|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 27, 2005 12:10 Заглавие: |
|
|
Сребърно-цинковите батерии се използват в самолет МИГ-21, това поне го знам от личен опит! Сигурно се използват и в спътниците, не го знам но е близко да се досети човек , нали  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sigkill Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 27, 2005 12:39 Заглавие: |
|
|
ами щом и НАСА ги ползват
това по-горе бях аз ))
препоръки за хората с gsm-i камкордери и др. захранвани от ли-йон или ли-полимер батерии:
1 - първоначално зареждане - докато индикацията покаже че батерията е пълна , не е проблем да поседи и още 30-мин до час ;
2 - Никога да не се чака да падне до край заряда на батерията ;
3 - батерията да бъде заредена и свалена от апарата ако той няма да бъде ползван дълго време ;
4 - да се избягват неоригинални зарядни ;
5 - да не се зарежда при вибрация (при каране на автомобил например , много апарати дори си изключват режима Вибрация когато са на зарядно);
6 - пазене от вода , късо , удари , топлина и т.н. |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Сря Апр 27, 2005 21:37 Заглавие: |
|
|
| sigkill написа: |
|
При Li-Ion батериите трябва да се разреждат докрай на 2-3 месеца, за да се направи калибрация на датчиците, а по-старите батерии като ги зареждаш преди да са изтощени напълно им скъсяваш живота многократно. Знам от личен опит. _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 27, 2005 22:01 Заглавие: |
|
|
Milen_haskovo, прав си , но имам чувството, че малко с sigkill се говори на различен език.
За да не продължават безсмислени спорове ви предлагам да се уточнят понятията:
-разреждане докрай (пълен разряд - не до "убиване" на елементите) за различните типове
-"мемори" ефект (където присъства /изключваме елементите Li-.../)
.....
В противен случай темата ще придобие развой който няма да е от полза никому, а нали това не е целта.. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2005 0:01 Заглавие: |
|
|
датчици ? - има само един термистор които следи температурата на батерията .
пълно разреждане - естествено не говоря за 0V а за напрежението при което апарата отказва да включва - нормално е за 2-3 месеца да 'падне батерията ' и няма нужда принудително да се разрежда (за литиеви батерий , при НИ-КД наистинa се препоръчва това ).
нормално след завършване на зареждането на литиев елемент напрежението е около 4.22V . |
|
|
 |
Svetoslav40 Опитен потребител

Регистриран на: 19 Апр 2005 Мнения: 143 Местожителство: Берлин/Германия
|
Пуснато на: Чет Май 05, 2005 12:31 Заглавие: |
|
|
ехаа, аре пък да няя датчици в апарата. Значи, специално при сиеменс, апарата мери температурата на батерията и температурата на околната среда(има си датчици) мери тока на заряд, мери напрежение и дори в началото всички гсм-и зареждат на импулси ако батерията е паднала под определено ниво, това продалжава няколко секунди през които апарата проверява колк е наред батерията(скапан елемент си вдига напрежението бързо). отделно дето тока на заряд при нокиа и сиеменс наи вече, се задава от зарядното. Оригиналните зарядни за двете марки са по 450-500ма, нокиа дори и не запо4ва да зарежда ако тока нее подходящ(както и напрежението) , докато сиеменса е непоклатим, колкото му пуснеш толкова поема (и за двете стаа вапрос, напрежение и ток). Най гадното е че както каза колегата преди това, при сиеменса предпазителя е в междинен слои на платката, и там помага само мост4е, но в повечето слу4аи от моята практика трещи мосфет ключа, а по закона на мърфи, тои е мноо дефицитна стока:(. при нокиа са сложилли някакъв термистор, и при по голямо напрежение(значително по голямо от 5В) дава на късо и гори смд предпазител.
по вапроса с батериите, и аз не съм сигурен но в ихструкциите на апаратите пише че тряя да се зареждат 12-14часа първия път, определено няя епроми и разни такива, има само мосфет ключове(както каза колегата) против късо, това не се отнася за китаиските батерии, там е чудо че слагат елементи(батерии) вътре. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2005 20:38 Заглавие: |
|
|
да де но там кадето беше писано за сензори и самокалибрирането им ... мерят се температурата на батерията - ако не е чак толко китайска че да са и спестили и термистора , в някои телефони се мери и температура около rf схемите ,а токовете и напреженията се мерят от зарядния чип бил той CCONT , 3011/3012 , dialog или някакъв друг .
преди 4-5 години от някакъв странен gsm апарат си свалих един dallas-ки чип за мерене на температура - беше залепен точно до крайното стъпало  |
|
|
 |
GSM Гост
|
Пуснато на: Пет Май 06, 2005 0:46 Заглавие: |
|
|
| sigkill написа: | ами щом и НАСА ги ползват
това по-горе бях аз ))
препоръки за хората с gsm-i камкордери и др. захранвани от ли-йон или ли-полимер батерии:
1 - първоначално зареждане - докато индикацията покаже че батерията е пълна , не е проблем да поседи и още 30-мин до час ;
3 - батерията да бъде заредена и свалена от апарата ако той няма да бъде ползван дълго време ;
4 - да се избягват неоригинални зарядни ;
5 - да не се зарежда при вибрация (при каране на автомобил например , много апарати дори си изключват режима Вибрация когато са на зарядно);
6 - пазене от вода , късо , удари , топлина и т.н. |
1. Първоначално зараждене както пише в инструкцията обикновено е правилния начин
2. Литиевите батерии се самоизключват под определено напрежение така че няма опасност - трябва доста да се постараеш да ги разредиш до край
3. Това пък за какво? Сигурно за да се сверява всеки път часовника
4. Зарадното всъщност е в телефона. Кадърно проектираният телефон трябва да работи със всяко зарядно. За жалост новите са пример за некадърно проекиране.
5. Това пък защо?
6. тук съм съглесен |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|