|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 18, 2012 9:11 Заглавие: |
|
|
Тия даскали нямат акъл. От ден на ден все по-малоумни и безполезни проекти измислят. Тая батерия трябва да е поне едни 60кВА, че да може да работи реално това чудо  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 18, 2012 9:28 Заглавие: |
|
|
Аз пък знам.То това с точно такива параметри е направено заводско и е пуснато в производство още преди петнайсе години.За справка:Ford Ranger EV
Ето му и трифазния мотор 30kW с инвертора захранван с около 300 волта.
1PV5133
Ето самия мотор и инвертора отвътре.
 |
|
|
 |
quietly brilliant Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 18, 2012 18:12 Заглавие: |
|
|
Хаха .. Здр. момчета
p_stoyanoff Напълно съм съгласен с теб - електрониката не се учи от лекцииииите и с някакви "интересни" проекти. Има смисъл ,когато наистина научиш нещо, разбереш го и можеш да го приложиш.
А сега относто Дипломният ПРОЕКТ:
Източника на напрежение е батерията -Да
Относно управлението - избрах PIC16F72 (благодаря ти TIrex)
Това са транзисторите
http://dox.bg/files/dw?a=1fc48854d6
Драйвера за управление ..
http://dox.bg/files/dw?a=26dee4044c
Алгоритъма на управление - синусоидална широчинно-импулсна модилация на изходното напрежение.
Захващам се със симулирането на схемата!
A на къде сме тръгнали без електромотора .
http://dox.bg/files/dw?a=4e8b88dd26
MADE IN JAPAN |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Пет Май 18, 2012 19:48 Заглавие: |
|
|
Хубаво, ама както си дал конфигурацията, ако съм в изпитната комисия и те попитам какво ще стане ако се получи късо на изхода с тези драйвери ще мълчиш като
 _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 19, 2012 7:34 Заглавие: |
|
|
| pilgrim написа: | Хубаво, ама както си дал конфигурацията ...
|
Слаб въпрос! Ще гръмне, ако говорим за отпушване на 2-та VT едновременно. Иначе при истинско късо(в двигателя) няма отношение към драйверите.
Ако някой реши да те забие на изпита и има ясна представа от тези неща.... Нямаш шанс!
Така, че слагай яко снимки и графики. Да стане шарено.
Успех! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 19, 2012 11:17 Заглавие: |
|
|
| p_stoyanoff написа: |
Слаб въпрос! ... |
Дали тези драйвери имат защита от голям ток, който протича през мощните транзистори? _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 19, 2012 12:34 Заглавие: |
|
|
Нещо се бъркаш. Гледай сега, тези драйвери по принцип издържат до към 2А ток, т.е. 2А мах за отпушване на транзистора. Което не е точно така, но е сложно за обяснение. Големият ток при нормална работа не преминава през драйвера. НО когато някой от транзисторите изгори, нещата се променят и е въпрос на късмет. Не съм гледал този конкретния до колко издържа, но обикновено 2А.
Предпазването от такива нежелани ефекти се прави по друг начин, но отново е много дълга и широка...
Поздрави! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 19, 2012 16:05 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Нещо се бъркаш. Гледай сега, тези драйвери по принцип издържат до към 2А ток |
НЕ,глей сега- или ти се бъркаш или аз не се изразявам правилно.
Никой не оспорва издръжливостта на драйверите.Става дума когато токът през IGBT модула стане много голям.По принцип тези модули издържат на голям ток- чел съм, че за 8 микросекунди тока е 10 пъти по номинала, но лично не съм го проверил,от графиката се вижда,че напрежението колектор-емитер при ток около 1000 ампера е някъде към 7 волта- това важи за тези модули. И всеки културен драйвер за големи мощности има един вход DESAT,който следи това напрежение и автоматично изключва и бие аларма завреме от порядъка максимално за микросекунда.
по -долу съм дал примери с драйверите VLA517 на "митсубиши" и HCPL316 на AVAGO,която си е "хюлет пакард".
Отделно стои въпроса за галваничното разделяне на управлението и силовата част- тези драйвери са с вградени оптрони.
Тези неща ги пуснах преди два месеца и в двата варианта- драйвера на AVAGO директно спря схемата, докато този на митсубиши циклично следеше дали тока е намалял
Допълнително тока може да се следи с LEM-ове, токови трансформатори и др хитрини за ток съобразно мощността на схемата, но драйвера трябва да е готов да защити транзистора от тока на късо съединение. Затова му предложих на господин дипломанта на първа страница да ползва VLA517.
И докато не съм забравил-Пожелавам ти усмихнат и ползотворен ден, ПОЗДРАВИ!

_________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 19, 2012 17:12 Заглавие: |
|
|
Това е много добра идея!
Аз спрях да се занимавам с тези модули понеже при разработка са малко неудобни(скъпичко излиза докато се научиш да не гърмиш). Бях ползвал IR2110, но той няма такъв вход. Идеята е много добра и мога и аз да си направя такова нещо с операционен усилвател и подходящ делител.
Разбира се стои въпроса дали такава защита работи. В смисъл, че процесите протичат много бързо и ако тока нараства плавно добре, тогава ще изключи. НО при късо тока нараства в геометрична прогресия и това време от 1us(че и по-малко) може да се окаже много дълго. Да не говорим че да се запуши самия VT трябва време..
Все пак идеята много ми допада и ще пробвам! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 19, 2012 17:21 Заглавие: |
|
|
Вервай ми- работи.
Аз работя с 1200V модул на 600А-CM600HA-24H и при покачване на тока докъм 1200 ампера драйвера прекъсва сигнала към гейта.
Правил съм проби на драйвер с дискретни елементи- сам да си направя демек, ама все нещо се дънеше и затова си купих фабрични по 8$ парчето. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|