|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 14:26 Заглавие: |
|
|
Сриск да се изкажа не на място - от хобикитовете май бях виждал оборотомер, който следи 12В линията за импулси от релето на алтернатора и според тях честотата на тези импулси е всъщност честотата (или оборотите) на двигателя. Незнам обаче доколко е надеждно, че да се сложи на газова. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 15:05 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Отново се връщам на темата защото така и не се добрах до работеща схема!Благодаря на Desert Leo за това , което ми прати , но неговата функция е просто да следи дали двигателя работи или не така че ако някой има работеща схема която да следи оборотите на двигателя и да може при предварително зададени такива да управлява превключването от бензин на газ , бих се радвал да я сподели с мен! |
Превключването на газ над определени обороти не е проблем. Сигнал винаги може да се вземе от запалването, а нататък вече е въпрос на схемно решение. Това, обаче е доста грубо управление, защото двигателя може и сигурно ще е студен. По-добре е да се превключва над определена температура на охлаждащата течност. Това също е лесно да се направи. Конкретната стойност на температурата зависи от конкретния двигател, но при всички положения трябва да е такава, че двигателя да работи устойчиво на газ при празен ход. Това може и да се измери. |
|
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 22:16 Заглавие: |
|
|
Колеги,ако някой знае нека сподели откъде мога да намеря схемата на окабеляването на "Ламбда контрол систем М-48522" на Ланди-Ренцо.
Съществуват два вида по-модерни системи за електронно регулиране на подаваното количество газ."Ламбда-газ" е отделен блок който следи ламбда-сондата на колата)като при положение "газ" ламбда-сондата е отсъединена(прекъсната) от оригиналния електронен блок) и оборотите.Ситемата "Омегаз" използва сигнал от бензиновите дюзи прекоригира сместа и управлява подаването на газ.
По-предишните въпроси: 1. Колата работи на бензин при ниски обороти защото замърсяванията от безоловния бензин са по-малки а не защото не може да работи на газ.Аз имам познат който на една "Вектра" не е сипвал бензин четвърта година -вози се всеки ден и пали на газ дори и при -15 градуса,но сипва върху изпарителя едно шише топла вода зимата.
2.Гърмене в смукателните тръби се получава само когато сместа е "бедна" |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 23:23 Заглавие: |
|
|
За схемата на окабеляването търси или в сайта на фирмата или сервизите/майсторите, които се занимават с това. Аз имам някаква система LCS A1 V05, която е за LPG или метан. Данните съм ги постнал по-горе.
Не мисля, че бензина при ниски обороти е поради замърсяванията. По-скоро е заради паленето и ускоряването.
Паленето: Нали не си представящ европеец да налива топла вода върху изпарителя и да духа замръзнали пръсти. Вярно, че не навсякъде в Италия е така, но все пак!
Ускоряването: Когато изпреварваш, но не Москвич (и не моя, щото ще ти е трудно ), а кола като твоята и насреща има друга подобна кола, какво ти трябва - максимално ускорение, което при равни други условия иска бензин, не газ.
Не, че газта няма необходимите параметри, но просто двигателите и по-скоро хранителната им система е проектирана за бензин. Ако се проектира система основно за газ, то тя би била не по-лоша от бензиновата. Обаче на мен са ми известни италиански, холандски, български и руски газови системи - не гемански или британски, да не говорим за САЩ. В Африка имам пробег от над 10000 км., но и там не видях кола на газ, въпреки, че LPG използват широко за битови цели. Газстанции обаче няма! Същото е в Азия и Южна Америка, поне по моите наблюдения. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 23:51 Заглавие: |
|
|
По въпроса за превключването-най-добре е да се следят оборотите и температурата.Достатъчно е температурата на двигателя да достигне 30-35 градуса и изпарителя да си влезе в ролята,т.е. да изпарява пропан-бутана.Tози процес не зависи от конкретния тип двигател.Следенето на двата процеса може да се извършва от елементарна логика,която при съвпадение да превключва горивната система от бензин на газ-т.е. при повече от 2500 об. и темпереатура над 30 град. системата минава на газ.При гасене на двигателя се връща на бензин и след ново палене проследява пак оборотите и температурата.Наистина тези превключватели,които се поставят в сервизите следят само оборотите на двигателя.Не зная защо,може би наистина само ние можем да изрежем студен автомобил до 3-4 хиляди оборота,а европейците да не смеят да го правят това :lol:От доста време се каня да направя нещо подобно на моето РЕНО,но все време няма Не че не пали на газ-пали и в студовете,но когато мотора е студен,пропан-бутанът,който му подаваме е все още втечнен и това води до повишен разход и работа с богата горивна смес.Затова е добре да се пали на бензин поне през зимата.А ако автомобилът пали лесно на газ по студовете,това съвсем не е добре и е повод да се посети сервиза,а не е повод за гордост Ако някой има конкретна схема предлагам да я публикува.Пък който иска,да поработи и ако успее да изкара нещо по-добро,да го сподели.С общи усилия можем,вярвам,да направим нещо,което наистина да върши добра работа. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2005 21:51 Заглавие: |
|
|
В Италия от 2001 г. е забранено да се кара кола с газова уредба без монтирана система "Ламбда газ".
Към Desert Leo-Американците също имат газови системи които монтират на колите си.Имаше описани няколко такива описани в една книжка издадена около 85-88 г.В тази книжка за газови уредби има описание и за газо-дизелови системи.Американците не ги мисля-там бензина е 3 пъти по евтин отколкото при нас.По въпроса за бензина на ниски обороти съм сигурен че е заради замърсяването.При ниски обороти (до 3000) на газ всеки двигател работи по-добре отколкото на бензин.А по въпроса за изпреварването-то винаги става на повече от 3000 оборота и ако имаш газова уредба значи става на газ.Имам скромен опит с газовите системи-около 8 години и съм си правил доста експерименти.Карам кола от 1988 г. , а от 1992 г. карам все 6 цил. БМВ.Колата я паля на бензин докато излезе от гаража и то само за да не запичат дюзите.При изпреварване никога не превключвам на бензин защото колата си има достатъчен резерв от мощност. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2005 22:01 Заглавие: |
|
|
Нямам претенции за фактите. Просто споделих своя скромен опит и познания.
Ама пъки ти - 6-так. Ами аз кво да правя с 4 цилиндъра, а? и аз карам "кола" от 88-ма, но тогава бяха само 2 цилиндъра. Толкова ми стигаше!  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2005 22:26 Заглавие: |
|
|
| Аз също съм започнал на "Москвич-2140"доста го бях преработил.През 91 и 92 г. съм ходил 3 пъти с него до Австрия.Оттам си купих първия 6-так БМВ 323 с 143 к.с.В момента карам БМВ 320 с 129 к.с.И двете БМВ са били газифицирани лично от мен. |
|
|
 |
ФОРМАТЦЕВТ Опитен потребител

Регистриран на: 23 Юни 2004 Мнения: 166 Местожителство: Лясковец BG
|
Пуснато на: Пон Окт 03, 2005 16:40 Заглавие: за какво ти триабва емулатор ? |
|
|
Трябва ти емулатор на инжектор или симулатор на ламбда сонда ?! Имам и двете със схеми и платка на симулатора. _________________ Пречките са онези малки неща около пътя ни които виждаме ако отклоним поглед от целта
http://diagnostika.hit.bg |
|
|
 |
marinov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 04, 2005 12:25 Заглавие: |
|
|
| Пусни ги на мейла ако не ти е пробем! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|