|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 0:37 Заглавие: |
|
|
http://s017.radikal.ru/i426/1208/2c/c168fac91b96.jpg
Това е моето предложение.Тел.централи дават 80-110 волта като "повикващо" напрежение \според-зависи\ и честота 25 херца.При тази честота съпротивлението на кондензатора 1uF е около 80 килоома.
При повикване се задейства оптрона -отпушва транзистора след него ,който подава отрицателен фронт към чакащ мултивибратор\определящ времето\ който пък отпушва транзистора управляващ елекромагнита на вратата.Съпротивленията си ги изчислявай сам.
А бе вие с какви програми ги чертаете тези схеми ,че с PROTEL 99 ми отни половин час да чертая  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 6:39 Заглавие: За централата |
|
|
bvgdzk, съпротивлението на кондензатор 1uF на честота 25Hz е около 6.3килоома, а не 80килоома.
Techmaniac, сигнала за звънене е променливотоков, но е насложен върху постоянното напрежение в линията за телефона. При малките офис централи правото напрежение е типично 48V, а сигнала за звънене е 40-80V, по стандарт трябва да е 25Hz, но съм виждал ефтини боклучави централи, дето е 50Hz. Каквото и да направиш, трябва да сложиш някакъв филтър за отсяване на променливотоковите шумове, които се получават при "почукване" на вилката на телефона. Оная, първата схема с релето, би работила идеално с подходящи стойности на елементите. Даже може да я опростиш, спокойно можеш да махнеш R2, R3, D1. Другата, с оптрона, ще накара релето да "бръжди" с 25Hz в този си вид (за да го оправиш трябва да добавяш елементи за филтрация), иска допълнително захранване, има много повече чаркове... и никакви предимства. Така че направи си първата схема, сложи 24V реле (те са по-високоомни) и подбери C1, R1 та призвънене напрежението на релето да стане 25-30V. Единствено проблем би могло да бъде времето за отваряне, при тая схема то е приблизително равно на времето за звънене, не знам дали на посетителите ще им стига времето да реагират за да си отворят. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 12:27 Заглавие: |
|
|
gigant ако махнеш десетичната запетая ще ти повярвам за съпротивлението ако не я премахнеш изчисли го отново а пък и повикващото напрежение не е насложено а си е самостоятелно като на всеки 5 или 10секунди захранващото от АТЦ +\- се изключва и на негово място се подава променливото за повикване с продължителност 1 секунда \справка -най високото уч. заведение в студентския град или схемите на АТЦ\
Според мен ако сложи тригерно реле ще е по добре.Така елекромагнита на бравата ще е задействан 5 секунди време достатъчно да се отвори вратата. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 14:13 Заглавие: За bvgdzk |
|
|
| bvgdzk, бонус - формулата е Xc=1/(2*pi*F*C), или 1/(6.28*25*1е-6)=6369ома. И променливото е насложено над правото, което не се изключва, иначе няма как да разбере централата, че си вдигнал. Схемите на АТЦ са ми до болка познати, завършил съм техникум Попов, специалност съобщителна техника, преди да завърша след това МЕИ. Докато работех в Института по микроелектроника съм участвал в проектирането на българските PCM4 и сликовете за цифровите централи - повярвай, много добре знам как работи централата, какво излиза на жицата и какво трябва да направи телефона, та го разбере тя! |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 15:55 Заглавие: |
|
|
gigant аз съм завършил пък ПИС-а и за да си вземам изпитите трябваше да знам схемите на всички АТЦ-та на изуст по тогавашно време. И когато постъпих в тогавашните далекосъобщения на работа бяхме предпочитани пред инженерите защото на теория знаеха но не можеха да прочетат и е една схема. Плюс 5 години работа в сферата на съобщенията като поддръжка на А29. КРС .кроспоинт.Ади а ми позволиш да знам как работят тел централи.Новите електронните са по друг начин изградени но те се правят така че да съвместими и със старите централи за да може да се използва и съществуващата мрежа и стандартните телефонни апарати.Все пак макар и по нови те да длъжни да отговарят на някои стандарти
А към автора на темата нека погледне схемата на обикновен тел апарат и си избере елементната база с която да направи това което иска.
По тази тема съм до тук а нека всеки си мисли каквото си иска.
gigant и как става изключването на променливото напрежение при отварянето на телефонния апарат.Колко време издържа вашата нашата нова централа централа монтиранана единственно във Ветрен Пазардшишко дърпаща 30 ампера ток като локмотив в режим на покой в сравнение със старите КРС-3 ампера.И защо сега подменят КРС със израелски вместо вашата централа дето сте я мислили.Защото толкова сте скопосали.Пък и знам и работата им и на тези в бившия НИИС
И стана работата дето казал Наполеон на Тато-Ако имах вашите съобщения пък никой нямаше да разбере че съм изгубил битката при Ватерлоо  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 20:27 Заглавие: |
|
|
Ще опитам първо схемата http://img543.imageshack.us/img543/6101/phonedoor.png
/ чертана е с EAGLE за Linux / като я опростя както gigant съветва , ако не работи ще мина на вариантите които предлагат bvgdzk и DJ69VN . Съпротивлението се изчислява по формулата която gigant e дал , същата формула я преподаваха доц. М.Бодурова и проф. С.Фархи , същата е преподавана и ПИС -а - Електротехника на М.Николов и Ж. Пападополув ~ 6369ома http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_impedance |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 21:35 Заглавие: |
|
|
| Techmaniac написа: | Някакъв линк към тази елементарна схема .
|
Малко късно отговарям, но се позатрупах със задачки...
По същество, такава е схемата на bvgdzk.
Аз лично бих препоръчал да се ползва от страната на телефонната линия схемата, която съм приложил. Изпитана е и позволява настройка. Освен това е и малко по-опростена.
Дясната страна може да остане непроменена. Означението 1mF да се чете като 1uF(микро). Не съм го кориграл в схемата, но е печатна грешка. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 22:42 Заглавие: За централите |
|
|
bvgdzk: | Цитат: | | как става изключването на променливото напрежение при отварянето на телефонния апарат |
Понеже казваш, че пет години си поддържал A29, ще ти припомня как става там. В централата има едно нещо, наречено абонатен комплект, част от който е и т.н. лично реле. Захранващото напрежение 60VDC за телефонната ти линия се подава не директно от акумулаторите към чифта, а през намотките на личното ти реле. На другия край на линията е телефонния ти апарат. При затворена слушалка апаратния комутатор е натиснат и неговите контакти са изключили телефонната гарнитура от линията, към линията е закачен през кондензатор само звънеца. При което постоянен ток по линията не тече и ЛР е изключило. Когато някой ти звънне, върху 60-те волта ДЦ на линията (минаващи през бобината на ЛР) АТЦ наслагва стотина волта 25Hz от генератора за повикване. По жицата, по жицата, в ТА, през кондензатора та към звънеца, и О, чудо! - телефона ти звъни. Ако си в къщи, не си много пиян или заспал, и успееш да го вдигнеш телефона, при махането на слушалката АК включва МТГ към линията и по нея протича постоянен ток, а оттам и през намотката на личното ти реле, което естествено сработва. Е, по сработването на това реле АТЦ разбира че си вдигнал, изкл. 25-те херца на повикването и вкл. твоя чифт към чифта на извикващия. И почвате да си лафите. Е, процеса е малко по-сложен - има сигнал свободно, броячи на разговори, генератор на първо повикване, не дай си боже дуплекс - всичко това трябва да се обслужва, бобината на релето се явява и дросел, та да не заглъхва разговора през акумулатора, и т.н., и т.н. докато стане чаршаф 3х3м, но това е принципа.
При съвременните централи чарковете в абонатния комплект (релета, контакти, бушони и други такива работи) са заменени с един чип и малко пасивни елемнти около него, но той си съществува и по същество върши абсолютно същата работа - отгатва дали си вдигнал или не по постоянния ток в линията. Ако е много малък - телефона е затворен, ако нарастне над някакъв праг (няколко милиампера) - вдигнал си го! Е, и други работи прави, вкл. 25-те херца за повикване....
Съобщенията са консервативна система и има приемственост назад, вземи един вехт телефон с шайба, включи го в линията и ще се обадиш! |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2012 2:30 Заглавие: |
|
|
gigant-е в абонатния комплект едното реле се казва В-реле точно неговите контакти прехвърлят линията към линейния избирач от където пък преминава повикващото напрежение взето от СПУ -машинката.Май отдавна си забравил схемите-прави добро впечатление че си можел да ги четеш.А си помисли и какво ще стане с А-релето в АК дали няма да почне да вибрира при повикване ако е така както казваш .И ади стига сме се правили на интересни тука във форума
На тази тема с тебе мога да приказвам само очи в очи и със СХЕМИ.Ако ти ги нямаш аз ги имам и на А29 и на КРС-ките. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2012 3:39 Заглавие: |
|
|
Използваш лявата част и слагаш едно 24V реле. Ако не стига времето, слагаш таймер управляван от релето. Ако се вместиш в 30-35mA може таймера и релето да ги захраниш от линията. Евентуално ако не сработва добре намали R1 на 3,3k и С2 на 4,7 микро.
Линейното напрежение не се изключва при позвъняване а напрежението в линията се колебае в границите приблизително от 24 до 120 волта с около 25Hz.
Имаше едни стари номератори при които беше предвидено ако генератора за повикване откаже да се позвънява с 50Hz аварийно от една намотка на мрежовия траф.
Освен това, ако централата е цифрова няма да стане така а си мисля че е такава. Човека каза, че нямал достъп за да сложи Door Phone Card.
И да, означението на кондензатора в схемата на emil74 е сбъркано. Ако е вярно, трябваше да е 1000 микрофарада.
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|