|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 10:35 Заглавие: |
|
|
| Misho 605 SVti написа: | :
Проблемът с пиковете при мен идваха единствено и само от трансформатора. Като първичната намотка ти е дебела, щеш не щеш запълването на прозореца на ферита не е особено оптимално. После много гадно се мотае по-тънката вторична в/у дебелата първична. И сега ще си правя експеримент - вместо лицентрат ще използвам тънко и широко фолио. Там вероятно пак ще има проблем, защото към това фолио все някъде ще трябва да се запои многожилен проводник. Но си струва да се опита.
Има и друг момент. Някой може ли дакаже точно колко мощно захранване ти трябва, за да подкараш един 150-ватов бас? Безумие е да смяташ захранването за 150Вт постоянна мощност - ще изхвърчиш от колата за секунди. И нямам отговор на въпроса за каква мощност трябва да се смята захранването. |
Разбира се, че трябва да се презапасиш в самото захранване.
По това как изработваш трансформатора, първо навии вторичната тъй като тя е по-тънка, по дебелина и с повече навивки, а след това първичната, целта ти е ясна(по малко съпротивление на проводника).
Не ми стана много ясно с какъв проводник изработваш самия трансформатор, но ти предлагам ако не си използвал по-тънки проводници, които са в паралел свързани за да избегнеш повече влиянието СКИН-ефект да го направиш.
Аз лично в една друга тема бях писал, че съм си реализирвал схема "самоделка". Използвам за генератор на илпулсите МОС-логика 4049(на около 30khz), от там управлявам противотактно драйверно стъпало от NPN и PNP, а те от своя страна IRFZ44N или IRFZ48N. Феритния трансформатор, за първичната използвам 7 навивки, които ги навивам така, че да са по цялата плош на трансформатора. Вторичната си я определям по това какво ще се захранва. Нямам никаква обратна връзка, която да следи изходните величини и да ти кажа сравнително добре си захранвам усилвател 2х80W. Да наистина не ми държи много стабилно напрежението, пада при натоварване с 10V, но пада около границата на номиналното за усилвателя. Има голям пусков ток, което може да се избегне ако си поиграя малко с нея. На празен ход схемата ми дърпа около 0.6-0.7А, а със стъпалото на празен ход отива на 1.5-2 А, зависи от самото стъпало(тока му на покой). При натоварване стига до около 18 А, които мисля че са си достатъчни, като се има в предвид, че е по един транзистор на всяко рамо, не съм пробвал с два в паралел да видя как ще се държи, но предполагам ще е доста по-добре, но тока на празен ход ще се качи. За загубите на самото захранване не съм ги определял, от това че трансформатора и транзисторите почти не загряват ми става ясно, колко нищожни са те. _________________ BE ON EDGE |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Misho 605 SVti Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 11:04 Заглавие: |
|
|
И аз го смятам точно така, така си смятам и дебелината за намотките на трафа.
Аз лично не съм фен на клас-D, имат много големи изкривявания. Моята схема е с MOSFET-и в крайните стъпала, а на входа каскоден диференциален усилвател на базата на полеви транзистори в схема общ сорс и биполярни транзистори в схема обща база с токово огледало в изхода. Ниско ниво на шума, няма претоварване на входа, крайно стъпало с много малки изкривявания. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 11:59 Заглавие: |
|
|
И аз не съм фен на клас D, но за субуфер например стават идеално. Виж за честоти над 1-2Khz вече се чувстват. То според мен и там им е силата - за басите отива най-голяма част от мощността. Обаче трудно се правят читави, а тия филтри на изхода хич ме ми се нравят, а на всичкото отгоре зависят и от импеданса на говорителя.
Аз съм фен за клас AB - прилична ефективност и прилично качество.
Иначе по-добро от еднотактем лампов звук едва ли има. Не говоря за изкривявания и т.н. Просто звукът е по естествен, топъл и детаилен.
Обаче играчката е голяма, а и трябва да се търсат книги на по 30 и повече години, за да схванеш за какво става въпрос. А изходния траф е още по-голяма простотия, а за да си купиш читав фабричен трябва да се изръсиш колкото за една кола, което никак не ме радва.
За това - клас AB с MOSFЕТи на изхода, каскодно диференциално входно стъпало със токово огледало от едната страна и токов източник от другата, после касконо клас A второ стъпало с източник на ток, после биполярно комплементарно драйверно стъпало, след което по няколко MOSFETa на рамо.
Докаръл съм при максимална мощност (в моя случай 200W) THD 0,01% при 20Khz, но това пак не значи че звучи по-добре от ламбов. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Misho 605 SVti Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 14:01 Заглавие: |
|
|
Аз след диференциалния усилвател връзвам един емитерен повторител за съгласуването с високото съпротивление на токовото огледало. После стандартна схема ОЕ за обръщане на сигнала. След това идва ОБ, там знаеш, че коефициентът на усилване най-малко се влияе от от изменението на изходното напрежение. В случай на биполярни транзистори в крайното стъпало имам схема, която винаги поддържа запушеното рамо на крайното стъпало леко отпушено, за да се избегнат изкривяванията от комутирането на сигнала. Нелинейните зкривявания са под 0.001%. Динамичните не съм ги мерил. 200Вт синус на изхода в/у 8 ома. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 14:17 Заглавие: |
|
|
| Misho 605 SVti написа: | | Аз след диференциалния усилвател връзвам един емитерен повторител за съгласуването с високото съпротивление на токовото огледало. После стандартна схема ОЕ за обръщане на сигнала. След това идва ОБ, там знаеш, че коефициентът на усилване най-малко се влияе от от изменението на изходното напрежение. В случай на биполярни транзистори в крайното стъпало имам схема, която винаги поддържа запушеното рамо на крайното стъпало леко отпушено, за да се избегнат изкривяванията от комутирането на сигнала. Нелинейните зкривявания са под 0.001%. Динамичните не съм ги мерил. 200Вт синус на изхода в/у 8 ома. |
приятелю би ли ми пратил схемка на стъпало с биполярни и на стъпало с фет транзистори която си тествал .много ще съм ти благодарен.
[email protected] |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 14:42 Заглавие: |
|
|
eeee, ako ще се пускат някакви схеми, или на всички, или на никой. Нали това е идеята на форума - да разменяме идеи.
Misho 605 SVti, С какво измери 0.001% изкривявания? (метод, уред) На каква честота, при каква мощност? _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 14:53 Заглавие: |
|
|
Айде и тук си заизваждахте ватовете и изкривяванията  |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 14:54 Заглавие: |
|
|
| sparky написа: | eeee, ako ще се пускат някакви схеми, или на всички, или на никой. Нали това е идеята на форума - да разменяме идеи.
Misho 605 SVti, С какво измери 0.001% изкривявания? (метод, уред) На каква честота, при каква мощност? |
DOBRE DE sparky просто и на мен ми е интересно 0,001% изкривявания и схема.Малко трудно ще закачи схема тъй като е още нов потребител като мен и затова искам да я прати на мейл. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 14:59 Заглавие: |
|
|
| Закачането на схема става така : Като отворите страница за нова тема или за отговор в долния край има бутон "Browse" ,точно над бутона "прати" с неговото натискане програмата дава възможност да изберете файла от вашия си компютър.Избирате го по дървото и кликвате "оpen" после "прати" и готово. |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 15:01 Заглавие: |
|
|
| Е това е последното което сътворих и го затварям в кутия.Усилвателя е със 741. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|