Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

трябва ми следния датчик...или резистор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2004 22:26    Заглавие: Отговорете с цитат

абе аз сега разгледах описа и функциите на всички части и май съм направил една грешка - не е ли излишен диода между Д+ и Д-,защото той май отчита, ама не влияе на pwm-а. за промяната на мощността влияят показанията на 2222. така ли е ??????
и ако да, то тогава единият диод въобще отпада ???
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 7:04    Заглавие: Отговорете с цитат

duni, транзистора 2222 не е датчик, а само драйвер (за увеличаване на товароспособността на изхода на чипа). PWM е абревиатура на широчинно импулсна модулация (българския термин е ШИМ), грубо казано това представлява промяна на запълването в една поредица от импулси. Т.е. ако си представиш един сигнал с формата на меандър, то ширината на "активната" част (импулса) може да се изменя от нула до цял период. При това положение драйверния транзистор 2222 ще бъде напълно запушен (вентилатора не работи) или в режим на насищане т.е. напълно отпушен (вент. на максимални обороти). Самия ШИМ се управлява от темп. сензор който се връзва към изводите D+ и D- на чипчето.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 8:16    Заглавие: Отговорете с цитат

с този отговор направо ми обра точките Smile Smile Smile! мерси!!!
днес дано да намеря всички части и ще направя схемичката.
но имам само четири малки въпросчета, от които последното е глупаво,ама не ми се сърдете че не знам.
1. така като гледам мога да включа няколко вентилатора успоредно с обща маса свързана със 2222. така ли е?
2.какъв е тоя кондензатор .1 (първият свързан с масата директно от 3.3В)?
3.какъв диод да сложа към Д+ и Д- (става ли 2N3904)?
4. Rolling Eyes [срамежливо]и при двата знака за диода и транзистора не ми е ясно кое какво е т.е. стрелката дето отива от Д+ кое е, от кое е масата и Д-...(преполагам,ама няма да кажа, че ако греша ще ми се смеете много)[/срамежливо] Rolling Eyes
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 8:55    Заглавие: Отговорете с цитат

1. така като гледам мога да включа няколко вентилатора успоредно с обща маса свързана със 2222. така ли е?
по принцип е възможно, но трябва да се има впредвид, че на това транзисторче максималния колекторен ток е 800мА
2.какъв е тоя кондензатор .1 (първият свързан с масата директно от 3.3В)?
това е обозначение за стойност 100nF
3.какъв диод да сложа към Д+ и Д- (става ли 2N3904)?
2N3904 не е диод, а NPN транзистор/ това което заградено с пунктира се има впредвид, че е вграден темп. сензор и е дадено символично/
4.и при двата знака за диода и транзистора не ми е ясно кое какво е т.е. стрелката дето отива от Д+ кое е, от кое е масата и Д-...(преполагам,ама няма да кажа, че ако греша ще ми се смеете много)
на картинката която си дал НЯМА нарисуван диод. В качеството на сензор може да се използва какъв то и да е силициев диод (напр.1N4007)като неговия анод се връзва към D+, а катода към D-
Като ти гледам въпросите май не е лошо да вземеш някоя книжка да попрочетеш това онова най-напред.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 11:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Тука работата май стана много сериозна Smile SmileSmile
Междо другото имам въпрос.Защо не си вържеш вентилатора директно на 12 В и да си върти постоянно ? Тогава отпадат всички дертове и притеснения Smile
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 13:21    Заглавие: Отговорете с цитат

първо се извинявам още един път , че понякога задавам глупави въпроси Embarassed . аз чисто любителски си правя такива експерименти и затова не разбирам доста работи. старая се да проверя навсякъде където мога преди да попитам.
а отговорите на въпроса на Noel са два :
1.шум!!! Evil or Very Mad - смятам да вържа поне двата вентилатора на процесора и захранването към това. т.е.-когато играя и темп. се вдигне да върти доста, но при игра шумът не ми пречи. когато сърфирам да си хлади на бавни обороти и да не ме притеснява:) - сега и двата са свързани само със 150ома към 12В и въртят безшумно, но при игра става напечено.
2.просто чисто любителски Laughing -не мога да седя без да правя я някой самолетен модел, я някой воден.... пък на последък и схемичките взеха да ми харесват:)

ПП:но днес изникна малък проблем-лм63 го няма засега никъде във Варна , а никой не иска да го носят от София, ако евентуално там го има..... Sad
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 13:31    Заглавие: Отговорете с цитат

duni, предупредих те!Very Happy
Цитат:
стига да си намериш чипчето няма проблем

но няма лошо, да се надяваме, че поне понаучи нещо.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 13:31    Заглавие: Отговорете с цитат

разбрах......Smile
тогава ти предлагам един друг вариант.С него може да си поиграеш малко повече но съдържа цифром и словом.....5-6 общодостъпни елемента.Два транзистора , термистор какъвто намериш,едно или две съпротивления и един кондензатор.Нямам я нарисувана но ще се постарая да го направя и да ти я пратя.Smile
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 16:45    Заглавие: Отговорете с цитат

май лм63 наистина го няма в БГ, щом и в софия казаха че го няма.... Mad
ако имате други идеи как може да стане такъв регулатор на драго сърце ги приемам Smile

едит:видях че имам mail от Noel. мерси много! ще го пробвам дали ще стане:)
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 17:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Noel, извинявай че ще те питам, но при мен на картинката между ВС109 и масата линията е прекъсната.въпросът е има ли там кондензатор или друг елемент , или просто графиката е излязла така?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети