|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 13:16 Заглавие: |
|
|
Е каква повече схемка да ти пуснем ето Сухов пусни го и го чуй,пусто време няма да го постегна и да го борим с твоя МОСФЕТ.А лампите са си чиста носталгия по старите времена,ти не чуваш детайли а чуваш породени от самия усилвател хармонии.А тук Софииските експерти направо да ти падне капата.Оня ден са продали на колега такъв изходен самоделен "експертен" трансфотрматор за 150 лева,като го видях лошо ми стана от Ш 0.5 мм ламарина с никакъв синкав отенък дължащ се на силиция.Сигурно ти харесва и "Динатронния шум" в паузите на песните?И посмали малко това 0.08 за лампов усилвател ......Ето много добра схема с IGBT транзистори.
http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=17815
Последната промяна е направена от Stoy40 на Чет Сеп 01, 2005 13:32; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 13:32 Заглавие: |
|
|
Е не знам как усилвятеля ще си измисли съвсем тихички човешки стъпки например, или изпускането на перото от китарист в края на парчето, или прелистване на нотни листа. И самото звучене е зналително по-естествено и по-живо.
Разбира се че има и нотка на носталгия. Но и аз бях на същото мнение като теб до момента, в който не го чух. За съжаление си останах само с около месец слушане. Въпросният усилвател беше на приятел, който от около 5 години вече не е в България. Взе си и усилвателя с него. Беше с руски лампи. По три на канал.
Една от схемите на Сухов съм я гледал пак някъде из форума, и то наскоро. Даже ако не се лъжа точно ти я пусна. Като и махнеш защитата не е нищо особено, нито кой-знае колко по-различно от класическите схеми на клас AB. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
machinow Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 13:39 Заглавие: |
|
|
Spraky, щом искаш инфо, потърси:
- С. Агеев
- Н. Сухов
- LYNX /Димитрий ??/ www.lynxaudio.narod.ru
- Douglas Self
Фирмени конструкции:
- Yamaha M2 /преди 1980/
- Разни там Mark Levinson-и и темподобни
За лампите няма да коментирам - всеки си има предпочитанията, а моите не са в тази област ..... Интересно обаче как всички Лампаджии прескачат темата "прз колко полупроводникови елемента е минал сигнала преди да бъде записан на носителя" и въпреки че имат архаични записи на Винил от 1970, 99% от колекцията им е на CD записани на "неизвестна апаратура"
Но да, чувал съм лампови усилватели, които звучат доста добре, но това все пак не означава най-добре..... А съм чувал още повече такива, които звучат Отвратително.
Не ме опонирай повече, аз съм учил, видял, чул, смятал и симулирал, а също и конструирал. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 13:43 Заглавие: |
|
|
Колкото до това 0.08: Пича с това се занимаваше и ги измери и двата.
При 10W изходна мощност. Има доста лампови схеми из нета, които изкарват и по-малко THD от 0.08. Поразрови се и виж.
Ламповия беше 20 ватов, а транзисторния 30.
А и THD под 0.1% се чува много трудно.
Но пак ти казвам, музиката се слуша, не се измерва.
Не можеш да съдиш дали един усилвател е добър само по THDто му. Всеки си има характерен звук. Не всички могат да го хванат. Не се смятам за човек с кой-знае какъв слух, но някои неща ми правят впечатление. Няма обяснение за тях. Ако някой успее да го обясни, съвсем спокойно може да кандидатства за нобелова награда. Този проблем стои от десетилетия.
Колкото до това да ги чуем. Като направя следващия ще ти се обадя, нямаш проблем. Последния го продадох.
И пичове, аз не съм лампаджия и никога няма да бъда. Това за мен е приключено, поне докато например двойка 300B струват 1000$, а изходен трансформатор $100-$500. Но самия факт все още се произвеждат в америка от същата фирма говори достатъчно.
Лампов не може да се симулира, просто защото няма достатъчно добри модели. Много неща така и са си останали недоизучени.
Но както и да е. Мисля че всички си изяснихме позициите. Ще взема да прасна една симулациика на този усилвател на Сухов, да видя как се държи в сравнвние с моя, пак на симулация. В реалния свят всичко ще е по-различно, но това ще разберем като ги чуем и двата при еднакви условия. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 14:43 Заглавие: |
|
|
Това горе да не е Alexander's current feedback Audio power amplifier от фирма PMI/Analog Devices ??? - Също едно много добро решение, от което има какво да се научи.
А, пропуснах и
Graham Maynard от авторите
А, и аз нямам Сухов, още повече в оригиналния му вид от 1989. Но от този автор има какво да се научи  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 14:58 Заглавие: |
|
|
| Явно не си си направил труда да прочетеш статията,повтаряш се.схемата си е доста особена.Линка е 5-6 поста по нагоре в тази тема.Обратната връзка обхваща и релето и кабелите до тонколоните,освен това е със не толкова проста честотна компенсация.Сигнала не минава през електролити,имаш операционен работещ само с едното си рамо в клас А на 50 ома товар,имаш усилвател по напрежение -транзистор в "обща база".След това всичко е усилвател по ток.Омръзна ми да обяснявам.Всеки вика дайте нещо качествено,изпитано,надеждно, лесно за оживяване-даваме-после "Еее ма това много сложно,много неясно или пък нищо особено"Това е единствената схема от която отиват три кабела до колоната и не е особена.Освен това е описано точно и ясно,как е изследван усилвателя-с какъв товар,с какъв генератор,с какъв анализатор и филтър,в коя статия го има???Осцилограми.Единия от мойте му измерихме 200 V/uS!! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 15:06 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Единия от мойте му измерихме 200 V/uS!! |
Посмали манго ,махни една нула ??!! Този твой усилвател сигурно лови радио София на средни вълни!  |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 15:22 Заглавие: |
|
|
Сложен е в този си вид. И както е начертан от руснаците лъже, както каза и самият ти. Ако му се махнат всички елементи свързани със защитата, става доста по-прост. Това че сигнала не минава през електролит може да се направи и на усилвателя, връзка към който и аз съм дал. Прави се серво с операционен усилвател, и се маха електролита в обратната връзка. Вместо това се слага мостче. Буутстрапа се сменя с токов източник. Серво бях правил преди време и наистина има разлика. Но не е достатъчно голяма според мен, за да си струва да се прави (не и на колоните, на които го слушам).
Иначе входа му е по-различен. Не виждам предимството в това на входа да има операционен. Може и да има, може и да няма. Аз просто не виждам разлика, освен минаване на сигнала през повече чаркове.
Може да се направи каскодно свързване в диференциалния и да се използват транзистори с бета 1000 (MPSA18). Във второто стъпало също може да се сложи каскод. и да се ползва пак транзистор с голяма бета. Това страшно много увеличава скоростта на диференциалния усилвател и клас A стъпалото. След това слагам драйвери, а след тях - MOSFETите.
Не казвам че усилвателя е лош или добър. Няма как да твърдя нещо, което не знам. За мен добър усилвател е този, който звучи добре и има минимално изкривявания. Всяко от тези две свойства взето по отделно не значи нищо.
Остават трите кабела до колоната... Ще погледна по-обстойно когато имам време. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 15:40 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Посмали манго ,махни една нула ??!! Този твой усилвател сигурно лови радио София на средни вълни! |
Може да се постигне. Това е current feedback, и това му е основното предимство - скоростта.
По-нагоре правех сравнение между биполярни и MOSFETи при ЕДНАКВИ ДРУГИ УСЛОВИЯ.
Казах и по-нагоре: не само скоростта на един усилвател е определяща за доброто му звучене. Не казвам че е лош или добър. Трябва да се чуе за да се каже. Но твърдя че честотна лента по-високо от 100Khz е абсолютно безсмислено за аудио усилвател. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 15:52 Заглавие: |
|
|
Мисля че по последните 2 поста на Спарки няма какво да коментирам - напълно съм съгласен /за каскодите и всичко останало/ - бих добавил, че входното диф стъпало BGJ трябва да дегенерирано, ако е jFET, то си има дегенерация
Sparky, така цитираните подобрения правят съвсем друга схема, не мислиш ли?????
Колкото до ELP - 100, 200 и дори 600 V/uS са постижими; на изхода и входа има филтри и това се мери без тях. С филтрите схемата е стабилна. Без филтрите може би би станала на радиоприемник наистина.
Статията на M. Alexander от PMI е рефернтна - има какво да се научи от нея.
Наздраве- |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|