|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 13:13 Заглавие: |
|
|
| Странно защо ми пропусна идентификацията Последния гост бях аз - не че има особено значение |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 22:07 Заглавие: |
|
|
| Аз заставам зад идеята на Веско Дилов за тема за антени ,антенни усилватели , модулатори , кабелни телевизионни устройства и др. |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 22:57 Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ |
|
|
Момчета, материалите,с които разполагам по въпроса за антени и усилватели са достатъчни за прекалено дебело издание и ако по някакъв начин се сканира и пусне в Нета,ще престанат всякакви запитвания по темата.Да не излезе самохвално,но още през 1985г.като бях във з-д Ворошилов-София на специализация,колегите признаха,че ако издам всичко в една книга,ще стана милионер.Искам да помогна на всеки,който се нуждае от подобна информация,но времето ми е ограничено и всичко е на хартия,къде ръчно чертано,къде откъснато от списание.Имам от едностъпален-до 6 стъпален ,широколентови,резонансни,маломощни и всякакви усилватели,а схеми на антени-дал Господ.Някога нямаше кабеларки,сателити и DVD,а бяхме луди по комшийски телевизий и в стремежа си да гледаме някоя и друга различна от досадните програми,правехме чудеса от изобретения да ги постигнем.За учудване на всички,ще кажа,че най-добрият ми антенен усилвател беше от преработен ДМВ тюнер от София 11-резонансен усилвател с варикапно управление,а след като го подарих на приятел,направих още ХИЛЯДИ други,но никога не постигнах това качество и нисък шум,както с германиевите транзистори AF239S AF679S и себеподобните им.АКО НЯКЪДЕ НАМЕРИТЕ СП.RADIO-PRO KONSTRUKTERY 1/1987 3/1988 3/1985 2/1985 там ще намерите почти всичко за усилвателите.Повечето съм правил, и то в промишлени количества,и мога да говоря само в суперлативи.Материалите са на много високо ниво и лесни за изпълнение.За антени можете да потърсите в библиотеките книгите: НАРЪЧНИК ПО АНТЕНИ-КАРЛ РОТХАМЕЛ изд.Техника1977г. СПОМАГАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА ЗА ТЕЛЕВИЗИОННО ПРИЕМАНЕ-ВАСИЛ ЦАНЕВ изд.Техника1983г. ТЕЛЕВИЗИОННИ АНТЕНИ ДЕЦИМЕТРОВ ОБХВАТ-ВАСИЛ ЦАНЕВ ,изд.ЕЛСИ-М СОФИЯ1993Г. и още много др.които в момента не са ми под ръка.В някои руски сайтове има раздели за антени и усилватели.
Аз също съм ЗА да обособим отделна тема за антени и усилватели,в която мога да бъда полезен с много схеми,съвети и дискусий от погледа на 25 годишният ми опит в това направление.Извинете за дългият пост и благодаря за вниманието. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 25, 2005 6:02 Заглавие: |
|
|
Веско ,всичко това е много хубаво ,но говориш за времето когато тунерите на телевизорите бяха с доста по висок шум от тези които са в момента и всяко усилване ,дори и с едностъпален по свестен транзистор преди телевизора водеше до драстично подобрение на качеството на сигнала особено при далечно приемане. Не е такъв случай вече в наши дни-почти всеки ,дори и най скапания китайски телевизор има тунер с прилична чувствителност поради факта ,че елементната база е евтина и широко разпространена. При това положение ,както бях писал по-горе използваните елементи в усилвател ,който би подобрил съотношението сигнал/шум (нали това си е най важното-прочети си в чешките списания там е добре описано) трябва да са със супер параметри подобни на тези за които съм писал. Всякакви други опити за подобряване на приемането на ТВ със входни транзистори BF988 -1Дб/800МХц със усилвател с BFR91A
със шум 1.6 Дб/500 МХц са обречени на провал. А повечето съвременни ТВ тунери са именно с подобни входни транзистори-така че правете си изводите (пък и дори да не са смяната на тунера с по качествен за 15-18 лева би довела до много по-добър ефект). |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 25, 2005 20:21 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Ами ако има нещо за далечното ТВ. приемане ще ми бъде много интересно. А и да попитам някои тук във Велико Търново, има ли условия за такова ? | .
От Габрово съм. На 5 канал излиза румънската телевизия. На 31 канал има още една но е доста лоша и не сам се занимавал и да тествам дали ще се подобри. А иначе миналото лято бях хванал от прохождение породено от Е-слоя в атмосферата на 3 канал Raiuno, там обаче проблема е друг(една голяма антена 3 елементна) вообще беше голямо изпитание за мене. Като начинаещ, бях доста запален по радио приемането и си бях преработил един тв-тунер от телевизор, като му бях направил междинната честота да е на 88 MHz, от там директно на един приемник и доста работи се ловяха, е разбира се че не беше кои знае какво, но почти из целия диапазон се разхождах с него. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 25, 2005 22:53 Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ |
|
|
Колега,ELP,не зная на каква възраст си в момента,но желая да се срещнем лично и да поспорим по въпроса,защото смятам,ВЕЧЕ,че новите технологий,особено китайските ТОТАЛНИ БОКЛУЦИ,имат предимство по лъскавина,миниатюризация-открадната или внедрена,като във В.Търновските заводи,но като качество отстъпват на старите,"лоши"Шарповски тюнери,от които черпят опит доста светони производители.Позволи ми да изкажа собствено мнение за тюнерите,когато тв.Респром,Царевец и др.български,стари тв.,след монтиране на тюнер-SHARP-старо поколение,приемаха чужди телевизий с доста високо качество,а днешните-"високотехнологични"китайски ИЗГЪЗИЦИ!-вкарват кросмодулаций-двойни изображения и ред други смущения,които старите Шарпове,Сонита и др. не улавят.И да не бъда досаден,питането,май-беше за усилвател на слаб сигнал.Какво ще кажеш,приятелю,ако питащият има перфектен тв.,лош сигнал и 40м.долнокачествен кабел?С какъв "високотехнологичен" тюнер ще му се помогне,като при мен използвах до скоро подобни"новоизлюпени-КИТАЙСКИ-СУПЕРБОКЛУЦИ",КАТО АНТЕНА С МОТОР,УСИЛВАТЕЛ И ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ-ДОСТОЙНО ЗА ЯПОНСКИ МУЗЕЙ НА ЧОВЕШКАТА ПРОСТОТИЯ.Отговорно смея да кажа,че се хващам на бас с такива,като теб,че и най-лошия,турски усилвател,е по-добър от най-добрия, китайски,от пазара Илиенци.А за чешките,от сп.AMATERSKE RADIO,НЯМА ДА ГОВОРИМ.Не подценявай старата техника,тя е азбуката,ние от нея сме се учили.Ако всичко старо се пренебрегва,няма да има история,а без история-няма прогрес.Досадно е за всички колеги да спорим за азбуката на СВЧ техниката.Нека не си мерим акъла по темата,а да помогнем,с каквото знаем на младите и неопитни,а те,след време и неуспехи,сами ще стигнат до истината.Това,което знаем всич
ки,сме го чели някога от ветераните,и смятам,никой не се отрича от учителите си.Новото е ново-старо,забравено,така четох някъде. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Авг 25, 2005 23:00 Заглавие: |
|
|
След поставяне на китайски хипербанд тунер на самсунга, едвам намерих компромисното положение между звездички и ребра на тримера за АРУ Това е китайското си е китайско друго е SHARP, имаме видео SHARP, механиката се поскапа, но електрониката бачка перфектно въпреки че е на 16 години  |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 6:50 Заглавие: |
|
|
| Темата постепенно излиза от конкретност и полезност и уверено тръгва по пътя на темата за УКВ приемането антените и усилвателите за него |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 21:36 Заглавие: |
|
|
Среща ли се вече по телевизорите така наречения "silicon tuner" на Филипс с чипове TDA8275 и TDA8290?
Имам ТВ платка в компютъра, на която тунера е посочения по-горе. Моето мнение е, че Филипс уж голяма фирма, а пък са се изложили с тая недомислица "silicon tuner". То тунерите на руския Електрон 380 са 10 пъти по-добри. Ама кой ти гледа качеството, нали е евтино, две чипчета само и малко пас. елементи, няма трептящи кръгове, няма настройки. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|