|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 22, 2013 10:12 Заглавие: |
|
|
За температурата: Всички автомобили с алтернатори от много години имат вградени термокомпенсирани електронни реле-регулатори. Такива нямат само старите с електромеханични релета (първите жигули, москвичи, запорожци и т.н.). Термокомпенсацията намалява напрежението през горещините и го вдига в студа. Високите температури бързо "убиват" и най-читавите акумулатори, независимо от термокомпенсацията - в арабските страни никай няма да ви даде двегодишна гаранция за акумулатор. Не напразно на мерцедес (а може би и на други) акумулаторите са отзад в багажното отделение, въпреки неудобствата за теглене на дълги дебели кабели.
Съвременните акумулатори са предназначени за "plug and play". Единственото нещо, което може да се препоръча, е като се сложи новия акумулатор, колата да не остане седмица - две на паркинга, а да се направи пътуване поне 4-5 часа (скоростта и разстоянието нямат значение). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 22, 2013 18:26 Заглавие: |
|
|
ЗАЗ са разположили акумулатора отпред, а двигателя е отзад. Дали пък няма това да се окаже причината за дългия живот на онзи акумулатор, който преживя включително и две окъсявания на инсталацията?
За термокомпенсацията изпитвам достатъчно сериозни съмнения, по простата причина, че съм мерил лично, на Honda CR-V едно и също напрежение на акумулатора, и при студено време, и току-що стартиран двигател, и при горещо време, след като нолата е работила поне 30-40 минути.
Имаше един период, в който си задавах въпроса дали мога да си направя реле за зареждане с въпросната температурна характеристика, но до момента не съм си мръднал пръста по темата.
Друг автомобил, при който акумулатора не се намира в двигателния отсек, са шкода за 105L и 120L, и съм сигурен, защото съм карал такива. За другите модели не зная. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 23, 2013 8:52 Заглавие: |
|
|
| Jet написа: | | ...Имаше един период, в който си задавах въпроса дали мога да си направя реле за зареждане с въпросната температурна характеристика, но до момента не съм си мръднал пръста по темата..... |
Трябва автомобила да е доста стар - преди 90-та примерно - за да стане лесно. На по-нов пък съвсем нямаш шанс. На моето Форд Мондео 2003г. дизел реле-регулаторът се води "Smart" и си говори по цифрова шина с ECU. Смятай! Там много трудно ще промениш нещо  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 26, 2013 6:38 Заглавие: |
|
|
Вчера и днес издърпах почти 40 Ah от акумулатора. По-точно с 21 вата крушка е работил един път 11 часа и 5 минути, и втория път (до момента) 11 часа и 45 минути. Това са грубо 22 часа и три четвърти, по 1,75 ампера = 39,8 Ah.
Напрежението му под товар в момента е 11,58.
Смятам, че му стига толкова разреждане, още повече, че излизам, и когато клекне напълно, няма да мога веднага да му пусна заряда, та сега ще го закача на зарядното, и довечера или утре, ще му пусна още един разряд.
А след второто зареждане - в колата. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 03, 2013 10:36 Заглавие: |
|
|
Много ми е неприятно да си кажа, но зарядното, с което го зареждах последния път, макар да има собствен индикаторен панел за напрежение, се оказа, че ме лъже с 0,4-0,5 волта. Панела на зарядното показваше по-високо напрежение, от показанията на мултицета. Иначе, при зареден (според волтметъра на зарядното) до 14,3 волта, и разреден (според мултицета) до 10,8 волта, акумулатора си даде 45-47 амперчаса.
А когато разбрах разликата между показанията на мултицета, и на волтметъра на зарядното - вече беше късно да правя още един разряд-заряд.
Извинявам се на всеки, когото съм подвел, макар и неволно, с недоглеждането си, и с предоверяването си на показанията на зарядното. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|