|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
hapy_boy_21 Опитен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 448 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2005 11:57 Заглавие: Re: ре |
|
|
абе вие луди ли сте какви сте ... да не съм го измислил аз бе хора ... значи и да има разлика в двата усилвателя говоритела с двете намотки него бърка ? така ли? еми значи явно ще си скъсам дипломата пак за моите познати .... какви некадърници съм познавал чак се чудя как са ги взели на работа  _________________ http://extrahost.bg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2005 15:37 Заглавие: |
|
|
ми скъсай я - ти го каза
Това има значение само когато връзваш два усилвателя успоредно, тоест + на единия с + на другия и - на единия с - на другия - така се сумират по ток и могат да издържат натоварване с по-нисък импеданс.
Ако ги свързваш мостово или при говорител с две намотки на всяка намотка по един усилвател НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ.
При мостовото се сумират по напрежение, а в другия случай механично - силата от едната намотка + силата от другата.
Все още мисля че досега нещо не можем да се разберем, ама и ако след това уточнение продължаваш да твърдиш същото, нищо лично, нито искам да се заяждам или да обидя някого, ама наистина можеш с чиста съвест да си скъсаш дипломата.  _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2005 17:16 Заглавие: |
|
|
човек мислим еднакво повече от 0,1 %изкривявания си се усещат особено при високи мощности ~100вт. примерно там където има по силен вокал се усеща най-добре или чалгарските припеви  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2005 17:46 Заглавие: ахаха |
|
|
| sparky написа: | ми скъсай я - ти го каза
Това има значение само когато връзваш два усилвателя успоредно, тоест + на единия с + на другия и - на единия с - на другия - така се сумират по ток и могат да издържат натоварване с по-нисък импеданс.
Ако ги свързваш мостово или при говорител с две намотки на всяка намотка по един усилвател НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ.
При мостовото се сумират по напрежение, а в другия случай механично - силата от едната намотка + силата от другата.
Все още мисля че досега нещо не можем да се разберем, ама и ако след това уточнение продължаваш да твърдиш същото, нищо лично, нито искам да се заяждам или да обидя някого, ама наистина можеш с чиста съвест да си скъсаш дипломата.  |
бум .... грамнах се а за моята диплома маи няма да късам само аз ама ми е наи интересно защо софииския завод праваше усилватели за мостава работа с изравнителни схеми и не само те де аиде както и да е пускаите 4 канала на един говорител с 4 намотки на шпула не се притесняваите нищо няма да му стане ...
А за спаралелването на трансформаторен изход незнам как се търси "+" и "-" . _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 16, 2005 23:41 Заглавие: |
|
|
Това с четирите (или изобщто с повече от една) намотки не е мостово свързване (поне за мен). Поне повечето хора не го наричат така. За мен МОСТОВО свързване е когато два усилвателя се захранват на входа с дефазиран на 180 градуса сигнал, единия край на бобината на шпулата на говорителя (или говорителите) се свързва на изхода на единия усилвател, а другия край на изхода на другия усилвател. По този начин е възможно мощността да се умножи по 4. Ако ти разбираш свързването на 4 усилвателя към 4 отделни намотки на шпулата като "мостово" няма лошо, но повечето хора ще те разберат погрешно. Освен това не виждам къде е "моста" на това свързване, та да се нарече "мостово". Но това няма особено значение в случая.
При мостовото свързване, за което говоря по-горе наистина НЯМА ПРОБЛЕМ дори ако разликата в усилването е в пъти. Просто напрежението върху намотката говорителя е сумата от напреженията на двата усилвателя, от там токът, минаващ през намотката се увеличава, от там и мощността се увеличава. Например приеми че на изхода на единия усилвател имаш синусоида с амплитуда 1V, а на изхода на другия 3V, само че дефазирана на 180 градуса или обърната. Тогава разликата между тия 2V синусоиди пак ще е синусоида, но с амплитуда от 4V. От там токът през намотката (ако приемем че е с импеданс 4ома) ще е 4V/4ома=1А, а мощността 4V * 1А = 4W. Сега ако се сметне каква би била мощността на всеки усилвател и на същия говорител, ако са свързани по отделно, по същите формули се получава 1V/4ома=0.25А; 0.25А*1V=0.25W и за другия усилвател 3V/4ома=0.75A; 0.75A*3V=2.25W, или общо за двата 2.5W.
Тоест ако не са свързани мостово ще отдадат 2.5W, а иначе 4W.
Колкото до + и - на трансформатора - все ми се струва че си наясно, че много говорители имат такива означения. Ако не знаеш то си е за теб. Това са условни означения и показват посоката (пак условно) на навиване на намотката. Или казано по друг начин началото и края (пак условно). Щом говориш за високоговорители с по няколко намотки, те със сигурност имат такова означение, за да се знае как да се свържат нанотките към усилвателите синфазно. Не е необходимо да са точно + и -, може да са и 1 и 2 например. Но в повечето случаи са + и -, просто така е прието.
Все пак за това че при високоговорители с по няколко намотки усилвателите трябва да са с еднакво усилване си прав. Връщайки се от работа днес се сетих какво се получава, а именно: Когато на едната намотка се подаде синусоида например с напрежение 10V, премествайки се шпулата , а от там и другата намотка, в която ще се индуцира напрежение пак 10V (то зависи от конструкцията на говорителя, но общо взето ще е там някъде). Ако към втората намотка има включен друг усилвател с различно напрежение от 10V, част от мощността на усилвателите вместо да се отдаде в говорителя, ще се отдаде в усилвателите, защото ще се "бият" един-друг. При големи разлики (колко големи - пак зависи от конструкцията на говорителя и на усилвателите) усилвателите ще се товарят един друг, съответно по-голяма част от мощността ще отива във въздуха като топлина, вместо където трябва. Това донякъде е еквивалентно на падане на импеданса на говорителя и оттам се претоварват усилвателите. При това най вероятно е силно зависимо от честотата. Ще се променят характеристиките на говорителя и т.н., в крайна сметка звукът ще се скапе.
Но смятам че при достатъчно добре конструиран говорител и усилватели разлика от 2-3% няма да оказва толкова голямо влияние и ще може да се мине и без изравнителни схеми.
Май се олях малко с писането но в крайна сметка в спора се ражда истината. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юни 17, 2005 7:56 Заглавие: дрън дрън |
|
|
Казах това за 4-те намотки защото в по преден пост ме обеждаваше, че нямало значение че може да се яви разлика и там какво беше още (не , че това е мостова р.) а за "+" и "-" ти взе , че се сафереса , че по точно е да се казва начало и краи това имах предвид.И двата режима на работа и паралелната и мостовата натоварват в значителна степен усилвателите то кои ли го интересува ... а за дръгите ти твардения нищо немога да кажа защото ги забравих . _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|