| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 13:29 Заглавие: Re: изработка на трептящ кръг 1 GHz |
|
|
| Коаксиална линия накъсо в края с дължина 1/4 ламбда е равностойна на паралелен трептящ кръг. Линия с отворен край и същата дължина е равностойна на последователен трептящ кръг. Трябва да се има предвид коефициента на скъсяване, в английската литература - фактор на скоростта (velocity factor). Той отразява факта, че в коаксиалния кабел скоростта на вълната е по-малка от тази във вакуум - умножава се с този коефициент (<1) . Съответно толкова пъти е по-къса дължината на вълната. Коефициентът зависи от диелектричната проницаемост на изолацията на линията. Варира между 0.4 до 1 ( 1 - за въздушни линии). Трябва да е даден като параметър на кабела. За масовите кабели с твърда изолация е около 0.6. Иначе парче качествен кабел за кабелна телевизия трябва да свърши работа. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 16:02 Заглавие: |
|
|
Защо не искам да е синтезатор ли, за да избегна смущенията от управлението на синтезатора. А и трябва да се мисли управление на този синтезатор, защо да си усложнявам нещата, като може да е по-просто. 1-2Кхц разлика и като се знаят може да се приживеят. Ще се спра на варианта с коаксиален трептящ кръг и трябва да видя какво да изработя за настройка на кръга. Някое парче тел дето ще го мърдам докато дойде резонанса. Имам АЧХ метър до 1Гхц и се надявам да ми свърши работа.
Всъщност трябва ми опорен генератор на 1Гхц, който искам да ползвам като клок честота за ДДС до 1Гхц. Колкото по-малко цифрови смущения в опорния генератор толкова по-добре. И без това управлението на ДДС-а жужи достатъчно. Дори съм решил ДДС-а, умножителя и управлението да са на различни захранващи шини с отделни намотки от трансформатора. Бях се спрял на Si570 защото го дават прецизен синтезатор с голяма точност. Управлението което имам е разработено едновременно да може да управлява и двата чипа и този и ДДС-а. Точно това е идеята Si570 да се ползва като опорен генератор на ДДС чипа. Но за съжаление дистрибуторите ми отговориха минимално количество 50 броя. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 17:03 Заглавие: |
|
|
http://rfanat.ru/s3/urt-389.html
виж това и евентуално допълнително усилване. Все пак като имаш спектрален анализатор няма да е толкова сложно. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 17:16 Заглавие: |
|
|
| Какъв е този DDS, който позволява клок 1 GHz? Просто от интерес. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 19:39 Заглавие: |
|
|
Няма нищо тайно AD9912 e dds малко е скъп но си струва. Управлението е от един американски любител разработил е софтуера така, че пика управлява двата чипа едновременно и единия може да се ползва като клок на другия. Но понеже не мога да си намеря бройка Si570 до 1400Mhz на добра цена. Ще си го направя с умножител и кварцов осцилатор на 100Мгхц
Ето как го е направил един италиянец
http://www.sdradio.eu/doc/1_ghz_clock.pdf
Използвал е някакви 1GHz Helical filter но от къде се вземат. Сугърно няма да намера у нас такива. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
fem Нов потребител

|
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 02, 2014 5:24 Заглавие: |
|
|
Да имам такъв CMOS чип но работи само до 100Мгхц. Видя ли му спецификацията. Моя екземпляр даже не стига до 160 както пише.
-Part Number: 570CAC000141DG
-Model Number: Si570
-Output Format: CMOS
-VDD: 3.3 V
-Output Enable Polarity: OE active high
-Total Stability: +/- 61.5 ppm
-Frequency Range: 10 - 160 MHz *Note
-Startup Frequency (MHz): 56.3200000
-I2C Address: 55 hex (85 decimal)
-Operating Temperature Range (°C): -40 to +85
-Industry-standard 5x7 mm package _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 02, 2014 9:49 Заглавие: |
|
|
| Вземи един конвертор на С банд, настрой генератора му на 5Ghz(оригинално е на 5150) и го раздели на 5. Втори вариант - използвай един Ku бандов, пренастрой осцилатора му за долния банд на 9.6(оригинално са на 9.75Ghz) и с горния , който е на 10,6 през смесителя може да изкараш разликата от 1Ghz. Стабилизацията на честотата е параметрична с таблетки от окиси , берилиев май беше и е добра. |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Сря Юли 02, 2014 10:39 Заглавие: |
|
|
http://lea.hamradio.si/~s53mv/spectana/vco.html
Това е VCO преоразмери геометрията чрез ламда и се донастройва с варактора.
Разбира се проходните кондензатори не са същите, ами са керамични SMD.
Правил съм го-работи. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
|