,това пише на етикета.Иска си по-височка температура,но не е "тричав" и се работи добре с него.Преди това ползвахме някакъв немски с сребро в него и той беше добър,но доста скъп. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
|