Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

20 юли 1969
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 1:24    Заглавие: Отговорете с цитат

http://amateurastronomy.hit.bg/Moon.htm#mission
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 5:33    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.vbox7.com/play:799c3459
калина
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: стара загора

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 9:03    Заглавие: Отговорете с цитат

vladi46 написа:

Между другото някой от вас чувал ли е дали в космоса можем да виждаме синьото небе, както го виждаме тук на земята, когато има Слънце? Аз зная отговора и утре ще ви го кажа, но искам да чуя първо вас.

ЗАЩО НЕБЕТО ТУК Е СИНЬО?
причината да виждаме небето синьо се крие в разсейването на слънчевите лъчи преди всичко от молекулите на въздуха и от частиците, намиращи се във въздуха. Когато слънчевите лъчи падат върху молекулите или частиците, те се разсейват във всевъзможни направления. Но бялата светлина е съставена от 7 основни цвята: червен, оранжев, жълт, зелен, небесно син, син и виолетов. Оказва се, че различните цветни лъчи се разсейват в различна степен - най-много виолетовите, а най-малко червените. Приближавайки се към Земята, преките слънчеви лъчи претърпяват многократно разсейване от въздушните молекули и частици така, че те обедняват на виолетови и сини лъчи, а стават по-богати на червени, оранжеви и жълти. В същото време разсеяните във всички направления сини и виолетови лъчи след многобройни срещи с други молекули рано или късно достигат до земната повърхност от всички страни на небосвода. Тъй като преки лъчи идват в нашето око само откъм страната на Слънцето, то поради това в другите части небето ни изглежда синьо. Въпреки това пряката слънчева светлина не ни изглежда червена, защото все пак в нея са останали достатъчно лъчи от последните три цвята, така че, смесвайки се с другите, образуват бяла светлина.

Последната промяна е направена от калина на Сря Юли 22, 2009 13:35; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 12:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Хубаво си го обяснила. Това се нарича "молекулно разсейване". По принцип има и други видове-напр. комбинационно, манделщам-брюленово и др. Но това са специализирани неща. Ето още малко информация по оптика за попълване на общата култура:
http://lightphenomena.hit.bg/razseivane.html
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 19:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом си поставяме задачки- ето една простичка: защо Слънцето, при залез, изглежда по- голямо, отколкото на обяд?

Все ми се струва, че е ставало дума за това във форума, ама- айде...
Да го приемем като леек преговор!... Laughing
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 19:35    Заглавие: Отговорете с цитат

А бе като чета тука почвам да си мисля,че никога не съм летял със самолет,а всичко е било постановка на НАСА,осъществена с помощта на Холивуд!Не ,какво говоря,цялата история с живота на тази планета е една голяма инсценировка на една голяма агенция и режисирана от една голяма коностудия Idea Как може толкова пък да не се усещате Question Exclamation Question Още малко въображение,господа,напънете се още малко,pls!
Kaлинке,възможно е всичко това да е измислено от руснаците,а тъпите американци изобщо да не се усещат!Че нали Лодигин е измислил електрическата крушка,Попов-радиото и т.н.В учебника ми по физика за 8 клас имаше снимки само на руски изобретатели и всички те бяха първи-после ,след тях естествено,бяха Маркони,Фарадей и останалите чираци и калфи на руснаците!Първият реактивен самолет беше руски,първата ракета-руска,първият телевизор-руски..Всичко първо беше руско.Дори първият предател!А чували ли сте че Гагарин е първият космонавт,който СЕ Е ВЪРНАЛ на Земята след полет в Космоса?Че имало трима -четирима преди него,дето не са си дошли?Ама по 12 април никой не се сеща за това?А чували ли сте,че пак Гагарин е първият космонавт,убит от своите,защото много приказвал?И това ли не сте чували?Много е лесно да се творят теории на невероятностите и да се дрънка по вестници,списания и особено сега в нета.Ама на колко мъже са им стигали силите да си вържат гащите и да седнат върху една потенциална бомба,за да докажат,че има и силни хора на тая земя,а не само мишки?Хайде да не плюем смелите и тези,които са платили с живота си за да побутнат прогреса на човечеството макар и смъничко напред!А дървени философи и завистници винаги ще има-това ни е съдбата-да не можем да се оттървем от тях!
Моля да бъда извинен от всички засегнати,темата е много емоционална за мен по ред причини,четох два дни и накрая не се стърпях!Това е!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 20:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Мдааа!- настана момента да "отсеем" русофилите от русофобите!... Wink. Ditronix /с най- добри чувства към теб!/, ти прекрасно защитаваш "тезата си", че руснаците са ВИНАГИ ВТОРИ! НА ВСЯКЪДЕ! Добре, но това, какво общо има със същината на темата?! Confused. Чрез всичките тези примери, все ми се струва, че се опитваш /най- вече на себе си!/ да докажеш, самонавивайки се, че наистина такова присъствие е имало... И то е имало, не заради друго, а най- вече заради това, че "стъпилите там горе" са американци, а не някакви си тъпи руснаци... Всеки от нас, изразява собствено мнение по тема, информацията, за която е подхвърлена по някакъв начин от богоизбрани люде!!! Подхвърлена на такива като нас... Клипове в нета, книги, филми... Майната им! Защото тук иде реч- не за резултата от някой си футболен мач, или за това- дали баба Пена от Тутракан е надоила 5 или 6 литра мляко от кравичката си /да и е жива и здрава/... Подобни "новини" лесно могат да бъдат потвърдени или опровергани...Тук става дума за далеч по- класифицирана информация, и която, като такава, няма как да бъде потвърдена или отхвърлена лесно! Поне не и от такива като нас. Аз, не се опитвам да опровергавам или отричам събитието. Просто си имам моите съмнения и те не вредят на никого! Но не ги и налагам!

Не съм искал да те засегна! Обърнах се персонално към теб в началото, защото за момента си най- интересния събеседник! Wink
Върнете се в началото
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе има си нещо гнило в тая работа . Само веднаж да кацнат американците там и повече да не повторят е малко загадка. Пък и преди 40 години да е имало такива апарати да кацнат на луната после да стартират от нея и да се съединят с кораба майка все неща които не се свързват някакси. Орбиталните станции които приемаха кораби доста по късно бяха направени.Та мен това най ме озадачава . Rolling Eyes
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 22:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Слушай сега, бай Коцев!... Мене най- много ме боли, защо синджира си идва, пък козата я няма! Rolling Eyes . Дай един, два жокера, щото съм в пъъълно неведение! Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes И още една лееека критика: що не го турГнеш тоя закон /на чичко Ом/- в класическия му вид, бре?! Кво се лигавиш с тая "разфасовка" : U=IR Ами, стегни се малко, холан!... Wink Wink Wink
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 22, 2009 22:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата приключи, поради причини по които приключват и други подобни теми - било за изгорелия влак, било за цигането - полицая - националния флаг и други подобни.

Не знам защо всичко винаги се обръща в селска седянка и разтягане на лакърдии. До тук поне аз не видях някакви сериозни доводи от пишещите за едното или другото, освен нещо което са чули или прочели някъде. Това до колко е осмислено преди да бъде преразказано е съвсем друг въпрос.

Ако някой счита, че трябва да продължи темата - моля да ми представи основателни доводи за сваляне на катинара на РМ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети