|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladi46 Опитен потребител

|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
guitman Опитен потребител

|
|
|
 |
калина Опитен потребител

Регистриран на: 14 Яну 2008 Мнения: 450 Местожителство: стара загора
|
Пуснато на: Сря Юли 22, 2009 9:03 Заглавие: |
|
|
| vladi46 написа: |
Между другото някой от вас чувал ли е дали в космоса можем да виждаме синьото небе, както го виждаме тук на земята, когато има Слънце? Аз зная отговора и утре ще ви го кажа, но искам да чуя първо вас. |
ЗАЩО НЕБЕТО ТУК Е СИНЬО?
причината да виждаме небето синьо се крие в разсейването на слънчевите лъчи преди всичко от молекулите на въздуха и от частиците, намиращи се във въздуха. Когато слънчевите лъчи падат върху молекулите или частиците, те се разсейват във всевъзможни направления. Но бялата светлина е съставена от 7 основни цвята: червен, оранжев, жълт, зелен, небесно син, син и виолетов. Оказва се, че различните цветни лъчи се разсейват в различна степен - най-много виолетовите, а най-малко червените. Приближавайки се към Земята, преките слънчеви лъчи претърпяват многократно разсейване от въздушните молекули и частици така, че те обедняват на виолетови и сини лъчи, а стават по-богати на червени, оранжеви и жълти. В същото време разсеяните във всички направления сини и виолетови лъчи след многобройни срещи с други молекули рано или късно достигат до земната повърхност от всички страни на небосвода. Тъй като преки лъчи идват в нашето око само откъм страната на Слънцето, то поради това в другите части небето ни изглежда синьо. Въпреки това пряката слънчева светлина не ни изглежда червена, защото все пак в нея са останали достатъчно лъчи от последните три цвята, така че, смесвайки се с другите, образуват бяла светлина. _________________ Човек се учи, докато живее.
Последната промяна е направена от калина на Сря Юли 22, 2009 13:35; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 22, 2009 12:22 Заглавие: |
|
|
Хубаво си го обяснила. Това се нарича "молекулно разсейване". По принцип има и други видове-напр. комбинационно, манделщам-брюленово и др. Но това са специализирани неща. Ето още малко информация по оптика за попълване на общата култура:
http://lightphenomena.hit.bg/razseivane.html _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Сря Юли 22, 2009 19:24 Заглавие: |
|
|
Щом си поставяме задачки- ето една простичка: защо Слънцето, при залез, изглежда по- голямо, отколкото на обяд?
Все ми се струва, че е ставало дума за това във форума, ама- айде...
Да го приемем като леек преговор!...  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 22, 2009 19:35 Заглавие: |
|
|
А бе като чета тука почвам да си мисля,че никога не съм летял със самолет,а всичко е било постановка на НАСА,осъществена с помощта на Холивуд!Не ,какво говоря,цялата история с живота на тази планета е една голяма инсценировка на една голяма агенция и режисирана от една голяма коностудия Как може толкова пък да не се усещате Още малко въображение,господа,напънете се още малко,pls!
Kaлинке,възможно е всичко това да е измислено от руснаците,а тъпите американци изобщо да не се усещат!Че нали Лодигин е измислил електрическата крушка,Попов-радиото и т.н.В учебника ми по физика за 8 клас имаше снимки само на руски изобретатели и всички те бяха първи-после ,след тях естествено,бяха Маркони,Фарадей и останалите чираци и калфи на руснаците!Първият реактивен самолет беше руски,първата ракета-руска,първият телевизор-руски..Всичко първо беше руско.Дори първият предател!А чували ли сте че Гагарин е първият космонавт,който СЕ Е ВЪРНАЛ на Земята след полет в Космоса?Че имало трима -четирима преди него,дето не са си дошли?Ама по 12 април никой не се сеща за това?А чували ли сте,че пак Гагарин е първият космонавт,убит от своите,защото много приказвал?И това ли не сте чували?Много е лесно да се творят теории на невероятностите и да се дрънка по вестници,списания и особено сега в нета.Ама на колко мъже са им стигали силите да си вържат гащите и да седнат върху една потенциална бомба,за да докажат,че има и силни хора на тая земя,а не само мишки?Хайде да не плюем смелите и тези,които са платили с живота си за да побутнат прогреса на човечеството макар и смъничко напред!А дървени философи и завистници винаги ще има-това ни е съдбата-да не можем да се оттървем от тях!
Моля да бъда извинен от всички засегнати,темата е много емоционална за мен по ред причини,четох два дни и накрая не се стърпях!Това е! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 22, 2009 20:56 Заглавие: |
|
|
Мдааа!- настана момента да "отсеем" русофилите от русофобите!... . Ditronix /с най- добри чувства към теб!/, ти прекрасно защитаваш "тезата си", че руснаците са ВИНАГИ ВТОРИ! НА ВСЯКЪДЕ! Добре, но това, какво общо има със същината на темата?! . Чрез всичките тези примери, все ми се струва, че се опитваш /най- вече на себе си!/ да докажеш, самонавивайки се, че наистина такова присъствие е имало... И то е имало, не заради друго, а най- вече заради това, че "стъпилите там горе" са американци, а не някакви си тъпи руснаци... Всеки от нас, изразява собствено мнение по тема, информацията, за която е подхвърлена по някакъв начин от богоизбрани люде!!! Подхвърлена на такива като нас... Клипове в нета, книги, филми... Майната им! Защото тук иде реч- не за резултата от някой си футболен мач, или за това- дали баба Пена от Тутракан е надоила 5 или 6 литра мляко от кравичката си /да и е жива и здрава/... Подобни "новини" лесно могат да бъдат потвърдени или опровергани...Тук става дума за далеч по- класифицирана информация, и която, като такава, няма как да бъде потвърдена или отхвърлена лесно! Поне не и от такива като нас. Аз, не се опитвам да опровергавам или отричам събитието. Просто си имам моите съмнения и те не вредят на никого! Но не ги и налагам!
Не съм искал да те засегна! Обърнах се персонално към теб в началото, защото за момента си най- интересния събеседник!  |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 22, 2009 22:11 Заглавие: |
|
|
Абе има си нещо гнило в тая работа . Само веднаж да кацнат американците там и повече да не повторят е малко загадка. Пък и преди 40 години да е имало такива апарати да кацнат на луната после да стартират от нея и да се съединят с кораба майка все неща които не се свързват някакси. Орбиталните станции които приемаха кораби доста по късно бяха направени.Та мен това най ме озадачава .  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 22, 2009 22:22 Заглавие: |
|
|
Слушай сега, бай Коцев!... Мене най- много ме боли, защо синджира си идва, пък козата я няма! . Дай един, два жокера, щото съм в пъъълно неведение! И още една лееека критика: що не го турГнеш тоя закон /на чичко Ом/- в класическия му вид, бре?! Кво се лигавиш с тая "разфасовка" : U=IR Ами, стегни се малко, холан!...  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 22, 2009 22:45 Заглавие: |
|
|
Темата приключи, поради причини по които приключват и други подобни теми - било за изгорелия влак, било за цигането - полицая - националния флаг и други подобни.
Не знам защо всичко винаги се обръща в селска седянка и разтягане на лакърдии. До тук поне аз не видях някакви сериозни доводи от пишещите за едното или другото, освен нещо което са чули или прочели някъде. Това до колко е осмислено преди да бъде преразказано е съвсем друг въпрос.
Ако някой счита, че трябва да продължи темата - моля да ми представи основателни доводи за сваляне на катинара на РМ. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|