|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 14, 2014 22:14 Заглавие: |
|
|
| ти чуваш ли се какви ги редиш ? ако след 3 минути докато реагира системата ти консумацията се качила - кво става ? И токовите трансформатори на празен ход не работят. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 14, 2014 22:33 Заглавие: |
|
|
Помисли още малко... Примерно какво ще стане при наличие на реактивен товар (хладилник, фризер, климатик). Също при нелиненейни товари (всички импулсни захранвания, има ги в какво ли не).
Помисли и за ефективността на системата. Примерно ако жена ти глади 1 час с ютията колко време ще работи фотоволтаика - на всяко изключване на терморегулатора товара се сменя драстично? |
|
|
 |
kaff Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 15, 2014 23:59 Заглавие: |
|
|
..
Последната промяна е направена от kaff на Пон Мар 17, 2014 19:28; мнението е било променяно общо 5 пъти |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 16, 2014 1:07 Заглавие: |
|
|
Е аз поне LEM елементи за по-малко от 100А не съм виждал. Нали ставаше дума само за няколко киловата? Пък и ЕРП-то няма да е очаровано да ги види преди техния електромер и вероятно ще ги транжира.
Освен това не знам дали промениха нещо законите и наредбите защото преди нямаше право да присъединяваш генератори към мрежата без разрешение на ЕРП-то. Всички които присъединяват генератори (инвертори) законно, представят сертификати че те са безопасни. Още тук си в издънка.
Иначе много варианти ама кой ще е работещ? Примерно ако се сложи един 4-квадрантен електромер преди този на ЕРП-то, от него по RS-485 може да се вземе всичката необходима информация. Да ама не. Няма кой да ти го позволи.
Другият начин е да се заиграваш с токови трафове след електромера на ЕРП-то. По-точно един непосредствено след инвертора и един преди консуматорите и да сравняваш. Може да се наложи и да следиш напрежението. Това само като идея. Не познавам някой дето го е пробвал. Пък и как ще регулираш инвертора? Той гледа да отдаде максимума. Големите имат възможност да се регулират софтуерно от 0 до 100% ама някой трябва да им го зададе. Не виждам как ще стане автоматично. Аз примерно мога от телефона си или компа да управлявам няколко десетки инвертора (и така го правя) но пак си е ръчно задаване на максималната мощност.
За начало може да си поиграеш с такива датчици:
20A Range Current Sensor Module ACS712
По принцип съм много скептичен към идеята. Решението е едно - законно присъединяване и законен 4-квадрантен електромер. |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 16, 2014 11:00 Заглавие: |
|
|
Явно пак съм изостанал! Старите електромери въртяха в тази посока, в която 'течеше' енергията. Сега излиза според вас, че няма значение къде е консуматора и изтоточника, електромерчето си върти се в натрупване. Да оставя въпроса за това как са го направили и дали е напълно законно (веднага ми идва въпроса примерно имаш електромотор,който върти някакъв маховик, какво става ако му променяш оборотите и връщаш част от енергията).
Но проблема на kaff всъщност скоро ще си стане проблем и то реален за доста хора,щом нещата с електромерите стоят така. Аз си мисля, че би могло да се направи някакво измерване на 'посоката' на консумацията и когато не е в правилна посока да се компенсира с управляем товар в къщата. Усилия и пари е но, да си плащаш за произведения в повече ток си е истинско е...е!
А да узаконяваш един два киловата тук си е садо-мазо. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 16, 2014 23:31 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | а относно реактивната енергия ..на ниско напрежени е не играе ! Има ли някой който да плаща реактивна енергия(предполагам за натрупаният капацитет в кабелната мрежа имаш в предвид), | Няма да коментирам тия глупости.
Първия ти проблем е когато имаш някакъв реактивен консуматор с лош косинус фи, вече казах кои са често срещани в бита. Електромера ти мери активната, а твойте трансформатори мерят тока на пълната. Във всички случай когато инвертора произвежда мощност между активната и пълната ще продължаваш да плащаш. ТИ ще си тоя "някой който ЩЕ плаща реактивна енергия". Подобен е проблема с импулсните захранвания - там не косинус фи, а коефициента на формата ще добеде до подобна ситуация.
Втория ти проблем с трите минути и ютията ще настъпва винаги, когато произведената от инвертора и консумираната енергия са близки. Тогава на всяко кратковременно пропадане на консумацията ще минаваш за три минути на ЧЕЗ, а фотоволтаика и инвертора ще си клатят ушите. После за малко се включват и при следващото пропадане на консумацията - пак за три минути си на ЧЕЗ. Пример - консумираш 10кВт+ ютията на жена ти 1квт, а инвертора дава 10.5квт. Терморегулатора й цъка на половин минута - сам си смятай какво ще спечелиш и загубиш по твоя алгоритъм. Помисли и какво ще стане в горната ситуация СЛЕД като жена ти се наглади. Заради половин киловат свръхдобив ще почнеш да губиш по 10!
| Цитат: | | ..според мен за за гармотни хора е фасулска работа ! | точно щото сме грамотни знаем, че НЕ Е. Много е възможно след монтирането на подобна на предложената от теб "фасулска" електроника сметката за плащане към ЧЕЗ да не се промени съществено, или даже да се увеличи.
hidrazin ти е написал за едни други проблеми, които би имал с ЧЕЗ. Само да допълня, че повечето електромери имат свойството да помнят неприятните за енергото събития. И може да се сдобиеш с доста неприятна глоба.
И вземи си изредактирай постовете, че от граматически грешки трудно се чете! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|