Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Захранващ блок с PIC микроконтролер
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2013 1:06    Заглавие: Re: Към Techmaniac Отговорете с цитат

gigant написа:
......

Всичките постове в темата ми са верни до волт ,волт и нещо ,опс за правописа не съм сигурен ,българският език не ми е роден . В много постове ми приписваш неща, които не съм писал ,само в мислите са ти и на базата на тях пишеш неверни ,прозиращи от заядливост, постове.Мога да изброя повече от 5 Smile.
Цитат:
Ако сложиш някой препинателен знак, горното изречение може и да стане разбираемо.

Цитат:
Дори при изправни елементи и верен монтаж.
В българския език във всяко изречение има поне едно сказуемо .
И като "Господари на ефира " ли се изживяваш !?
Ta ,малко се спри, чети внимателно ,преди да постваш коментар.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2013 1:58    Заглавие: За грешките и тъпотията Отговорете с цитат

Цитат:
Всичките постове в темата ми са верни до волт ,волт и нещо
Не са, отзад напред, че ми е по-лесно:
Ib~=30V/10000oма = 3mA - не е вярно, това е тока през резистора R2 и е сумата на Ib+Id2. Истинската стойност на базовия ток е Ie/(1+hfe), или при приетата от теб стойност за усилването около 0.1мА.

Ic=300mA, 1000oma*300mA = 30V - Ic не е толкова, пък и 1ком*300ма=300V, а не 30.

~1000ома*(24*1.4-3)волта/1056ома ~=27V - не вярна, щеше да е вярна, ако транзистора Q1 е наситен. Но той не е (защо не е - виж в учебника), оттам от почервененото трябва да се извади Uce и тогава да се дели. Макар че това е абсолютно безсмислено като начин на смятане

Самия начин по които изчисляваш показва, че не знаеш как работи тая "сложна" схема от два диода, два резистора и един транзистор.

Цитат:
българският език не ми е роден ...В българския език във всяко изречение има поне едно сказуемо
На мен пък ми е, затова не ме учи на български. Следващите няколко изречения са граматически правилни, използват се всеки ден, има ги едва ли не във всяка книга, и са без сказуемо, че и без подлог даже:
Добро утро. Лека нощ. Довиждане. Браво! Много добре! Майната ти!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2013 7:52    Заглавие: Re: За грешките и тъпотията Отговорете с цитат

Цитат:
Ib~=30V/10000oма = 3mA - не е вярно, това е тока през резистора R2 и е сумата на Ib+Id2. Истинската стойност на базовия ток е Ie/(1+hfe), или при приетата от теб стойност за усилването около 0.1мА.
- това фигурира единствено в твой пост

Цитат:
Ic=300mA, 1000oma*300mA = 30V - Ic не е толкова, пък и 1ком*300ма=300V, а не 30.
- това също

Цитат:
~1000ома*(24*1.4-3)волта/1056ома ~=27V - не вярна, щеше да е вярна, ако транзистора Q1 е наситен
. - блееш , ток ще протича и по веригата Ui-R4-потенциометър - земя , така че е вярна ,а също и по веригата Ui-R4-потенциометър база/и Q2X не че не ти ясно ,но блееш.Напротив ако транзистора Q1 e наситен и изходите на 491 са в ниско състояние тогава нямаше да бъде вярна.

Цитат:
Следващите няколко изречения са граматически правилни, използват се всеки ден, има ги едва ли не във всяка книга, и са без сказуемо, че и без подлог даже:
Добро утро. Лека нощ. Довиждане. Браво! Много добре! Майната ти!
това не прави правилно:
Цитат:
Няма да може. Дори при изправни елементи и верен монтаж.
Правилно е : Няма да може дори при изправни елементи и верен монтаж. .Правилно е да се пише невярна ,а не като тебе "....~=27V - не вярна....." Опресни си граматиката и след това - промяна на потенциал с делител на напрежение /потенциометър /.

Цитат:
..показва, че не знаеш как работи тая "сложна" схема от два диода, два резистора и един транзистор.
Ta ,този генератор на ток как влияе на потенциала на средния извод на потенциометъра /базата на Q2X/ по начина на свързване ,който съм предложил !!??? още веднъж
http://imageshack.us/photo/my-images/6/24178696.jpg - gigant ,спри се !

По темата :Схемата стабилизира по следния начин Uo=UbQ2X-Ube-Io*0,22 Ui>Uo+3V
Задаването на Ub Q2X става : Ic Q1 = (2Ud -Ube)/56 ~= 10мА -провери тази верига .
Цифрово се задава колко от този ток да отнемат 491 .
Потенциометъра ,който те съветвам да ползваш прави това задава Ub, при пробата изходите на 491 - откачи .
Върнете се в началото
bgeorgiev7
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 24, 2013 10:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямаше ме малко и темата станала интересна Very Happy
Значи в цифровата част проблем няма на изходите на процесора напрежението се променя от 0-5 В.
На изхода на захранващия блок съм сложи резистор 470 ОМ.
Пробвах с потенциометър 1К и на изхода напрежението се променя от 1,5 до 13,5 В
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 24, 2013 13:41    Заглавие: Отговорете с цитат

bgeorgiev7 написа:
....

Значи и аналоговата част работи .Това измерване при откачен изход на 491 ли направи .Махни потенциометъра и увеличи стойността на R4 от 56 на 100 ома и измери как се променя напрежението в базата на Q2X и тока през D4 .
Цитат:
не мога да намаля изходното напрежение под 10 В
- ако пак не се намаля по по добрия вариант е да дублиращ с транзистор изхода на 491 - трябва да може да се отнема цели Ic Q1 базов за Q2 / измери в какъв диапазон се изменя напреж. върху него пин 14 /
Върнете се в началото
bgeorgiev7
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 24, 2013 14:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Да мерих при откачен изход на 1491 .
Ще направя и другите проби и пак ще пиша.
Върнете се в началото
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Фев 24, 2013 17:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Захранването на 1491 в норма ли е - на 11 извод - -1,2V и +30V на 4, и двете спрямо маса. Напрежението на изхода измерено с мултицет различава ли се от показанията на цифровата част? Тримерът P3 има ли влияние върху изходното напрежение, когато устройството е настоено на минималното такова?
Върнете се в началото
bgeorgiev7
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 24, 2013 18:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Да захранването е -1,2 на 7 крак и +24 на 4 крак спрямо маса.
Изходното напрежение се различава с около 1,5 В на мултицета от собственото мерене.
С Р3 може да се регулира около 2 В и на практика показанието може да се направи да е като на мултицета, но не съм пробвал когато е на минимум дали се променя.
Утре ще пробвам
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Пон Фев 25, 2013 3:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Ново и сглобено захранване не излиза ли много по евтино и бързо, или искаш да човъркаш?
http://bgachipset.com/zahranvasht-blok-model-ya-xun-305d_p
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 25, 2013 16:04    Заглавие: За захранването Отговорете с цитат

Цитат:
Да захранването е -1,2 на 7 крак и +24 на 4 крак спрямо маса.
Дали не е тук същината на проблема?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети