Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ТВ предусилвател ДМВ
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Сря Авг 24, 2005 13:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Странно защо ми пропусна идентификацията Последния гост бях аз - не че има особено значение
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Сря Авг 24, 2005 21:39    Заглавие: Отговорете с цитат

sparky написа:
Винаги ми е било интересно конструирането на антени като теория, а така и не можах да си намеря някаква книжка за тия нещица.
Ако някои има нещо подобно да се обажда.

Мога да предложа тези книжки (на руски са):
http://free.bol.bg/radiohobby/Antennoi%20bukvar.dot 158 KB
http://free.bol.bg/radiohobby/Rothamel.djvu 5.3 MB
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Сря Авг 24, 2005 22:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз заставам зад идеята на Веско Дилов за тема за антени ,антенни усилватели , модулатори , кабелни телевизионни устройства и др.
Върнете се в началото
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Сря Авг 24, 2005 22:57    Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ Отговорете с цитат

Момчета, материалите,с които разполагам по въпроса за антени и усилватели са достатъчни за прекалено дебело издание и ако по някакъв начин се сканира и пусне в Нета,ще престанат всякакви запитвания по темата.Да не излезе самохвално,но още през 1985г.като бях във з-д Ворошилов-София на специализация,колегите признаха,че ако издам всичко в една книга,ще стана милионер.Искам да помогна на всеки,който се нуждае от подобна информация,но времето ми е ограничено и всичко е на хартия,къде ръчно чертано,къде откъснато от списание.Имам от едностъпален-до 6 стъпален ,широколентови,резонансни,маломощни и всякакви усилватели,а схеми на антени-дал Господ.Някога нямаше кабеларки,сателити и DVD,а бяхме луди по комшийски телевизий и в стремежа си да гледаме някоя и друга различна от досадните програми,правехме чудеса от изобретения да ги постигнем.За учудване на всички,ще кажа,че най-добрият ми антенен усилвател беше от преработен ДМВ тюнер от София 11-резонансен усилвател с варикапно управление,а след като го подарих на приятел,направих още ХИЛЯДИ други,но никога не постигнах това качество и нисък шум,както с германиевите транзистори AF239S AF679S и себеподобните им.АКО НЯКЪДЕ НАМЕРИТЕ СП.RADIO-PRO KONSTRUKTERY 1/1987 3/1988 3/1985 2/1985 там ще намерите почти всичко за усилвателите.Повечето съм правил, и то в промишлени количества,и мога да говоря само в суперлативи.Материалите са на много високо ниво и лесни за изпълнение.За антени можете да потърсите в библиотеките книгите: НАРЪЧНИК ПО АНТЕНИ-КАРЛ РОТХАМЕЛ изд.Техника1977г. СПОМАГАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА ЗА ТЕЛЕВИЗИОННО ПРИЕМАНЕ-ВАСИЛ ЦАНЕВ изд.Техника1983г. ТЕЛЕВИЗИОННИ АНТЕНИ ДЕЦИМЕТРОВ ОБХВАТ-ВАСИЛ ЦАНЕВ ,изд.ЕЛСИ-М СОФИЯ1993Г. и още много др.които в момента не са ми под ръка.В някои руски сайтове има раздели за антени и усилватели.
Аз също съм ЗА да обособим отделна тема за антени и усилватели,в която мога да бъда полезен с много схеми,съвети и дискусий от погледа на 25 годишният ми опит в това направление.Извинете за дългият пост и благодаря за вниманието.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Авг 25, 2005 6:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Веско ,всичко това е много хубаво ,но говориш за времето когато тунерите на телевизорите бяха с доста по висок шум от тези които са в момента и всяко усилване ,дори и с едностъпален по свестен транзистор преди телевизора водеше до драстично подобрение на качеството на сигнала особено при далечно приемане. Не е такъв случай вече в наши дни-почти всеки ,дори и най скапания китайски телевизор има тунер с прилична чувствителност поради факта ,че елементната база е евтина и широко разпространена. При това положение ,както бях писал по-горе използваните елементи в усилвател ,който би подобрил съотношението сигнал/шум (нали това си е най важното-прочети си в чешките списания там е добре описано) трябва да са със супер параметри подобни на тези за които съм писал. Всякакви други опити за подобряване на приемането на ТВ със входни транзистори BF988 -1Дб/800МХц със усилвател с BFR91A
със шум 1.6 Дб/500 МХц са обречени на провал. А повечето съвременни ТВ тунери са именно с подобни входни транзистори-така че правете си изводите (пък и дори да не са смяната на тунера с по качествен за 15-18 лева би довела до много по-добър ефект).
Върнете се в началото
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Чет Авг 25, 2005 20:21    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Ами ако има нещо за далечното ТВ. приемане ще ми бъде много интересно. А и да попитам някои тук във Велико Търново, има ли условия за такова ?
.
От Габрово съм. На 5 канал излиза румънската телевизия. На 31 канал има още една но е доста лоша и не сам се занимавал и да тествам дали ще се подобри. А иначе миналото лято бях хванал от прохождение породено от Е-слоя в атмосферата на 3 канал Raiuno, там обаче проблема е друг(една голяма антена 3 елементна) вообще беше голямо изпитание за мене. Като начинаещ, бях доста запален по радио приемането и си бях преработил един тв-тунер от телевизор, като му бях направил междинната честота да е на 88 MHz, от там директно на един приемник и доста работи се ловяха, е разбира се че не беше кои знае какво, но почти из целия диапазон се разхождах с него.
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Чет Авг 25, 2005 22:53    Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ Отговорете с цитат

Колега,ELP,не зная на каква възраст си в момента,но желая да се срещнем лично и да поспорим по въпроса,защото смятам,ВЕЧЕ,че новите технологий,особено китайските ТОТАЛНИ БОКЛУЦИ,имат предимство по лъскавина,миниатюризация-открадната или внедрена,като във В.Търновските заводи,но като качество отстъпват на старите,"лоши"Шарповски тюнери,от които черпят опит доста светони производители.Позволи ми да изкажа собствено мнение за тюнерите,когато тв.Респром,Царевец и др.български,стари тв.,след монтиране на тюнер-SHARP-старо поколение,приемаха чужди телевизий с доста високо качество,а днешните-"високотехнологични"китайски ИЗГЪЗИЦИ!-вкарват кросмодулаций-двойни изображения и ред други смущения,които старите Шарпове,Сонита и др. не улавят.И да не бъда досаден,питането,май-беше за усилвател на слаб сигнал.Какво ще кажеш,приятелю,ако питащият има перфектен тв.,лош сигнал и 40м.долнокачествен кабел?С какъв "високотехнологичен" тюнер ще му се помогне,като при мен използвах до скоро подобни"новоизлюпени-КИТАЙСКИ-СУПЕРБОКЛУЦИ",КАТО АНТЕНА С МОТОР,УСИЛВАТЕЛ И ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ-ДОСТОЙНО ЗА ЯПОНСКИ МУЗЕЙ НА ЧОВЕШКАТА ПРОСТОТИЯ.Отговорно смея да кажа,че се хващам на бас с такива,като теб,че и най-лошия,турски усилвател,е по-добър от най-добрия, китайски,от пазара Илиенци.А за чешките,от сп.AMATERSKE RADIO,НЯМА ДА ГОВОРИМ.Не подценявай старата техника,тя е азбуката,ние от нея сме се учили.Ако всичко старо се пренебрегва,няма да има история,а без история-няма прогрес.Досадно е за всички колеги да спорим за азбуката на СВЧ техниката.Нека не си мерим акъла по темата,а да помогнем,с каквото знаем на младите и неопитни,а те,след време и неуспехи,сами ще стигнат до истината.Това,което знаем всич
ки,сме го чели някога от ветераните,и смятам,никой не се отрича от учителите си.Новото е ново-старо,забравено,така четох някъде.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Авг 25, 2005 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

След поставяне на китайски хипербанд тунер на самсунга, едвам намерих компромисното положение между звездички и ребра на тримера за АРУ Laughing Това е китайското си е китайско друго е SHARP, имаме видео SHARP, механиката се поскапа, но електрониката бачка перфектно въпреки че е на 16 години Rolling Eyes
Върнете се в началото
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 6:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата постепенно излиза от конкретност и полезност и уверено тръгва по пътя на темата за УКВ приемането антените и усилвателите за него
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Среща ли се вече по телевизорите така наречения "silicon tuner" на Филипс с чипове TDA8275 и TDA8290?

Имам ТВ платка в компютъра, на която тунера е посочения по-горе. Моето мнение е, че Филипс уж голяма фирма, а пък са се изложили с тая недомислица "silicon tuner". То тунерите на руския Електрон 380 са 10 пъти по-добри. Ама кой ти гледа качеството, нали е евтино, две чипчета само и малко пас. елементи, няма трептящи кръгове, няма настройки.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети