Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Подбрани двойки транзистори
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 9:40    Заглавие: Отговорете с цитат

За комплементарните двойки Ditronix е напълно прав. Ако някой не е чувал има и ПОДБРАНИ комплементарни двойки дето обикновено се подбират по hFE. За едно НЧУ е желателно да се подбират не мощните транзистори а предкрайните и другите двойки, които са дадени по схема като комплементарни.
А за подбора на некомлементарни двойки - такива са транзисторите на диференциалния вход и там е много желателно да са еднакви. Обаче за там си има лесни решения - два транзистора в един корпус. Например 2СА995 и подобни.
Това за подбирането на мощните транзистори си е глезотия. Моето стъпало съм го сглобявал през 1988-а по квазикомплементарна схема с 2SC2902. При тогавашните цени и нямане просто и да искаш не можеше да си позволиш подбиране. Още си бачка при това 2-3 години е лашкано по дискотеки. И си бачка добре - тогава като го живнах му свалих АЧХ-то и съм го гледал кога почва да ограничава горе и долу. Всичко си беше в границите на нормалното.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 10:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Ооооо,Тодоров,я влез в някой от аудиофорумите (ако все още са два Twisted Evil ) и да видиш колко "мачвания" ще прочетеш. Думичката има претенциите да замени българската дума ПОДБРАНИ. Вероятно иде от английския език Twisted Evil Аз нямам нищо против ако имам или някой има една кошница транзистори да си ги мачва колкото си иска. hidrazin съвсем точно е обяснил кое е добре,даже задължително да се "мачва". Но крайни транзистори,които,пак казвам,работят в режим на усилване по ток,а не по напрежение мисля че е достатъчно да бъдат от една серия или просто двойка като споменатите 2SA1943/2SC5200.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofiq

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 10:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Но крайни транзистори,които,пак казвам,работят в режим на усилване по ток,а не по напрежение мисля че е достатъчно да бъдат от една серия или просто двойка като споменатите 2SA1943/2SC5200.

Абе, я прочети малко за транзисторите или се обьрни кьм Гиганта . Той ще ти обясни подробно работите . Аз курсове не водя .

Модерирано от RC
Повече от желаетелно е да си промениш тона и начина на общуване в този форум, моля.
Върнете се в началото
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 10:56    Заглавие: Отговорете с цитат

От уважение кьм теб RC , ще се понапьна малко . Май, като прочета някоя глупост , се "паля" доста . Извинения !
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 11:29    Заглавие: Отговорете с цитат

ОК! Имам малко време днес и започвам да чета. През това време ти погледни в атача. Това там е правено от мен. Ако си чувал за тоя усилвател, имай пред вид че съм направил десетина комплекта и никой не е намерил и най-малък кусур. Еднослойните платки и тях ги правя аз. Дай да видим нещо твое,моля те.

Idea Arrow Arrow Arrow За над 2000 мнения не се ли научи къде е мястото на снимките Question

Върнете се в началото
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 12:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
...........

Дитроникс , за сьжаление ,не сьм чувал или виждал от твоите усилватели . Даи малко повече данни за тях /особено изкривявания/ , а не е зле и да се чуят от хора с висок критерий и слух . Това ,че никой не е "намерил кусур" не е никакьв критерий според мене . Иначе доста си се постарал и изглеждат добре .Отдавна ,не се занимавам сьс самоправки . Тази работа я правех преди 30-35 години като "млад дихател" , след това поддьржах техниката на кореком и ДО"музика" и нали си чат кво става-гледаш и ремонтираш това което никога не можеш да достигнеш .
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.bgaudioclub.org/showthread.php?5-Excela
Разгледай темата. Особено първите 5-6 страници,после няма кой знае какви съществени неща. Схемата не е моя,но е най-доброто от поне петнадесетината,което съм правил. За съжаление и аз не съм го слушал тоя усилвател кой знае колко,защото нито имам време,нито имам къде. Когато бях на 30 ми трябваше това нещо,вече ми е късно май. Но удоволствието от направата и оживяването си остават същите и като на младини Wink ЕXCELA според притежателите си и хора,които са я сравнявали с други машини надсвирва всичко транзисторно,което срещне по пътя си. Най-интересното при тоя усилвател е това,че въпреки сравнително сложната и прецизна схема ако се прави с читави елементи без да се допускат грешки потегля от раз и се нуждае само и единствено от настройки на офсета в изхода и началния ток.

Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
It used to be commonplace for output transistors to be sold in pairs
roughly matched for beta, allegedly to minimise distortion; this practice
seems to have been abandoned. Simulation shows that beta mismatch
produces an unbalanced gain droop that markedly increases low order
harmonics without much effect on the higher ones. Modern amplifiers
with adequate feedback factors will linearise this effectively. This appears
to be why the practice has ceased.

Цитата е взет от книгата на Douglas Self - Self on Audio . Преди 35 години - може да е било важно да са подбрани крайните , но сега в нови разработки няма необходимост !
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

И защо така? Защото е по-евтино.
Върнете се в началото
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Определено е доста по-евтино . От 15 еднакви транзистора станаха 2двоики ,а третата беше на "минава" . Няколко броя бяха с h21 = 1 ,2 и подобни ,а други стигаха до 90-100 /нещо много странно за такьв тип транзистори/ .Всички бяха от една партида и купени наведнаж с цел да си сглася няколко двоики и да чакат . Е ! отидоха в .......кофата . Така , че купуваите и слагаите от 1 партида без мерите ........А и както показва ELP сьвременните усилватели бачкат сьс всичко .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети