Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Честотни регулатори...
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 13, 2005 5:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Първият линк води до тиристорен честотен преобразувател с правоъгълни импулси. Той става само за помпи и вентилатори но не и за точни механизми. Вторият линк е полезен заради силовите комутатори с полеви транзистори. Отнася се за постояннотокови двигатели, но същите схеми се използват и при променливотоковите.
Ако ти трябва бързо да решиш производствен проблем, купи си готов преобразувател. Обърни се към катедра Ел.задвижване на ТУ и ще ти кажат от къде може да се купи. Ако обаче просто проявяваш интерес, темата си заслужава внимание и продължавай в същия дух.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 13, 2005 7:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги ,вижте !Темата за честотните преобразуватели не може да се побере в които и да е форум.Ако турсите инвертор за практическо приложение е то има само един !!!! ДАНФОС!!!Всичко друго е бошлав работа ,ако разбира се е за нещо дребно и не до там отговорно ,то и Телемеханик върши работа.За произвежданите в БГ задвижвания-много далече са от истината,няма какво да се лъжем!!!! Не може да разработваш промишлена електроника на базата на остаряли схемни решения,да копираш нещо отнякаде-нищо лошо ,на да влагаш в промишлена електроника най-евтините и калапави компоненти на пазара,некачествени платки и прочеее,това е несериозно,е да работи!!!Но как и колко време??????Оживявал съм над 1000 задвижвания от различни производители,и наши !!!Но за нашите оставам без коментар ,а и цената им вече гони тези на западните фирми.Казах вече ,Данфос това е ,друго няма.Електрониката на Данфос се проектира в научните центрове и заводи на щатската армия ,повече нужно ли е да се казва??? Laughing
Kolyo Tsonev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Май 13, 2005 8:59    Заглавие: Re: Честотни регулатори... Отговорете с цитат

Искам само да напомня,че въпросът беше:
Pogo написа:

Блокови схеми, принципни схеми или каквато и да е теоретична инфо.
Pogo.

А отговорът - 3 страници "дъра-дъра"
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 13, 2005 9:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега прав си ,ами това се сещам аз .Pogo, свъжи се с фирма Електроинвент ,те произвеждат задвижвания ,говори с президента г-н Торчанов и ако иска да те вземе на работа,само така ще разбереш за какво иде реч.
P.S.Не съм пристрастен към фирмата!!!!! казах вече с наши задвижвания не работя.
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 13, 2005 10:14    Заглавие: Отговорете с цитат

“Ако не сме първите, трябва да сме по-добрите!”. Това са думи на Хенри Форд. Ако няма качествени български задвижвания, то аз бих седнал и бих си го направил, с презумцията, че това ще бъде първото качествено задвижване. Останалото не е пазарно мислене. В Америка има поговорка:”Кажи ми какво няма на пазаря, за да ти покажа, как се става богат!”. А някой да ми твърди, че щом съм българин, значи за нищо не ставам, да извинява! Поне бих се опитал, да му докажа обратното.
Върнете се в началото
Pogo
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Пет Май 13, 2005 13:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Kolyo Tsonev написа:

топлофикация.хит.бг
http://toplofikacia.hit.bg/speedcontrol.htm
http://homepages.which.net/~paul.hills/SpeedControl/SpeedControllersBody.html

Полезни линкове... Ето нещо такова имам предвид. Ако някой може да помогне с още по-подробни данни ще бъде много полезен... за всички които се интересуват от темата мисля...

Открих някои хитрости при изправянето (в други линкове) и бързам да споделя. -Както е известно на всички, при капацитивното филтрираре, ток се черпи само при върховата стойност на входното напрежение. Много неприятен момент- страхотни токови удари и за диодите и за кондензаторите, че и за мрежата (загуби, хармоници, качествен фактор,...)
Та, гадовете ползват импулсно предно стъпало (преди кондензатора!!!!!!) и го зареждат с нещо като DC-DC преобразувател. И това през целия полупериод!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Схемата е ужасно сложна, и мнооого хитра (според мен), тъйкато, вече няма никакъв стрес нито за мрежата, нито за диодите,... Даже се получава ефект на превключване в нулата... МНОООООГО хитро.
Неприятното, е че този предпреобразувател се управлява сложно (uC)- за да черпи пропорционално на входното напрежение...

Това е засега и благодаря на всички които участват...
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Пет Май 13, 2005 14:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Браво на инж. Василев , който защитава родното пройзводство. Данфус ги спонсорират тия дето яздат целия свят и тук да се намери някои вас да спонсорира съм повче от сигурен , че сте способни да ги направите по-добре и от Данфус. Стига толкова с големите компани. Истината е че в форум могат да се говорат само общи приказки а в книгите , като на Табаков също не са много практично насочени. Лично българската литература е слабо развита точно в тези устройства и това се дължи на ясни на всички ни причини. Защото вие сигурно сте завършили , но аз едва сега съм студент и виждам булшенството колеги който са станали студенти за да идат на бригада в Англия или да отърват казармата. Преподаватвлите не се финансират добре и съответно книги на роден език няма. Чужда литература повечето е рекламна и има само технически параметри. Остава да спомена за още една книга която е издадена в малък тираж и е на Минно-геоложкия университет. Книгата е на доц. Янакиев - Електрообзавеждане (Тиристорна техника) и мога да кажа , че има какво да се прочете в нея. За съжаление в нея не пише кое как и колко. Само принципна работа, все пак какъв конструктор си ако всичко дословно пречертаваш.
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 13, 2005 15:52    Заглавие: Отговорете с цитат

На тоз човек доц. Янакиев в момента съм му дипломант. Дипломната ми работа е свързана с импулсно управление на реверсивен тиристорен изправител с разделно управление, захранващ 600kW двигател. Учебника за който говорите стои пред моцуната ми вече близо 6 месеца. Прелистил съм го не веднъж, даже леко се е поомачкал вече Wink . Всеки път като го отворя, откривам нови и нови неща. Материала е доста добре систематизиран. Вярно, че в нея не пише кое, как и колко, но човек ако е навлезнал малко по-навътре в нещата, тази книга ще е незаменима . Наскоро купих и тази на Табаков. Там пък нещата са бетер на теория, но и в нея има какво да се прочете. Всеки може да отиде в книжарницата на МГУ, да вземе книшката срещу личен паспорт, при това без никакво заплащане (не е като в тъпото МЕИ), и да отиде да си я преснима срещу скроманата сума от 3лв. Rolling Eyes Книгата може да се задържи до 2 часа. То и по повече съм ги задържал де, ма с цената на едно крекане на библиотекарката Razz Учебника, който седи пред мен е със следното заглавие:
.........Електообзавеждане на минните предприятия .............
......................................I част.....................................................
............................../тиристорна техника/......................................
Не знаех, че имал и друг учебник със заглавие Електрообзавеждане. Като хода следвашия път към МГУ, ще проверя незабавно.
А тия Данфус не ги знам ама и Siemens не са за подценяване: www.siemens.fi/cmsad.nsf/all/ C89E67D441ADDFFBC2256F3500220189/$file/MM4_Applications_Handbook.pdf
както казват някой участници във форума - темата не е за пренебрегване. Аз, дето още не съм навлезнал в електрониката, въпреки вичко тази материя ми е много интересна. Дано темата да не се затрие в небитието.... Smile

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Пет Май 13, 2005 16:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Пич аз също уча в МГУ, но 2 курс Very Happy . Надей да наричаш МЕИ тъпо щото повярвай ми има кой да ти се разсърди тук. Ще ми е прятно да се запознаем на живо.
Върнете се в началото
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 14, 2005 6:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Очаквах, че темата ще заинтересува ентусиасти, а виждам, че са се закачили дървени философи. Такива, които компетентно ще ти обяснят, защо дадена идея няма да стане, ги срещам навсякъде. Малко са тези, които биха ти посочили начина, как това да стане. С този манталитет ще продължаваме да слугуваме в чужбина.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети