|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 23, 2013 1:06 Заглавие: Re: Към Techmaniac |
|
|
Всичките постове в темата ми са верни до волт ,волт и нещо ,опс за правописа не съм сигурен ,българският език не ми е роден . В много постове ми приписваш неща, които не съм писал ,само в мислите са ти и на базата на тях пишеш неверни ,прозиращи от заядливост, постове.Мога да изброя повече от 5 .
| Цитат: | | Ако сложиш някой препинателен знак, горното изречение може и да стане разбираемо. |
| Цитат: | | Дори при изправни елементи и верен монтаж. | В българския език във всяко изречение има поне едно сказуемо .
И като "Господари на ефира " ли се изживяваш !?
Ta ,малко се спри, чети внимателно ,преди да постваш коментар. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 23, 2013 1:58 Заглавие: За грешките и тъпотията |
|
|
| Цитат: | | Всичките постове в темата ми са верни до волт ,волт и нещо | Не са, отзад напред, че ми е по-лесно:
Ib~=30V/10000oма = 3mA - не е вярно, това е тока през резистора R2 и е сумата на Ib+Id2. Истинската стойност на базовия ток е Ie/(1+hfe), или при приетата от теб стойност за усилването около 0.1мА.
Ic=300mA, 1000oma*300mA = 30V - Ic не е толкова, пък и 1ком*300ма=300V, а не 30.
~1000ома*(24*1.4-3)волта/1056ома ~=27V - не вярна, щеше да е вярна, ако транзистора Q1 е наситен. Но той не е (защо не е - виж в учебника), оттам от почервененото трябва да се извади Uce и тогава да се дели. Макар че това е абсолютно безсмислено като начин на смятане
Самия начин по които изчисляваш показва, че не знаеш как работи тая "сложна" схема от два диода, два резистора и един транзистор.
| Цитат: | | българският език не ми е роден ...В българския език във всяко изречение има поне едно сказуемо | На мен пък ми е, затова не ме учи на български. Следващите няколко изречения са граматически правилни, използват се всеки ден, има ги едва ли не във всяка книга, и са без сказуемо, че и без подлог даже:
Добро утро. Лека нощ. Довиждане. Браво! Много добре! Майната ти! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 23, 2013 7:52 Заглавие: Re: За грешките и тъпотията |
|
|
| Цитат: | | Ib~=30V/10000oма = 3mA - не е вярно, това е тока през резистора R2 и е сумата на Ib+Id2. Истинската стойност на базовия ток е Ie/(1+hfe), или при приетата от теб стойност за усилването около 0.1мА. | - това фигурира единствено в твой пост
| Цитат: | | Ic=300mA, 1000oma*300mA = 30V - Ic не е толкова, пък и 1ком*300ма=300V, а не 30. | - това също
| Цитат: | | ~1000ома*(24*1.4-3)волта/1056ома ~=27V - не вярна, щеше да е вярна, ако транзистора Q1 е наситен | . - блееш , ток ще протича и по веригата Ui-R4-потенциометър - земя , така че е вярна ,а също и по веригата Ui-R4-потенциометър база/и Q2X не че не ти ясно ,но блееш.Напротив ако транзистора Q1 e наситен и изходите на 491 са в ниско състояние тогава нямаше да бъде вярна.
| Цитат: | Следващите няколко изречения са граматически правилни, използват се всеки ден, има ги едва ли не във всяка книга, и са без сказуемо, че и без подлог даже:
Добро утро. Лека нощ. Довиждане. Браво! Много добре! Майната ти! | това не прави правилно:
| Цитат: | | Няма да може. Дори при изправни елементи и верен монтаж. | Правилно е : Няма да може дори при изправни елементи и верен монтаж. .Правилно е да се пише невярна ,а не като тебе "....~=27V - не вярна....." Опресни си граматиката и след това - промяна на потенциал с делител на напрежение /потенциометър /.
| Цитат: | | ..показва, че не знаеш как работи тая "сложна" схема от два диода, два резистора и един транзистор. | Ta ,този генератор на ток как влияе на потенциала на средния извод на потенциометъра /базата на Q2X/ по начина на свързване ,който съм предложил !!??? още веднъж
http://imageshack.us/photo/my-images/6/24178696.jpg - gigant ,спри се !
По темата :Схемата стабилизира по следния начин Uo=UbQ2X-Ube-Io*0,22 Ui>Uo+3V
Задаването на Ub Q2X става : Ic Q1 = (2Ud -Ube)/56 ~= 10мА -провери тази верига .
Цифрово се задава колко от този ток да отнемат 491 .
Потенциометъра ,който те съветвам да ползваш прави това задава Ub, при пробата изходите на 491 - откачи . |
|
|
 |
bgeorgiev7 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 24, 2013 10:54 Заглавие: |
|
|
Нямаше ме малко и темата станала интересна
Значи в цифровата част проблем няма на изходите на процесора напрежението се променя от 0-5 В.
На изхода на захранващия блок съм сложи резистор 470 ОМ.
Пробвах с потенциометър 1К и на изхода напрежението се променя от 1,5 до 13,5 В |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 24, 2013 13:41 Заглавие: |
|
|
Значи и аналоговата част работи .Това измерване при откачен изход на 491 ли направи .Махни потенциометъра и увеличи стойността на R4 от 56 на 100 ома и измери как се променя напрежението в базата на Q2X и тока през D4 . | Цитат: | | не мога да намаля изходното напрежение под 10 В | - ако пак не се намаля по по добрия вариант е да дублиращ с транзистор изхода на 491 - трябва да може да се отнема цели Ic Q1 базов за Q2 / измери в какъв диапазон се изменя напреж. върху него пин 14 / |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 24, 2013 14:44 Заглавие: |
|
|
Да мерих при откачен изход на 1491 .
Ще направя и другите проби и пак ще пиша. |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 24, 2013 17:12 Заглавие: |
|
|
| Захранването на 1491 в норма ли е - на 11 извод - -1,2V и +30V на 4, и двете спрямо маса. Напрежението на изхода измерено с мултицет различава ли се от показанията на цифровата част? Тримерът P3 има ли влияние върху изходното напрежение, когато устройството е настоено на минималното такова? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 24, 2013 18:55 Заглавие: |
|
|
Да захранването е -1,2 на 7 крак и +24 на 4 крак спрямо маса.
Изходното напрежение се различава с около 1,5 В на мултицета от собственото мерене.
С Р3 може да се регулира около 2 В и на практика показанието може да се направи да е като на мултицета, но не съм пробвал когато е на минимум дали се променя.
Утре ще пробвам |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 25, 2013 16:04 Заглавие: За захранването |
|
|
| Цитат: | | Да захранването е -1,2 на 7 крак и +24 на 4 крак спрямо маса. | Дали не е тук същината на проблема? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|