| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 12, 2014 1:07 Заглавие: |
|
|
Почвам отпред назад...
| Цитат: | | Life to 50% failures 100 hr |
Ми ето ти Life to 50% failures 2000 hr за да спиш спокойно. Не забравяй да прочетеш PDF-a.
http://www.ecat.lighting.philips.com/l/lamps/special-lamps/optical-medical-equipment/halogen/halogen-non-reflector/924043117102_eu/
Аз поне знам че когато кажеш няколко часа се разбира далече под 100. Както и да е.
| Цитат: | | Тъпи са тия, дето им се връзват да плащат двойно и тройно. |
Не знам за какво двойно и тройно плащане става дума? Като гледам тези с нелегираното стъкло за специални цели са скъпи. Гони се CRI 100 и бирата е друга. Поясни за какви тоци и какъв черен бакър иде реч?
| Цитат: | | с пръснати (или стопени) - всеки път, когато някой идиот реши да ги сменя с голи ръце |
Странно. Аз попитах за пръснати лунички. Интересно как ще им барнеш балона? Наистина има и лунички за халогенни ампули, ама всичките дето съм срещал са със защитно стъкло (и естествено UV филтър ). Никога не бих си сложил такава. Смяната на ампулата е цяло приключение.
| Цитат: | | това не го знам каква болест е |
Ми той чичо Гошо знае много неща.
дискоиден лупус еритематодес
| Цитат: | | Но съм абсолютно сигурен, че след 8ч на халогенка в окото е влязла много по-малко вредна за очите UV светлина отколкото за половин час разходка на слънце без очила. |
Тук вече съм напълно съгласен. Това са и 80% от причините за поява на катаракта (очно перде). Точно за това и не искам и в къщи да имам допълнителни източници на UV, макар и с по-малко от 1%. Пък и мама не ми дава да си играя на слънце.
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 12, 2014 6:10 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Поясни за какви тоци и какъв черен бакър иде реч?
| - "легирано" стъкло е търговски трик. Означава евтино кварцово стъкло с много примеси. Затова е и евтино. Точно като черната мед. Ако производителите на черна мед я продаваха директно на крайния потребител със сигурност щеше да измислят някакви подобни глупости за специални добавки, легиране и т.н.
А втората ти ламбичката е с 2000часа живот защото работи на 2900 градуса, значи UV й е хептен умряло. Другите, за микроскопите, дето дават малко по-сериозен процент UV, работят на поне 3200.
Изобщо четете малко по-внимателно пдф-ите на производителите. Там поне не си позволяват да лъжат, само "пропускат" да отбележат някой факти. Това обаче също носи информация. Привеждането на търговски трикове и реклами като аргументи в технически спор ми е малко смешно. |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Сеп 12, 2014 9:34 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | ]"легирано" стъкло е търговски трик. Означава евтино кварцово стъкло с много примеси. |
И аз тъй си мисля. Те производителите на халогенни ламби взимат стъкло изключително от завода Шишеджам в Търговище. С каквито примеси има, такова взимат. Не го легират с Церий, Ниобий... Мдааа...
http://www.sqp.co.jp/e/seihin/catalog/pdf/e_5.pdf
А това колко е хептен умряло UV-то на ламба с нелегирано стъкло или без покритие... Те сигрно в Оксфорд и в института в Генуа ядат доматите с коловете.
http://mutage.oxfordjournals.org/content/14/4/433.full
За легирането с Церий - ей тук на 14-та страница:
https://www.fh-muenster.de/fb1/downloads/personal/juestel/juestel/4-IL-Glueh-_und_Halogenlampen_english_.pdf
Хората имат публикации и изследвания за вредата от UV-то излъчвано именно от незащитени халогенни ламби още от преди 20 години:
Канцерогенен ефект от незащитени халогенни лампи
За медицинските ламби без UV филтри е ясно. Свалянето до 3100К удължава живота до към 1000 часа. Ама такава ламба няма място в къщи за да ти изгори килима.
Ама не знам защо давам линкове, като толкова много е писано по въпроса? Това че някои си живее с разбиранията и знанията от преди 30 години и "най-якият" транзистор за него си остава 2N3055, си е отделен въпрос. Четене му е майката. И бащата.
За LED-овете. Все още гонят CRI над 90. И то само някои от тях. За сега само се доближават до добрите стари ламби, ама и това ще стане някой ден. Основният и най-масов принцип при производството на бели светодиоди за сега си остава син светодиод с луминофор отгоре.
Проблем е че и все още повечето LED ламби ги произвеждат да излъчват само на 120 градуса за разлика от старите, които излъчват на почти 360 градуса и осветяват и тавана на помещението. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 12, 2014 22:55 Заглавие: |
|
|
А ако може с 2 думи да ми кажете коя е най-подходящата лампа за запояване на платки с SMD, без да се налага да чета фермани и да ставам спец по осветление?
В момента съм сложил 10W студено бял светодиод на 25 см от масата за запояване, но имам чувството че има много отблясъци от платките. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Сеп 13, 2014 0:01 Заглавие: |
|
|
| Не става със настолни лампи, дава много контурни сянки. Аз тука си светя със 250 W живачна кампа от 2-3 метра разстояние и пак не може да се работи комфортно, не е дифузно осветление. Имах по-рано пет енергоспестяващи лампи в хола по 25 W даваха напловина на лумените на тая лампа и беше много по-добре, защото осветяваха равномерно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Сеп 13, 2014 6:43 Заглавие: |
|
|
| k810 написа: | | В момента съм сложил 10W студено бял светодиод ... |
Заеби тези диоди. Вземи си такава ламба:
TUNGSRAM KRYPTON
Трябва да имаш и отразена светлина. Насочи и към тавана една или няколко ламби. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 13, 2014 11:20 Заглавие: |
|
|
| Вече я издирвам тази лампа в местните магазини. Доколкото помня от фенерчетата , криптона даваше по-бяла светлина в сравнение с жълтата от обикновенни лампи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Сеп 13, 2014 12:55 Заглавие: |
|
|
Криптона е по-добър за запълване на лампите с нажежаема жичка. При него изпарението на спиралата е по-малко. Това позволява ламби напълнени с криптон да работят на по-висока температура. От там и по-бяла светлина и по-близка до слънчевия спектър. Ама е скъп.
Като евтина алтернатива - аргон.
По спомени навремето във фотоувеличителите слагаха именно такива криптонови ламби. Ма не знам Tungsram днешно време колко са читави. От 1990-та година са само подразделение на General Electric и само продават под марката Tungsram.
Нещо ми се върти из главата че им "приватизираха" завода - разбирай разбиха, разграбиха .... |
|
|
 |
|