| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 12:56 Заглавие: |
|
|
Мощност се мери на товарно съпротивление 4 ом примерно. Подаваш 1 kHz и гледаш на осицоскопа до каква амплитуда не криви. Това е синусна мощност и е за един канал. Ако натовариш двата канала, захранването кляка и тя намалява. Най добре е да натовариш двата канала по този начин и да подаваш пакети от по 10 или 20 ms. Ще се получи по-голяма амплитуда. Когато удари баса електролитните кондензатори в захранването ще успяват да го поемат. Този режим повече отговаря на реалния.
Иначе най-тежкия режим е правоъгълни импулси 50-50 с амплитуда 1/2 от захранването. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 14:08 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Как да се ограничи мощноста на един усилвател, да се ползва само половината например или 1/3. Това води до много по-малко греене на чипа например. |
Филипов - това прочете ли го ? И най добре виж таблицата ва атача дето съм дал, там се вижда ясно как се движи разсейваната мощност при различни нива на изходната и фиксирано захранване и товар. Та при пълна 25вата - разсейваната е 10 , а при 12.5 изходна - разсейваната и тя е към 12 вата. пада под 10 вата чак при 4 вата изходна, как ти се струва ? |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 14:38 Заглавие: |
|
|
| Като прочетох темата се сетих ,че единият ми мултицет има възможност за измерване на dbm,като вътрешният импеданс се задава предварително.Стойностите на импеданса са 4 , 8 , 16 , 32 ......до 1200 Ома.Не ми се е налагало да ползвам тази функция до сега, но мисля че с нея може да се определи мощтността на усилвател. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 15:38 Заглавие: |
|
|
| Да бе ама как ще разбереш кога започва да криви ? То може и със обикновен мултицет да се измери иначе. Това е за ВЧ. Може и за звукови честоти да става щом има 4 и 8 ом. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 17:10 Заглавие: |
|
|
Най-сигурно мошността на чипа може да се намали като намалиш захранващото напрежение в рамките на допустимото от даташиита.
Всякакви други начини - с резистивни делители, лимитери и т.н. крият риск от случайно преминаване на по-силен сигнал и БУМ - отиде говорителчето. |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 18:03 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Да бе ама как ще разбереш кога започва да криви ? ... |
Когато мултицета мери dbm показва и честотата при която става измерването.Дават го да мери от 40 Hz до 20 kHz.Става дума за Megger M8037. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 18:38 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Най-сигурно мошността на чипа може да се намали като намалиш захранващото напрежение в рамките на допустимото от даташиита.... | Точно така смятам да постъпя, но ми трябваше да разбера какво става на изхода и как да го сметна. НЧГенератор имам и осцилоскоп имам, вече получих отговор. Разбира се ще гледам с осцилоскоп напрежението на изхода. Като за експеримента смятам, да ползвам един готов кит НЧУ 30 Вата изходна мощност и да се опитам да я огранича на 3-4 Вата. Ще ми е полезно да науча още нещо в областа на измерванията. Напълно съм съгласен, че НЧУ по начало си греят на празен ход. Поради факта, че в клас А и АБ има голям ток на покой транзисторите са отпушени. И идеята е не изобщо да не грее, а по-малко да грее. Все пак мисля нормално е при такъв чип да има значителна разлика в греенето когато работи на 3 Вата и на 30 Вата. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 21:30 Заглавие: |
|
|
| Най малко ще грее, когато зе намали захранващото напрежение. Приемаме че токът на покой се запазва същият. Възможно е и да намалее. Така че, греенето на празен ход ще намалее. Ще имаш добро КПД и при няколко вата. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2015 12:50 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Все пак мисля нормално е при такъв чип да има значителна разлика в греенето когато работи на 3 Вата и на 30 Вата. |
Направи го както ти казват колегите, или си вземи чип клас D. Какво ти мислиш не е интересно, разликата при 1/10 от номиналната мощност е само 20% по-малко разсейвана мощност за този вид стъпала ! |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2015 14:39 Заглавие: |
|
|
http://sound.westhost.com/efficiency.htm
Виж таблица 1. ELP е прав.
P.S= - Не видях неговата таблица - тя е същата.
При 1/100 от изходната мощност, разсейваната мощност пада около 3 пъти. Разсейваната мощност пада много по-бавно от изходната мощност в товара (говорителите)
( говорим за АВ с малък поляризиращ ток - ефективността е близо до клас В). |
|
|
 |
|