Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Измерване на мнощноста на нискочестотен усилвател
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 12:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Мощност се мери на товарно съпротивление 4 ом примерно. Подаваш 1 kHz и гледаш на осицоскопа до каква амплитуда не криви. Това е синусна мощност и е за един канал. Ако натовариш двата канала, захранването кляка и тя намалява. Най добре е да натовариш двата канала по този начин и да подаваш пакети от по 10 или 20 ms. Ще се получи по-голяма амплитуда. Когато удари баса електролитните кондензатори в захранването ще успяват да го поемат. Този режим повече отговаря на реалния.
Иначе най-тежкия режим е правоъгълни импулси 50-50 с амплитуда 1/2 от захранването.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Как да се ограничи мощноста на един усилвател, да се ползва само половината например или 1/3. Това води до много по-малко греене на чипа например.

Филипов - това прочете ли го ? И най добре виж таблицата ва атача дето съм дал, там се вижда ясно как се движи разсейваната мощност при различни нива на изходната и фиксирано захранване и товар. Та при пълна 25вата - разсейваната е 10 , а при 12.5 изходна - разсейваната и тя е към 12 вата. пада под 10 вата чак при 4 вата изходна, как ти се струва ?
Върнете се в началото
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 14:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Като прочетох темата се сетих ,че единият ми мултицет има възможност за измерване на dbm,като вътрешният импеданс се задава предварително.Стойностите на импеданса са 4 , 8 , 16 , 32 ......до 1200 Ома.Не ми се е налагало да ползвам тази функция до сега, но мисля че с нея може да се определи мощтността на усилвател.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 15:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Да бе ама как ще разбереш кога започва да криви ? То може и със обикновен мултицет да се измери иначе. Това е за ВЧ. Може и за звукови честоти да става щом има 4 и 8 ом.
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 17:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-сигурно мошността на чипа може да се намали като намалиш захранващото напрежение в рамките на допустимото от даташиита.
Всякакви други начини - с резистивни делители, лимитери и т.н. крият риск от случайно преминаване на по-силен сигнал и БУМ - отиде говорителчето.
Върнете се в началото
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 18:03    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Да бе ама как ще разбереш кога започва да криви ? ...

Когато мултицета мери dbm показва и честотата при която става измерването.Дават го да мери от 40 Hz до 20 kHz.Става дума за Megger M8037.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 18:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Най-сигурно мошността на чипа може да се намали като намалиш захранващото напрежение в рамките на допустимото от даташиита....
Точно така смятам да постъпя, но ми трябваше да разбера какво става на изхода и как да го сметна. НЧГенератор имам и осцилоскоп имам, вече получих отговор. Разбира се ще гледам с осцилоскоп напрежението на изхода. Като за експеримента смятам, да ползвам един готов кит НЧУ 30 Вата изходна мощност и да се опитам да я огранича на 3-4 Вата. Ще ми е полезно да науча още нещо в областа на измерванията. Напълно съм съгласен, че НЧУ по начало си греят на празен ход. Поради факта, че в клас А и АБ има голям ток на покой транзисторите са отпушени. И идеята е не изобщо да не грее, а по-малко да грее. Все пак мисля нормално е при такъв чип да има значителна разлика в греенето когато работи на 3 Вата и на 30 Вата.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 21:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Най малко ще грее, когато зе намали захранващото напрежение. Приемаме че токът на покой се запазва същият. Възможно е и да намалее. Така че, греенето на празен ход ще намалее. Ще имаш добро КПД и при няколко вата.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 21, 2015 12:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Все пак мисля нормално е при такъв чип да има значителна разлика в греенето когато работи на 3 Вата и на 30 Вата.

Направи го както ти казват колегите, или си вземи чип клас D. Какво ти мислиш не е интересно, разликата при 1/10 от номиналната мощност е само 20% по-малко разсейвана мощност за този вид стъпала !
Върнете се в началото
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 21, 2015 14:39    Заглавие: Отговорете с цитат

http://sound.westhost.com/efficiency.htm
Виж таблица 1. ELP е прав.
P.S= - Не видях неговата таблица - тя е същата.
При 1/100 от изходната мощност, разсейваната мощност пада около 3 пъти. Разсейваната мощност пада много по-бавно от изходната мощност в товара (говорителите)
( говорим за АВ с малък поляризиращ ток - ефективността е близо до клас В).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети