|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 31, 2012 20:12 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | vladimirstanoev,
оказва се че сме говорели за изгорял транзистор, така ли стана
To само там ще е от полза да доказвате КПД-то на нещо изгоряло.... | tropрer, формулата за КПД-то не е за изгорял транзистор. Примерът с изгорелия транзистор е за тези, които мислено не могат да спрат времето, за да направят разлика между дупето и гащите И затова, че законите на Кирхов не са еретични послания  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 31, 2012 21:02 Заглавие: |
|
|
| vladimirstanoev написа: | ..... мислено не могат да спрат времето, за да направят разлика между дупето и гащите И затова, че законите на Кирхов не са еретични послания  |
Още веднъж:
Тока през индуктивност е непрекъсната функция на времето . /Казано по друг начин не можеш тока през индуктивност да го промениш със скок / Ако във момент от времето to e имал стойност =X amp то в момент to+ ще има същата стойност . Тока I1 e следствие от прилагането на Vo и в следствие на него се отдава енергия от източника на Е.Д.С,която се запасява в бобината - за пръв път прочетох в твой пост да се нарича " тока на загубите (I1 в червено) " това не е еретично а тъпо при условностите при който разглж. схемата нищо от него не се губи .
Глупаво е и означението на % от последната схема едни 100% се разклоняват на други 100% и на още едни 100% това вече е еретично
В последните ти постове се опитваш да се поправиш като твърдиш нещо което е като че водата е мокра " 100% от загубите в транзистора се дължат на I1" само че въпроса не е за загубите а в принципа на работа на преобразувателя с условностите че загубите ги пренебрегваме сега остава като Галилей да напишеш " и все пак I1 e ток на загубите "
Как звучи имаме 20А ток на загубите ,странно
| showMANiak написа: | | .....като не включвам активните съпротивления на елементите) |
За какви загуби става въпрос след като не се вкл. активните съпротивления на елементите. !!!?????
Последната промяна е направена от Techmaniac на Пон Апр 02, 2012 8:36; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 31, 2012 22:21 Заглавие: |
|
|
| Techmaniac написа: | | Тока I1 e следствие от прилагането на Vo | | Techmaniac написа: | | въпроса не е за загубите а в принципа на работа на преобразувателя | Въпроса беше точно за загубите. Принципа е ясен и на децата в детската градина и никъде не съм го оспорвал  |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 31, 2012 22:59 Заглавие: |
|
|
Е не издържах на изкушението и вчера сметнах и навързах набързо едно повищаващо от 5 на 15В,50кХз,0.1А със MC34063,обаче съм със смесени чувства след опитите .Схемата е с такива стойности на елементите и забелязах,че без товар ,от дросела се чува едно перидично около 2-3 пъти в секунда "тък",което след натоварване преминава в леко бръмчене с по-висока честота.Първоначално си помислих,че е от дросела,понеже го бях навил на една Ш-образна сърцевина на Кашке,която после пристягам,за да прилепнат плътно половинките,за да не я лепя,да мога да я използвам за експерименти и друг път.За това реших да навия дросела на тороидче,ама пак същата постановка .В първия случай индуктивността беше 125мкХ,във втория 260 (за по-малко пулсации).Без товар,при 260мКх, осцилограмите изглеждат така (пак сори за телефонските снимки,ама нямам фото:? ):
Колектор на транзистора без товар http://media.snimka.bg/s1/0261/026766100-big.jpg?r=0 , http://media.snimka.bg/s1/0261/026766226-big.jpg?r=0
Това измереното при обхват 2mS,какво се явява? .Някакъв хармоник,или ?
Прави ми впечатление,че осцилограмата прескача на екрана на осцилоскопа в така с чаткането ,което се чува от дросела т.е когато се чуе чукането,се появява,а през другото време я няма,все едно многократно подаваш и спираш захранване към схемата.Помислих си,че може да се задейства по някаква причина токовата защита и с риск да изчатка чипа я спрях (т.е вързах съответния пин към + захранване),ама файда йок.Мога да се сетя само за една причина,ама все още не съм особено грамотен по въпроса,та не знам дали е възможно-да се насища магнитопровода и чипа да се опитва да компенсира ситуацията за да не стане мяу и на това да се държи странното поведение?
Последователно на дросела вързах един резистор с малко съпротивление да гледам какво става с тока.Резултата е такъв
http://media.snimka.bg/s1/0261/026766423-big.jpg?r=0
,като пак осцилограмата се появява и чезне в такт с чукането.Не знам дали се вижда от снимката,но между фронтовете на 2 поредни импулса има известен период през който не протича ток,а и тока слиза до 0,това трябва ли да ме навежда на мисълта,че преобразувателя без товар работи в discontinuous mode т.е на БГ прекъснат режим?
С товар (150 ома т.е 100мА,за колкото съм го смятал) ,нещата вече някак си се нормализират и чукането изчезва,а осцилограмите не се губят по екрана.
Ето как изглежда напрежението върху резистора след дросела с товар
http://media.snimka.bg/s1/0261/026766564-big.jpg?r=0
Тока пак впада до 0 и има малка пауза-това пак ли значи DCM?
А ето как изглежда и напрежението на колектора пак с товар
http://media.snimka.bg/s1/0261/026766655-big.jpg?r=0
Ta след тоя преподробен доклад,накратко да синтезирам няколкото въпроса,които ме мъчат:
1.На както се дължи това почукване?
2.Наистина ли и на празен ход и с номинален товар преобразувателя работи във непрекъснат режим?
Пак се извинявам за доста дългия и подробен пост,ама пусти мерак и ме гложди отвътре да разбера,аджеба какво става....  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 31, 2012 23:44 Заглавие: |
|
|
| showMANiak написа: | ........
1.На както се дължи това почукване?
2.Наистина ли и на празен ход и с номинален товар преобразувателя работи във непрекъснат режим?
Пак се извинявам за доста дългия и подробен пост,ама пусти мерак и ме гложди отвътре да разбера,аджеба какво става....  |
По въпросите ти :
1. Това "почукване" се дължи на едно свойство на импулсните захранвания (както и на всички системи с ООВ ) (не)устойчивост . С това се занимава една много сериозна (и омразна) наука , "Теория на автоматичното управление (или регулиране) " ТАУ или ТАР . Колко скъсани има на нея , и по колко пъти .
Особенно на празен ход , свистенето на имулсните захранвания , ушевадното бръмчене , звуковта честота и разни "почуквания" като твоя случай са признаци на лоша устойчивост . Смятат се едни коригиращи звена в обратната връзка ( полюс , два полюса - две нули и разни подобни) . Гони се запас по устойчивост по усилване и фаза . Трябва при коригирана обратна връзка усилването в отворената система да пресече абцисата (т.е. усилване 1-ца или 0dB) , преди фазовото закъснение да е достигнало 180° .
(Това "°" е специално за Vlado , подарък за колекцията му )
Но тези неща , ако вземем да ги обсъждаме на този етап , ще стане много мътно ...
2. В какъв режим работи конверторчето много трудно може да се разбере от този вид на осцилограмите , но без товар определено работи в режим на "пресекулки" , системата е неустойчива , пуска "пакет" импулси и спира , после пак . Тя "пререгулира" , надхвърля стойността на регулираното напрежение и спира . След време отново се повтаря процеса . Това е труднорешим проблем на схеми изпълнени с 34063 и други подобни чипове , особенно при празен ход . В твоя случай обаче има нещо драстично неправилно подбрано затова се стига до крайности . При товар режимът е на непрекъснат ток , така ми се вижда на мен .
Като краен въпрос обаче не си повторил най-важния проблем , този с дросела и ферита , проблем подценяван и неразбиращ се от повечето колеги всъщност , как се подбира ферита . Аз бях споменал 2-3 страници назад , че трябва да избягваш феритите с голямо Al , те са неприложими за дросели , освен ако не ползваш междина ,но бях "оборен" , че от Al "смисъл няма" и само едно време се ползвал и се отказах да пиша . Реших , че ако някой наистина се занимава реално с тая работа - сам ще се убеди . Понеже ще кажеш - с какво Al да търся - ами грубо и условно - под 200 . Феритите от Комет (Kashke) са перфектни , ползвам само такива , но не и за дросели . Те са с висока магнитна проницаемост и тороидите им са с Al над 2000 , не стават за дросел . Ш-тата стават , но с въздушна междина , а не както ти си ги "притиснал хубаво за да не ги лепиш" , точно обратно - явно искат въздух .
Друг е въпросът дали Kashke произвеждат ферити с ниска магнитна проницаемост (малко Al) , да не ме прати някой да чета сайта им , да произвеждат , но тук при нас - няма !
Ако питаш мен , вземи си готов дросел (пак от Комет примерно) , 100uH за ток примерно 400mA и си прави проби с него , може да си вземеш набор различни стойности ! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Апр 01, 2012 8:01 Заглавие: |
|
|
Aми и аз щях да пиша, но milmar e написал преди мене. И на мен ми се струва че просто като нямаш товар на изхода бързо се стига до 15 V и обратната връзка направо "запушва" схемата. Когато я натовариш то бързо се изщощава изходния кондензатор и схемата пак се включва. Това ясно се чува по увеличената честота на цъкане. Това е някакъв прекъснат режим на работа, но не е т. нар. discontinuous mode. Прекъснат режим значи че бобината се изпразва докрай преди да почне да се помпи наново. Това зависи колко е напомпена доколкото разбирам тока който и се подава в момента на прекъсването му на квадрат. Ако да речем тя е с голяма индуктивност (вместо 100 uH си сложил няколко mH), то помпенето става бавно дори и да стига пак до същия ток. Тогава няма да имаш време да я изпразниш докрай и интегралата пуска следващия напомпващ импулс. Доколкото съм чел и тук и на други места този режим е сложен за смятане, нестабилен при работа и се избягва почти изцяло.
Относно тия Ш образни ферити, искам да кажа milmar е прав, тези ферити които са затворени са почти перфектна магнитна система. Тя служи за прехвърлене на енергия от една намотка към друга без да запасява някаква енергия. Когато имаме обратноходов преобразувател или степ ъп който е почти същия, то трябва да имаме запасяване на енергия в системата. Въвежда се въздушна междина в системата в която междина се запасява тази енергия. После тя се изпразва обратно към намотката през магнитопровода. Не случайно се казва магнитопровод, провежда не запасява енергия. Тези кръглите колелца от комп. захр. са със разпределена междина имат магнитен прах и немагнитни частици премесени с него и така става по добре.
Ако ти искаш да запасяваш повече енергия в системата то трябва по-голям ток на напомпване при същата индуктивност. Това обаче може да доведе до насищане на магнитопровода, затова се увеличава междината. Тя намалява тока на насищане, но и индуктивността затова трябва да добавиш още навивки. По принцип ако я помпиш много слабо може дори без междина но резултатите ще са много слаби  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 01, 2012 9:11 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | .....
Ако ти искаш да запасяваш повече енергия в системата то трябва по-голям ток на напомпване при същата индуктивност. Това обаче може да доведе до насищане на магнитопровода, затова се увеличава междината. Тя намалява тока на насищане, но и индуктивността затова трябва да добавиш още навивки. По принцип ако я помпиш много слабо може дори без междина но резултатите ще са много слаби  |
Ей това е ! Tова една нетеоретична , но напълно вярна гледната точка . Иначе истината е , че дроселите (както и всички индуктивни елементи в обратния преобразувател от всякакъв тип ) се правят да натрупват енергия в едната част на периода и да отдават през другата към изхода . (Това е най-съществената разлика спрямо правия тип преобразуватели , където преноса на енергия е "директен" , без нужда от натрупване на енергия . Там индукцията зависи от друго и няма никаква връзка с натоварването на преобразувателя и трафа , и прехвърлената енергия) . Тази енергия е много силно зависима от тока E=(L.I^2)/2 и по-малко от Al , но е очевидно къде Al участва ! За да се натрупа по-голямо количество енергия в една бобина при едни и същи условия ( еднакво сечение на ферита , еднаква индуктивност , еднаква честота , еднакава индукция , еднакви напрежения ..... ) , при положение че можем да меним само броя навивки и Al , последното например чрез вкарване на въздушна междина и промяна на µ като цяло (сумарно) на магнитопровода , включая въздуха , оставям на вас да прецените какъв ферит (междина) да изберете . Междината , не се очудвайте , но и тя може да се смята ....
Крайното µ (и Al) на магнитопровода се смята , като се вземе предвид , че средната дължина на магнитния път се е увеличила с размера на въздушната междина , а последователно в маг. верига е добавен участък (обикновено два или три ако е Ш) с магнитна проницаемост µ0 .
Още един подарък за колекцията - " µ " . |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Апр 01, 2012 9:35 Заглавие: |
|
|
Опа исках да кажа увеличаването на междината увеличава тока при който ще се насити дросела. Това е така защото ако е затворен магнитното поле няма откъде да излезе и "се набива яко" във самия ферит
А да питам и аз сега, има дросели които са парче от феритна пръчка. В такъв случай не става ли така че част от енергията се губи безвъзвратно в пространството, не трябва ли намотката да обикаля плътно междината ? То тези дросели са си отворени направо. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 01, 2012 16:47 Заглавие: За пуканията |
|
|
Това, което казва milmar за устойчивостта по принцип е вярно, но в случая с MC34063 дори професор по ТАР няма да помогне за изчезване на пуканията на празен ход. Чипа работи в един лайнян режим, в който могат се променят и ton, и toff, при което честотата на превключване може да се мени от части от херца на празен ход до десетки килохерци в зависимост от натоварването. На тоя чип алгоритъма е следния: Ако на изхода напрежението спадне под желаното, изходния транзистор се отпушва и натрупва порция енергия в бобината. Транзистора стои отпушен докато се достигне стойността Ipk (мери се посредством шунта между 6 и 7 краче), ИЛИ след изтичане на времето tonmax ( зависи от тайминг кондензатора на 3-то краче). След запушването на изходния транзистор за време toff_min (зависи от същия тайминг кондензатор на 3-то краче), тази порция запасена в бобината енергия (или част от нея) се прехвърля в изходния кондензатор. След изтичане на времето toff_min отново се проверява дали изходното напрежение е по-малко от желаното. Ако да - запуска се нов цикъл, ако не - toff се удължава докато Vout спадне под желаното.
От казаното се вижда, че при ниски натоварвания честотата на превключване задължително спада, като остане за товар само на делителя за обратна връзка може да стане дори части от херца, т.е. да работи реално в старт-стопен режим. Дали по време на тия периодични пускания ще има само по един или по няколко импулса зависи от стойностите и качеството на елементите в схемата, съотношението между Uin и Uout, но и от един куп други работи, включително и от топологията на платката. Това е вътрешно присъщо за работата на тоя чип и и най-прецизните диаграми на Боде не помагат за решаването на тоя проблем. Оставям на milmar да сметне корекциите на обратната връзка при честота на превключване на преобразувателя примерно 1Hz - аз не съм достаъчно умен и не мога.
Моя съвет е да ползвате тоя чип само на места, където консуматора е абсолютно непретенциозен към захранването, консумацията е сравнително постоянна и се гони ниска цена. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 01, 2012 20:36 Заглавие: |
|
|
Точно в него бях писал , че 34063 е ужасен , направо невъзможен за проектиране . Почти винаги ползвам кристалната топка когато подбирам стойност на индуктивността и резистора за ОВ по ток . Обикновено резултата не е перфектен . Това е чип регулатор с управление по ток , Гигант го е обяснил перфектно . Фактически усилвателя на грешката задава лимитиращия ток на ШИМ-а . Само в едно не е прав , ако съм рабрал правилно , чипа не променя честотата си , т.е. при всички случаи носещата честота е постоянна , освен случая когато започне да работи на "пресекулки" .
Няма нищо за чудене "защо ти е изтрито" Особено при положение че баш на тебе поне 10пъти ти е правена забележка с кой бутон се отговаря |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|