Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Алтернативен начин за добиване на електроенергия
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Пон Авг 29, 2005 10:03    Заглавие: Отговорете с цитат

eler написа:
Цитат:
а знаеш ли кви обороти ще му трябват за да се самовъзбуди???

Преди няколко години видях един си беше направил мини-агрегат: генератор от Лада (или Москвич) свързан чрез ремък с двигател от Симсон (с отрязана скоростна кутия) и си тръгваше без никакъв акумулатор и две крушки от фар си светеха съвсем нормално. Питах го от къде се захранва възбудителната намотка, а той ми каза генератора сам си я захранва. Питам го а докато се развърти, той ми казва от остатъчното намагнитване на ротора.
Склонен съм да му вярвам, логично е. Аз лично не съм пробвал.

За това и аз не споря но симсончето нали знаеш колко оборота прави Wink
Съмнявам се рекичката да направи такива нали Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Авг 29, 2005 19:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
За това и аз не споря но симсончето нали знаеш колко оборота прави
Съмнявам се рекичката да направи такива нали

Да, прав си. Аз бях излязъл от контекста на дискусията. Писах, че работи без външно възбуждане при нормално въртене. Ама то при въртене от рекичката надали ще може да произвежда кой знае какво количество енергия, дори с външно възбуждане. Ако се натовари около номинала, рекичката надали ще може да преодолее спирачния момент на вала.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Авг 29, 2005 23:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Не си играйте с рекичката, ще я претоварите и ще изгори !
Решението е по-голяма перка и мултипликатор.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2005 18:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Възбуждането се свързва с работната намотка през реостат и готово.Какво ви направи човека,че се погаврихте така с въпроса?Вижте колко коректно е зададен Shocked Rolling Eyes .Аз бих го посъветвал да се опита да създаде денивелация например част от рекичката да се отбие по тръби или вада и да се намали естествения наклон до минимум и така за 30-40 метра ще се получи 2 метра денивелация.После най сигурния работещ метод е старото воденично колело или колело със закрепени съдове-пластмасови легенчета или купи,които обаче да се пълнят с поне по 15 литра вода.Редуктор от голямо колело от стара" перла 04 вариант" и малко колело от водна помпа на счупена лада,един ремък (сега има най различни видове) и генератора е вече какъвто има.Ако се ползва автомобилен алтернатор е хубаво да има акумулатори релерегулатор,които ще стабилизират напрежението при различните обороти,в зависимост от натоварването.Ако не може да се създаде денивелация,нещата се усложняват.Тогава трябват голямо количество херметични неръждаеми кутии,като от бира,които са нанизани на въжета по 10 да речем или колкото е широка рекичката и по краищата са им запоени малки напречни пластини.Няколкото въжета се опъват в конструкция от двата бряга на реката като тещащата вода върти кутииките ,като въртящите се въжета са закрепени за шайби,които заедно въртят ремъци,лично аз не бих се захванал но това е произвеждано фабрично в Русия през 60-тте години на миналия век Laughing Laughing
Върнете се в началото
Любопитко
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 07, 2005 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

има още един алтернативен начин Laughing Laughing Laughing два кабела с куки и се мятат на ел.стълбовете- за повече подробности- кв. Факултето Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети