| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Esper Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 02, 2014 10:14 Заглавие: |
|
|
Дам... Не изглежда добре
То ако бюджета не беше фактор щеше да е доста по-лесно.
Всъщност и темата нямаше да я има
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 02, 2014 11:10 Заглавие: |
|
|
| За мен сегашните Аксиомет са фирма ниско качество. Съшо имам лабораторно захранване от тях и преди да го включа му оправях студени спойки по платката. В крайна сметка пак си има големи пулсации като за линейно захранване. Преди години разглобявах техен мултимер от над 100 лв и беше прилично сглобен, ама преди години. Нищо чудно ако някога са били прилична сингапурска или малайзийска фирма. |
|
|
 |
Esper Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 02, 2014 11:30 Заглавие: |
|
|
| k810 написа: | ...
Съшо имам лабораторно захранване от тях и преди да го включа му оправях студени спойки по платката. В крайна сметка пак си има големи пулсации като за линейно захранване... |
Аз пулсациите не съм му гледал ( и моето е линейно ) обаче при товар пре-регулира изхода с около 10% отгоре.
Довечера ще погледна дали освен това и моето не "бръмчи", въпреки, че до сега щеше да ми е направило впечатление.
Само че аз няма да си играя а направо им го връщам.
Тъкмо ще видя дали гаранцията "работи"  |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 02, 2014 11:35 Заглавие: |
|
|
| При мен не бръмчи но като му закача осцилоскопа в режим без товар, виждам пикове на напрежение понякога до стотици миливолти. |
|
|
 |
Esper Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 02, 2014 13:24 Заглавие: |
|
|
Аз пък съм забелязал, че като включвам или изключвам Weller-а, който е в същият контакт има пикове на напрежението, отчетени на цифровите му измервателни системи.
До сега го отдавах на тях самите, тоест на смущение в измерването а не на реални пикове в изхода но довечера ще го закача и аз на осциолоскопа да видя какво е реално положението.
Не трябваше да изхвърлям аз ТЕС-а, да му се невиди  |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 03, 2014 0:06 Заглавие: |
|
|
При мен не е точно пулсации, а пикове от смущения. Корпуса не съм го заземил.
Понеже нямам земно, бях вързал нулата към извода за земно в контакта и след тази операция 2 пъти ми изгоря принтера след късо в контакта. От тогава изкуствено земно не ползвам и захранването си бъка от смущения и пикове )) |
|
|
 |
pansim Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 03, 2014 11:35 Заглавие: |
|
|
| Esper написа: |
Не трябваше да изхвърлям аз ТЕС-а, да му се невиди  |
Да, всеки рано или късно стига до правилния извод. |
|
|
 |
Esper Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 03, 2014 11:54 Заглавие: |
|
|
Е не, ТЕС-a при претоварване има отвратителният навик да дефектира с цялото изправен напрежение на изхода...
Не често но за годините се е случвало няколко пъти.
Беше ми писнало да го ремонтирам, освен че все едно играех руска рулетка ползвайки го.
За щастие при гърмежите не се случи да изгори нищо кой-знае колко важно, но е изнервящо.
Освен това очевидно ми трябваше по-голям ток и решението да го сменя беше съвсем на време.
Друг е въпросът, че май AXIOMET не беше най-сполучливият избор но както се разбира и тук бюджета не беше без значение.
Зарите си мисля, че е търпимо...
П.С: Вчера не успях да го премеря много сериозно но писах на тпетров (през тях го купих преди около месес) да поразпитам за гаранцията.
При всички положения не очаквам да се случи каквото и да било много бързо.
Ако изобщо нещо се случи, де... Те са малко с комуникацията.
 |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 03, 2014 12:34 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Е не, ТЕС-a при претоварване има отвратителният навик да дефектира с цялото изправен напрежение на изхода...
| Смяташ ли, че при новия ще е по-различно? Не знам какъв ти е бил ТЕС-а, но ако е имал работещо токоограничение как все пак успяваше да го претовариш? |
|
|
 |
Esper Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 03, 2014 13:13 Заглавие: |
|
|
То проблема не беше в токоограничението а следствие прегряване на транзисторите след по-продължителна работа с 1-2А ток при 12V.
ТЕС-а беше 3А.
Този сега също грее, естествено!
Но КАТЕГОРИЧНО не толкова много.
Не заради някакви космически технологии а защото превключват AC-то с релета на входа на греца в зависимост от настроеното изходно напрежение. Има няколко релета - чувам го да прецъква вътре 3 или 4 пъти в целият обхват.
Така не се налага да разсейва в топлина прекалено голям излишък от напрежение така, както го прави ТЕС-а!
И няма какво да си кривим душата - ТЕС си динозавър от миналото.
Моят коментар по-горе беше леко в шеговит отенък.
П.С: Нещо се отплеснахме от темата... Днес до края на деня се оказа, че ми е валидна офертата от ТМЕ за AX-8450 с -20% от текущата цена.
Направо се чува как мисля - просто дискаунта си казва думата... |
|
|
 |
|